2022-11-16 12:18:27

Angutlaşan Toplumlar

Buket Işıkdoğan Köse

bktks06@gmail.com 16 Kasım 2022, 12:18

Angut gibi bakmak deyimini hepimiz biliriz. Görgüsüz, kaba insanlara yakıştırılan bir hitap şeklidir ve aşağılama araçlı kullanılır. Birileri laftan anlamadığında, boş boş baktığında hemen ‘’Angut musun?’’ deriz.

  Geçen gün internette gezinirken güzelliğiyle dikkatimi çeken bir kuş oldu. Ördeğe çok benziyordu. Hakkındaki bilgileri okuduğumda bu kuşun ‘’Angut Kuşu’’ olduğunu öğrendim. Açıkçası Angut’un bir kuş türü olduğunu bilmiyordum. Göl, bataklık ve akarsularda yaşayan Angut Ördek/ Kaz karışımı perde ayaklı bir su kuşuymuş.

  Peki insanları aşağılamak amacıyla kullanılan ‘’Angut gibi bakmak’’ deyimi bu kuşun hangi özelliğinden dolayı ortaya çıkmış ola bilir?

  İşte bende bunu merak ettim ve birçok insana örnek olabilecek hassas, duygulu bir kuşla karşılaştım ve bu kuşa saygı duydum. ‘’Demek ki, hiçbir olay ve söylem karşısında, ön yargılı olmamak gerekir’’ dedim kendime.

  Angut kuşları, hep çift halinde yaşarlar tıpkı kumrular gibi eşlerini hiç terk etmez, yalnız bırakmazlar. Bir Angut kuşu eşini kaybettiğinde ise gözlerini eşine diker bir dakika bile olsa eşinin ölüsünün üzerinden bakışlarını ayırmadan beklerler. Oysa çok ürkek bir kuş olmalarına rağmen, bir av haline geldiği bilincinle yine de oradan ayrılmaz ta ki kendi de ölene kadar.

  Bu özverili kuş, günümüz sevgi ve değerlerinin menfaatler üzerine kurulduğunu düşündüğümde şöyle bir kanı oluşturdu bende. Terör dahil olmak üzere savaşların, cinayetlerin, talanların, dünya genelinde var olan adaletsizliğin artmış olduğu, toplumsal kayıpların yaşandığı dünyamızda, paraya olan aşk mıdır yoksa güce olan sevda mıdır av haline geleceğini bilerek olaylara seyirci kalınmasının sebebi?

  Devletleri yönetenler, halka yapılan zulme (kanunlarla düzenlene bilir oysa) seyirciyken, halk da kendinden olmayanlara yapılan haksızlıklara seyirci!

  Peki bizler angut gibi bakarken yaşananlara yitirdiğimiz üzerinde yaşadığımız sevdam dediğimiz vatanlarımız mı?

  Irak’ta, Suriye’de yaşananları unutmamak gerekir. Vatana olan sevdamız yasa dönüşmeden bir kez daha düşünelim.

  Sadakat, angut kuşunu diğer hayvanlardan ayıran en önemli özellikleridir. Bu yüzden de birine karşı bu deyimi kullanmadan önce bir kez daha düşünmeliyiz. Bence bu davranışlarıyla bu kuşlar saygıyı fazlasıyla hak ediyorlar. (Konu aşk olunca söylenecek söz yok elbette)

  Ama toplum olarak bizler bu vefayı bu güzel kuşlara bırakalım ve av haline gelmeyelim…

Yorumlar (18)

Figen Evrener 1 Yıl Önce

Çok güzel dile getiren bir yazı olmuş yüreğine sağlık..

Birgül Buket 1 Yıl Önce

Güzel anlatım

İkbal Kaya 1 Yıl Önce

Ne güzel anlatmışsınız kaleminize sağlık

Ulunay Göktürk 1 Yıl Önce

Kutlarım.

Buket Işikdoğan Köse 1 Yıl Önce

Teşekkürlerimle selamlar

Zafer can 1 Yıl Önce

Buket hanım çok kıymetli bir yazı okudum tebrik ediyorum fırsat buldukça yazılarınızı okuyacağım başarılar dilerim

Zafer can 1 Yıl Önce

Buket hanım çok kıymetli bir yazı okudum tebrik ediyorum fırsat buldukça yazılarınızı okuyacağım başarılar dilerim

Esra Cangül 1 Yıl Önce

Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi .Tebrik ediyorum

davut özmen 1 Yıl Önce

şahsen benim de kafamı daima kurcalayan bir soru niçin bazı insanlar doğruluk vefa bir-lik ... vs kavramlarında idealist asla taviz vermeyen arayan yaşamaya çalışan bir yapıya sahipken diğerleri ama para ama ünvan ama kişisel zevkler ama ...vs kolayca satar veya istismar eder veya her türlü düşüklüğü fırsat veya şartlar zorlayınca yaşar cevabı uzun ve birçok ögenin sebep olmasıyla ilgili ama bence kısa açıklaması zekası zayıf + ruhsal duyumları zayıf veya hiç olmayan insanlar yani sadece zeka zayıflığı veya çok zeki ama ruhsal ölü olmak ...vs sonuç küçükten iyi terbiye öğretilerle oluşan karakter ve yaşamı algılama sonrası da devamlı kontrolü bir yaşam böyle insanları da zararsız kötülük vefasızlık... vs yapmayan biri olarak yaşar gider yani bazıları neyse odur yapmaz yapamaz dosdoğru yaşar gider şahsen ben öyleyim öyle olunca doğru insanlarla her konuda yakınlık veya ortaklık bilhassa aile kurmak mutluluk için şarttır yoksa acılar içinde bir yaşam

Gülşah güneri 1 Yıl Önce

Harika bı yazı çok güzel dile getirmissiniz

Şazer Dağ 1 Yıl Önce

Harikan

Betül Kostaboğlu 1 Yıl Önce

Çok iyi bir dokunuş kutlarım

Satı 1 Yıl Önce

Çok güzel bir yazi olmus tebrikler

Nurhayat uğurlu 1 Yıl Önce

Çok anlamlı bir yazı kaleminize yüreğinize sağlık

Tek kelime ile harika 1 Yıl Önce

Tek kelime ile harika

Kadriye sengul 1 Yıl Önce

Ne gusel bir anlayin. Tebrikler

Kadriye Mert 1 Yıl Önce

Duyarli güzel yüreğinize,emeginize sağlik.Haksızlıklara,yanlışlara seyirci kalınmaması dileğiyle angut kuşları vefasıyla ülkemize sahip çıkalım.

İnci Erden (İnci Gümüş) 1 Yıl Önce

Arastirmak her zaman doğru bilgiye götürür bizleri. Tabiki farklı kaynaklardan araştırıp, gönül ve mantık suzgecimizden geçirdikten sonra. Bunu angut kuşunu araştırarak doğru bilgiye ulaşıp bizlerle paylaşman çok güzel. Kalemine, yüreğine sağlık Buket'cim

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.