2021-03-08 16:43:54

Çözüm ideal bir dünya düzenine uymak, üzene değil!

Pelin Su Tamer

pelin1539@gmail.com 08 Mart 2021, 16:43

1960’lar sonrasında, Cenevreli bir yazar ve filozof olan ‘Jean-Jacques Rousseau’ nun (1712-1778) siyasi fikirlerinin ve felsefesinin ön plana çıkması, çağdaş dönem feminizminin gelişimine katkı sağlamıştır. Bugün bu yazımda, yıldönümü olması sebebiyle, zaman içerisinde feminizmin odak noktası haline gelen, ‘8 Mart Dünya Kadınlar günü’ nün tarihçesine kısa bir bakış atıp, anlam ve öneminden bahsedeceğim.

Bilinenin aksine kadınlar günü, kadınları yalnızca kadın oldukları için kutlamak amacıyla değil, bir grup emekçi kadının haklarını arama mücadelesi ile var olmuş bir gündür, kökleri ise işçi hakları hareketlerine dayanır.

Tohumları 1908 yılında, sayıları 15 bini aşkın kadının insani çalışma saatleri, ideal maaşlar ve seçme hakkı talep etmeleri ile atılan kadınlar günü, günümüzde neredeyse dünyanın her yerinde global anlamda ses getiren eylemlere imza atmıştır. Şüphesiz, biz kadınların seslerini duyurmak amacıyla her ‘8 Mart’ ta yüksek perdeden konuşmak zorunda kalmalarının nedeni, aradan geçen bir asırlık süreye rağmen seslerimizi hala duyuramamış olmamızdan kaynaklanmaktadır.

Bu noktada eleştirilmesi gereken, yüzyıllardır süregelen bir alışkanlık olan, ‘ideal bir düzene’ değil ‘üzene’ uyma alışkanlığıdır. Bir başka tabirle, insanlığın en büyük sorunu, başta kadın-erkek olmak üzere, yapılan her türlü ayrımcılığın devam ediyor olmasıdır.

Günün birinde, kadınların haklarını almak için bu denli büyük savaşlar ve de kayıplar vermek zorunda olmadıkları, ideal bir düzene gözlerimizi açmamız dileğiyle…

Bütün emekçi kadınların, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.

Yorumlar (3)

Burak ASLAN 3 Yıl Önce

kaleminize sağlık Pelins su hanım.

Ayten tamer 3 Yıl Önce

Tebrik ederim çok önemli bir konuya değindiği için

Remzi tamer 3 Yıl Önce

Değindiğiniz konu bütün ülkeleri kapsayan bir konudur kutlarım

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.