ABD Çin Halk Cumhuriyetini Muhtemel Soykırımla suçladı

DÜNYA

Çin, birçok devletler tarafından Xinjıang’da “meslek eğitim kampları” adı altında terörizmi önlemek ve kişilere yeni yeteneklere yöneltmek bahanesiyle esir kamplarının varolduğu konusunda eleştirlmişti.

ABD Çin Halk Cumhuriyetini Soykırımla suçladı

ABD Kongresinin görevlendirdiği Komisyon, Xınjiang eyaletinde geçtiğimiz yıl delilleri “muhtemelen soykırım dahil insanlıklık dışı suçlar işleniyor” açıklaması yaptı.

Çin birçok devletler tarafından Xinjıang’da “meslek eğitim kampları” adı altında terörizmi önlemek ve kişilere yeni yeteneklere yöneltmek bahanesiyle esir kamplarının varolduğu konusunda eleştirlmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) bu eyalette en az 1 milyon Uygur Müslümanının tutuklu olarak bulundurulduğunu açıklıyor. Din liderleri, aktivist gruplar da soykırım olarak nitelenebilecek insanlık dışı suçların işlendiğine iinanmaktadırlar.

Beijing bu suçlamaları ABD Kongre Komisyonunun Çin’e karşı yürüttüğü bir kötüleme kampanyası olarak görmekte ve tüm suçlamaları reddetmektedir.

ABD Komisyon raporu Xinjiang’da Uygur Müslümanlarına karşı gerçekten bir soykırımın uygulanıp uyguanmadığının araştırılmasını öneriyor.

Dışişleri Bakanı Senatör Mike Pompeo görevininson gününde bu öneriye destek belirtti.

ABD Kongre Komisyonu eş Başkanı Demokrat Parti temsilcisi Jim McGovern ise Çin’in insan haklarını çiğnemek için yaptıkları hareketleri eşi görülmemiş şok davranışlar olarak niteledi.

20 Ocak 2021 Çarşamba gün, Cumhurbaşkanlığı Demokrat Parti temsilcisi Jo Biden’a devredilecektir.

Reuters: Rapor – David Brunnstrom, Hümeyra Pamuk

Photo: Reuters

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.