Almanya soykırımı kabul etti, tazminatı reddetti

DÜNYA

Almanya, 1904-1908 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Herero ve Namalara yönelik katliamlarını soykırım olarak tanımayı kabul etti. Soykırımın tanınmasının mağdurlar açısından hukuken tazminat talebinde bulunma sonucunu doğurmadığını da söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Suçun tanınması ve özür dilememiz suçun aydınlatılması ve ortak bir biçimde geleceği şekillendirmemiz açısından önemli bir adım" diye konuştu.

Deutsche Welle'in haberine göre, soykırıma maruz kalanların torunlarından Almanya adına Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Namibya parlamentosunda düzenlenecek resmi törenle özür dilenecek. İki ülke arasında beş yılı aşkın bir süredir devam eden müzakerelerin sonucunu Almanya Dışişleri Bakan Heiko Maas kamuoyuyla paylaştı.

Maas "Namibya ile ortak tarihimizin en karanlık bölümünü ortak bir biçimde ele alma konusunda uzlaşmaya varabildiğimiz için memnun ve müteşekkirim" dedi. Bakan Maas, Almanya'nın "ölçülemez acıların tanınmasının bir ifadesi olarak" Namibya'nın yeniden inşa ve kalkınma çalışmalarına yaklaşık 1 milyar 100 milyon euroluk bir katkı yapacağını açıkladı.

Soykırımın tanınmasının mağdurlar açısından hukuken tazminat talebinde bulunma sonucunu doğurmadığını da söyleyen Maas "Suçun tanınması ve özür dilememiz suçun aydınlatılması ve ortak bir biçimde geleceği şekillendirmemiz açısından önemli bir adım" diye konuştu. Soykırıma uğrayan Herero ve Nama halklarının temsilcileri ise Almanya'nın tazminat ödemeden dilediği özrün bir anlamı olmadığını ve kendi rızaları olmadan Almanya'yla yapılan anlaşmanın bir anlam taşımadığını söyledi. The Namibian gazetesinin haberine göre, Herero Geleneksel Yönetim Şefi (OTA) Vekuii Rukoro, Almanya’nın tazminat ödememek için “yeniden inşa” ve “iyileştirme” gibi kavramlar kullandığına dikkat çekerek, “Bu, atalarımıza ve aklımıza bir hakaret” dedi. Nama Halk Liderleri Birliği (NTLA) Başkanı Johannes Isaack ise "Biz dışarıya itildik. Bizsiz herhangi bir şey bize karşıdır. Savaşmaya devam etmek zorundayız" tepkisi verdi. Namibya Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Alfredo Hengari de Devlet Başkanı Hage Geingob’un mağdur topluluklarla görüşeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da perşembe günü yaptığı açıklamada Ruanda’da 800 binin üzerinde Tutsi’nin katledildiği soykırımda Fransa’nın sorumluluğunu kabul etmişti.

SOLINGEN ANILIYOR

Öte yandan, Almanya'da bugün Neo-Nazilerin işlediği Solingen Katliamı'nın yıldönümü nedeniyle birçok anma ve etkinlik düzenlendi. 29 Mayıs 1993'te ülkenin Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde bir ailenin Untere Werner Caddesi'ndeki evleri kundaklanmış, saldırıda beş kişi hayatını kaybetmişti. Katliam failleri Markus Gartmann, Felix Köhnen, Christian Reher ve Christian Buchholz hapis cezalarını tamamladıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.