Avustralya, Yemen’deki iç savaşın tarafları Suudi Arabistan ve BAE’ye silah satışını yasaklamayacak

DÜNYA

Avustralya'nın Yemen’de yıllardır devam eden iç savaşta tarafları destekleyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) silah ihracatına ilişkin genel bir yasaklama getirmeyeceği bildirildi.

"The Guardian"ın internet sitesinde yer alan habere göre, Avustralya Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Suudi Arabistan ve BAE’ye askeri teçhizat ihraç etmeye devam edileceği belirtildi. Açıklamada, jeostratejik koşullar ve olası risklerin değerlendirildiği ancak konuya ilişkin kararlarda herhangi bir değişiklik olmadığı belirtildi.

İhracat izinlerinin tek tek değerlendirildiği vurgulanan açıklamada, belgelerin ihraç edilen malların, insan hakları ihlallerinin yaygınlaştırılması gibi Avustralya’nın ulusal çıkarlarına zarar verecek şekilde kullanıldığının tespit edilmesi durumunda reddedildiği vurgulandı.

Avustralya hükümeti, Ağustos 2019 - Ekim 2020'de Suudi Arabistan’a askeri malzemelerin ihracatına ilişkin 5, BAE’ye ise 9 daimi izin belgesi düzenlemişti.

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) gibi birçok kuruluş, Avustralya hükümetine Yemen’deki iç savaşa dahil olan ülkelere silah satışını durdurma çağrısında bulundu.

Çocukları Kurtarın Vakfı (Save The Children) Avustralya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mat Tinkler, hükümetin konuya ilişkin açıklamasını "acı bir hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.