Bakan Dönmez: Nahçıvan'ın doğal gaz ihtiyacının tamamını karşılayabileceğiz

DÜNYA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Nahçıvan'a doğal gaz taşımak amacıyla yapılacak Türkiye- Nahçıvan Hattı'na ilişkin, "Yıllık 500 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak boru hattı, günlük 1,5 milyon metreküp doğal gaz taşıyabilecek. Boru hattımızla birlikte Nahçıvan'ın bugünkü doğal gaz ihtiyacının tamamını karşılayabileceğiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov'un katılımıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlenen Türkiye Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Mütabakat Zaptı İmza Töreni'nde konuştu. Bakan Dönmez, Bakü- Tiflis- Ceyhan projesiyle başlayıp, Bakü- Tiflis- Erzurum projesiyle büyük bir aşama kaydeden Türkiye- Azerbaycan ortaklığının, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ile kıtaları aştığını söyledi. Güney Gaz Koridoru'nun en uzun bölümü olan TANAP'ı, Anadolu'yu boydan boya aşarak tamamladıklarını aktaran Dönmez, "Böylece Azerbaycan gazını ülkemize ve Avrupa'ya ulaştıracak büyük bir projenin altından alnımızın akıyla kalktık. TANAP'la milli enerji ve maden politikamızın önemli bir parçası olan enerjide merkez ülke olma hedefimize büyük bir adım daha attık. Rekor sürede tamamladığımız TANAP'ta, 30 Haziran 2018'den bugüne kadar 8,1 milyar metreküp gaz aktı" şeklinde konuştu.

'70 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ AKTI'
Bakan Dönmez, Güney Gaz Koridoru'nun son halkası ve TANAP'ı Avrupa’ya bağlayan Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TAP) geçtiğimiz ay faaliyete başladığı haberini memnuniyetle karşıladıklarını ve TAP'a ilk doğal gazı verdiklerini kaydetti. Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Bugüne kadar TAP'a dolum amaçlı 70 milyon metreküp doğal gaz aktı. En yakın zamanda ticari gaz akışının da başlamasını bekliyoruz. Böylece Avrupa'nın doğal gaz arz güvenliği açısından çok önemli bir adım atılmış olacak. Enerjinin İpek Yolu Avrupa'ya ulaşacak. Kıtaları ve halkları birbirine bağlayan doğal gaz boru hatları ile örülen, STAR rafinerisi gibi dev yatırımlarla güçlenen enerji ortaklığı, Türkiye- Nahçıvan doğal gaz boru hattı ile derin bir anlam kazanacak. Cumhurbaşkanımız 25 Şubat 2020'de Bakü'ye gerçekleştirdiği ziyaret esnasında, en kısa zamanda Türkiye'nin Iğdır şehrinden Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne bir doğal gaz boru hattı inşa etme sözü vermişti. Bugün burada, bu projenin ilk adımını teşkil edecek mutabakat zaptını imzalamak için bulunuyoruz. İnşallah bu boru hattını da doğal gaz alanında birlikte hayata geçirdiğimiz diğer projeler gibi en kısa zamanda tamamlayacağız."
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.