Boris Johnson ve AB başkanı ticaret anlaşması çıkmazını kırmaya çalışıyor

DÜNYA

Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Cumartesi günü Brexit sonrası ticaret anlaşmasıyla ilgili çıkmaza son vermeye çalışacak.

Birleşik Krallık, 31 Aralık'ta AB ticaret kurallarından ayrılmadan önce anlaşma yapmak için zaman azalıyor.

Anlaşmanın çoğu tamamlandı, ancak kilit anlaşmazlıklar devam ediyor.

Bunlar arasında balıkçılık hakları, işletmeler için devlet sübvansiyonlarını düzenleyen kurallar ve anlaşmanın nasıl denetlendiği yer alıyor.

Birleşik Krallık tarafındaki müzakerelere yakın bir kaynak, haftanın başlarında daha iyimser bir görünüm olduğunu öne sürdü.

Telgraf gazetesi  AB balıkçı teknelerinin İngiltere sularına on yıllık erişim taleplerine, ilerlemeyi raydan çıkaran bir sorun olarak işaret etti.    

Fransa'nın Avrupa bakanı, ülkesinin tatmin edilmediği takdirde bir anlaşmayı veto edebileceğini öne sürdü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, balıkçılık endüstrisinin İngiliz sularına çok fazla erişimini kaybetmemesini sağlamak istiyor.

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü de "uzlaşmaya her zaman yer vardır" dedi.

Ve İrlanda Başbakanı Micheál Martin, bir ticaret anlaşmasının kabul edilebileceğini "sabırsızlık ile beklediğini" söyledi.

Brexit süreci

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyor.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık", sorunlu konuları oluşturuyor.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacak.

Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.