Maraş konusunda Erdoğan'a ABD,Avrupa Birliği ve Rusya'dan tepki

DÜNYA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyaretinde Maraş bölgesinin bir kısmının daha açılacağını açıklamasına, ABD, Avrupa ülkeleri ve Rusya'dan tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Maraş'ın bazı kısımlarının Kıbrıs Türklerinin kontrolüne geçmesi açıklamalarını kınıyoruz" açıklaması yaptı.

Yaptığı yazılı açıklamada bu kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 550 ve 789 numaralı kararlarıyla ters düştüğünü ifade eden Blinken, ABD'nin meseleyi BMGK'ya taşıyarak sert bir yanıt vermek için aynı fikirdeki müttefikleriyle birlikte çalıştığını belirtti:

"Ekim 2020'den bu yana Kıbrıs Türkleri, Türkiye'nin de desteğiyle Maraş'ın sahil kesiminin açılacağını açıklayıp bu planı uygulamak üzere bazı adımlar attı ve uluslararası toplumdan ve BMGK'dan gelen bu tek taraflı adımları atmama çağrılarını dikkate almadı.

"ABD, Kıbrıs Türklerinin Türkiye'nin desteğiyle Maraş'ta attığı bu adımları provokatif, kabul edilemez ve çözüm müzakerelerinde yapıcı şekilde yer alma sözleriyle uyumsuz olarak değerlendiriyor. Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye'ye bugün açıkladıkları kararı ve Ekim 2020'den bu yana attıkları tüm adımları geri almalarını şiddetle tavsiye ediyoruz."

Blinken, Erdoğan'ın ve Kuzey Kıbrıs'ın iki devletli çözüm çağrıları için de "Biz Kıbrıs'ta, tüm bölgenin de faydasına olacak olan iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelli çözümü destekliyoruz" açıklaması yaptı.

Erdoğan, Maraş bölgesinde yaptığı açıklamalarda ABD ile son dönem işbirliği konularından biri olan Afganistan'ın Kabil Havalimanı'nda güvenliği sağlama misyonuyla ilgili de konuşmuştu.

ABD'nin çekilmesinin ardından Kabil Hamid Karzai Uluslarası Havalimanı'nda güvenliği Türk ordusunun sağlaması planlanıyor.

Erdoğan da dün Maraş'ta, bu görüşmelerde ABD'den bazı şartları olduğunu "Amerika birinci olarak diplomatik ilişkilerde bizim yanımızda yer alacak." sözleriyle iletmişti.

Kaynak BBC

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.