Suriye'de devlet başkanlığı seçimleri başladı

DÜNYA

Suriye'de devlet başkanlığı seçimleri için vatandaşlar sandık başına gitti. Ülkede 10 yıl önce başlayan iç çatışmalar sürecinde ikinci defa gerçekleştirilen seçimlerde, halkın geniş katılım sağlaması dikkat çekiyor.

Sabah saat 7'de başlayan seçimlerde, mevcut lider Beşar Esad'la birlikte diğer adayların da fotoğraflarının kent genelinde asıldığı görüldü.

Başkent Şam'da yer alan bir posterde, "Geleceği seçiyoruz, Beşar Esad'ı seçiyoruz" ifadelerinin yer aldığı görüldü.

BEŞAR ESAD OYUNU KULLANDI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, seçimlerde oyunu Şam'ın Duma ilçesinde kullandı.

​Burada bir açıklama yapan Esad, Suriyelilerin terörizmin karşısında bir olduğunu söyledi ve "Bir devlet olarak Suriye, batının ne dediğini önemsemiyor, söylediklerinin değeri sıfır" açıklamasında bulundu.

TARTIŞMALI SEÇİMDE 7 MİLYON SURİYELİ DIŞARDA

Seçimle ilgili görüş ayrılıklarının olmasının ana sebebi Suriye dışında bulunan en az 7 Milyon Suriyelinin bulunması. Seçimi meşru saymayan ülkeler bu derece büyük bir kitlenin yurtdışında bulunması ve oy kullanamamasının demokrasinin önünde engel olarak gördüklerini belirtiyorlar. Suriye tarafı ise Büyükelçiliğinin bulunduğu her ülkede oy kullanma işleminin olacağını fakat Suriye’den evraksız gayrimeşru yollarla ülkeden çıkış yapanların oy kullanamayacaklarını ifade ediyor. Bunun sebebini ise resmi yollardan çıkış yapmayan Suriyelilerin resmi evrak ibraz edemeyeceklerinden öncelikleSuriye’ye dönüş yapıp burada resmi evraklarını tamamlamaları isteniyor. Suriye Devleti konuyla ilgili af yasaları çıkartıyor ve işlemleri hızlıca yapabilmeleri için gerekli kanuni zemini hazırlamış durumda görünüyor. Yurtdışında oy kullanabilmenin diğer bir şartı ise Suriyeli vatandaşların bulundukları ülkelerde Suriye Büyükelçiliği’nin bulunması. Bu durumu da Suriyeli yetkililer, “Biz büyükelçiliklerimizi kapatmadık. Ülkeler Şam’da bulunan elçiliklerini kapatıp diplomatlarımızı sınır dışı ettiler. Burada sorun bizden kaynaklı bir sorun değil, biz Suriye yararına olacak şekilde bütün ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için görüşmelere hazırız” şeklinde açıklıyorlar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.