Yahudi Lider Uygur Türklerinin karşılaştıkları zulüme karşı harekete geçilmesini istedi

DÜNYA

Britanya’daki Yahudi toplumlarının ruhani temsilcisi Chief Rabbi Ephraim Mirvis, ender bir demeç vererek Çin Cumhuriyetinin Uygur Türkleri için uyguladığı baskıları eleştirdi.

Britanya’daki Yahudi toplumlarının ruhani temsilcisi Chief Rabbi Ephraim Mirvis, ender bir demeç vererek Çin Cumhuriyetinin Uygur Türkleri için uyguladığı baskıları eleştirdi.

Guardian Gazetesi için yazdığı yazıda Rabbi Mirvis, konu üzerinde daha fazla sessiz kalamayacağını açıkladı ve şunları yazdı: “Bu azınlık zoraki hapislik, çocukların ailelerinden zorla alınması, tehdit ve korku gibi şartlar altında yaşamaktadırlar. Onların bu durumu bana Yahudilerin asırlar boyu karşılaştıkları zulümü hatırlatmaktadır”.

Çin Cumhuriyeti 2017 yılından beri Uygur Türkleri üzerinde ağır baskılar uygulamaktadır. Binlerce kişi tutuklama kamplarına götürülüp ve özgürlüklerine birçok sınırlamalar getirilmiştir.

Çin hükümet yetkilileri bu raporları Kabul etmeyerek teröristleri hedef aldıklarını açıklamaya devam etmektedirler.

Ruhani lider Rabbi Mirvis genellikle kendi toplumunu direkt olarak etkilemeyen konularda görüş belirtmekten kaçınmaktadır.

Guardian Gazetesindeki Rabbi Mirvis  “orada olup bitenler için acil, bağımsız bir araştırma yapılmalıdır. Suçlular cezalandırılmalı ve firar edebilen Uygurlara siyasi iltica verlmelidir" diye yazdı.

Rabbi Mirvis, gazetenin okuyucularını yasa camiası, medya, ve diğer ilgililere mektup yazarak harekete geçmelerini istemeye davet etti, ve Uygurların karşılaştıkları durumu Siyahların Göney Afrika’da yaşadıklarına benzetti.

Rabbi Mirvis, yazısını şu şekilde bitirdi:

“Şu an düşünülemeyecek toplu katliam yapılmaktadır. Bize düşen görev çok büyüktür. Hiçbirimiz sorumsuzluğumuzdan kaçınamayız. Nelson Mandela’nın dediği gibi: ‘Görev, yerine getirilene kadar imkansız görünür’”.

Foto: AP NG Han Guan

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.