Merkez Bankası Başkanı Ağbal: Ben yüzde 5'e inanıyorum

EKONOMİ

MERKEZ Bankası Başkanı Naci Ağbal, hükümetin Merkez Bankası ile birlikte yüzde 5 enflasyon hedefini belirlediğini belirterek, "Ben yüzde 5'e inanıyorum.

Bir şeye inanarak başlayacaksınız. İnanmadığınız işe girmeyin. Başka ülkeler enflasyonu yüzde 1- 2'de tutuyor da Türkiye Cumhuriyeti neden tutamasın? Bizim ne eksiğimiz var, yapabiliriz" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Merkez Bankası'nın faaliyetlerine ilişkin bilgi vermesinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Ağbal, hükümetin Merkez Bankası ile birlikte yüzde 5 enflasyon hedefini belirlediğini anımsatarak, "Ben yüzde 5'e inanıyorum. Bir şeye inanarak başlayacaksınız. İnanmadığınız işe girmeyin. Bir şeye inanmıyorsam söylemem. Başka ülkeler enflasyonu yüzde 1- 2'de tutuyor da Türkiye Cumhuriyeti neden tutamasın? Bizim ne eksiğimiz var, yapabiliriz. Önümüzde bir süreç var, ara hedefler var. Banka, hükümete tavsiyelerde bulunacak. Fiyat istikrarı ve maliye politikası alanlarında neler yapması gerektiğini söyleyecek. Kanun, 'Banka, hükümetin mali ve ekonomik müşaviri, mali ajanı ve haznedarıdır' diyor" diye konuştu.
'ALTIN REZERVİ 42, DÖVİZ REZERVİ 49,8 MİLYAR DOLAR'
Ağbal, merkez analitik büyüklüklere ilişkin soruları şöyle yanıtladı:
"Bizim Bütçe ve Finansal Raporlama Genel Müdürlüğümüzün bana verdiği 23 Aralık 2020 tarihi itibarıyla analitik bilanço aktif büyüklüğü, 839 milyar lira olarak ifade edilmiş, bilançonun aktifi dış varlıklar 717 milyar lira, iç varlıklar 200 milyar lira ve değerleme hesabı eksi 77 milyar liradan oluşmaktadır. Bu tamamen analitik bilanço gösteriminden kaynaklanıyor. Bir hesabın negatif veya pozitif olması, biliyorsunuz analitik bilançoda Merkez Bankası bilanço hesapları icmalleri yapılarak farklı bir formatta ifade ediliyor. O açıdan oradaki negatif işareti özellikle söyledim. 'İç varlıklar' altında gösterilen bankacılık sektörüne açılan nakit krediler, reeskont kredileri 141 milyar liradır. Bilançonun pasifi, toplam döviz yükümlülükleri 667 milyar lira ve Merkez Bankası parası 172 milyar lira kalemlerinden oluşmaktadır. Toplam döviz yükümlülükleri içinde bankaların döviz mevduatı 534 milyar lira, 'Merkez Bankası parası' altında gösterilen bankaların TL mevduatı ise 165 milyar lira, emisyon 190 milyar lira, negatif işaretle gösterildiği şekliyle açık piyasa işlemleri de 216 milyar lira olarak ifade edilmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezerv verilerine ilişkin olarak da arkadaşların bana verdiği veri şu an itibarıyla altın rezervi 42 milyar dolar, döviz rezervi 49,8 milyar dolar, toplam 91,8 milyar dolar. Altın rezervleri 18 Aralık 2020 tarihi itibarıyla, tekrar bunu not olarak önemsersek 42 milyar dolar." 
'MERKEZ BANKASI ŞEFFAFLIK ÇERÇEVESİNDE ADIMLAR ATACAK'
Ağbal, Merkez Bankası'nın şeffaflık çerçevesinde adımlar atacağını söyleyerek şöyle dedi:
"Swapla ilgili bilgiler var, mesela o konuyla ilgili inşallah yılbaşından itibaren çok gecikmeli olarak akan swap işlemleriyle ilgili bilgileri günlük olarak vermeye başlayacağız. Onun gibi, arkadaşlara, teknik birimlere teker teker çalışmalar yaptırıyorum. Bu çalışmalar çerçevesinde kamuoyunun, karar vericilerin bilmeleri bakımından ihtiyacı olan veriler nelerdir? Bu verilerden Merkez Bankası'nın yine araç bağımsızlığı, Merkez Bankası'nın yürüttüğü operasyonel faaliyetlerinin çerçevesi dahilinde neler paylaşılabilir? Onlarla ilgili çalışmaları arkadaşlar şu anda yürütüyor. Peşinen, çok teknik konular olduğu için 'Şunlar olur, şunlar olmaz' demiyorum, benim tabii ki gayretim olabildiğince çok sayıda veri kamuoyuyla paylaşılsın çünkü ne kadar şeffaf olunursa karar vericiler de o bilgiler altında karar verecekleri için aslında ekonomide öngörülebilirliği arttırır."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.