AKP seçim paketini MHP'ye sundu

TÜRKİYE

AKP Merkez Yürütme Kurulunca (MYK) geçen yıl, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hayata geçirilmesinin ardından seçim mevzuatında gerekli uyum düzenlemelerini yapmak üzere Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında oluşturulan komisyonun hazırladığı metin MHP'ye gönderildi.

AKP Merkez Yürütme Kurulu'nun geçen haftaki toplantısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MYK üyelerine sunulan taslak, önce MHP ile müzakere edilecek. Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı başkanlığındaki AKP heyeti ve MHP'den bir heyetin ortak toplantısında son şekli verilecek metin, ardından genel başkanların onayına sunulacak.

Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yapacağı son incelemenin ardından çalışma, diğer siyasi partilerle paylaşılacak.

SEÇİM BARAJI TARTIŞMALARI

Son olarak AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, 'Seçim Kanunu’nda yapılacak değişikliğe ilişkin, "Dünya örneklerinde özellikle Avrupa Konseyi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin baraj değerlendirmesine baktık; '5 mi, 7 mi, 10 mu olsun' tartışması çok gerçekçi bir tartışma. Biz bunu tartışıyoruz. Genel kanaatimiz, barajın indirilmesi yönünde" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, AKP'nin seçim barajına ilişkin çalışması hakkında önceki aylarda yaptığı değerlendirmede "Küçük ortağın altında kalmayacağı kadar düşük, yeni kurulan partilerin üstüne çıkamayacağı kadar yüksek bir baraj" ifadelerini kullanmıştı.

28 Mayıs'ta AKP, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği çalışmalarını tamamlamıştı. MHP olası talepleri de dikkate alınarak 'seçenekli' hazırlanan öneri paketinde, başlangıçta yüzde 7 olarak öngörülen seçim barajının yüzde 5'e indirilmesi görüşü ağırlık kazanmıştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.