"Aşı milliyetçiliği" ülkeleri aşı sahibi yapacak

TÜRKİYE

Dünyanın Covid-19 salgınından çıkış umudu olan aşılar birçok ülkede uygulanmaya başladı.

Yoksul ülkelerin aşılara ulaşma sorunları yaşaması sonrası ortaya çıkan ‘aşı milliyetçiliği’ kavramı ise, artık dünyanın büyük ülkeleri için de geçerli durumda.

Özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan aşı tedariği sorunları sonrasında dünyadaki birçok ülke kendi aşılarını geliştirmeye başlarken, geliştirme yapmayanlar da finansal olarak ortaklıklar kurarak aşıya daha kolay ulaşmanın yollarını arıyor. Avrupa Birliği sınırları içerisinde geliştirilen aşılara ulaşamayan AB ülkelerinden başta Almanya olmak üzere birçok plan yürürlüğe alınmaya hazırlanırken dünyadaki birçok ülke aşı üretimi için yeni planlarını devreye sokmaya hazırlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19’u pandemi olarak ilan etmesinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra dünyada en az 126 ülke ve bölge aşılama işlemine başlarken dün itibarıyla yaklaşık 8 milyarlık nüfusu olan dünyada 328 milyondan fazla kişiye yani yüzde 4,2’sine Covid-19 aşısı uygulandı. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 193 ülke ve 2 bağımsız bölge yer alırken, bunların 69’unda ise hala aşılama başlamadı.

Aşılamaya başlayan ülkelerden özellikle Avrupa Birliği ülkeleri aşılamada yavaş ilerleme eleştirilerine maruz kalırken, ülkelerin aşı tedarik sorunları da gün yüzüne çıkıyor.

Geliştirilen birçok aşıya henüz geliştirilme aşamasında ücret ödeyen Avrupa Birliği ülkeleri, hem aşı teslim almada sorun yaşıyor hem de verilen sözlerin yerine getirilmemesi üzerine zor durumda kalıyor.

Kaynak:NTV

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.