Avrupa Parlamentosu , AB'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya almasını istedi

TÜRKİYE

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’ne (AB) “Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması” çağrısında bulunulan raporu kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul etti.

Raporda,Türkiye ile ilgili temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları konularında sert eleştiriler yer alırken, "Türkiye'nin AB değerlerinden gün geçtikçe ve hızlıca uzaklaştığı" belirtilmişti. 

Parlamentonun kabul ettiği raporda, "Parlamento, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınması çağırısı yapıyor" denilerek aşağıda yer alan gerekçeler gösterildi:

"Parlamento bir önceki yıllık raporunda Türkiye'deki gelişmeler ve ciddi gerileme konusundaki endişelerini vurgulamış ve Türkiye'den AB Üye Devletlerinin egemenlik ve egemenlik haklarını ihlal edecek her türlü eylemden ve beklentiyi zedeleyecek her türlü provokasyondan kaçınmasını istemiştir. AP, Türkiye'ye temel haklar, demokrasinin gerilemesi, hukukun üstünlüğüne uymadaki yetersizlik, insan hakları konularında defalarca çağrıda bulundu." 

BOĞAZİÇİ PROTESTOCULARININ SERBEST BIRAKILMASI İSTENDİ

4 Ocak 2021'de başlayan, Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı gerçekleştirilen Boğaziçi protestoları da raporda ele alındı. Raporda, protestolarla ilgili şu sözlere yer verildi:

"Parlamento, Boğaziçi Üniversitesi rektörünün hükümet tarafından atanması ile ilgili protestoların Türk makamlarının şiddetli baskısını, öğrencilerin kitlesel gözaltına alınması, polisin barışçıl gösterilerde aşırı güç kullanması, İstanbul valisinin üniversiteyi çevreleyen alanda her türlü toplantı ve gösteriyi yasaklama kararını kınıyor. Protestocuların (öğrenciler, mezunlar, akademisyenler) terörist olarak tanımlanması ve LGBTI grupların hedef alınmasını kınayarak, keyfi olarak gözaltına alınan, barışçıl toplanma hakkını kullanan kişileri serbest bırakmaya çağırıyor."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.