Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, nöbetlerinin 100’üncü gününde

TÜRKİYE

İktidarın akademiye yönelik müdahalelerine karşı özerk ve demokratik üniversite talebiyle ‘kayyumluk’a sırtlarını dönen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bugün nöbetlerinin 100’üncü gününde.

BirGün'den aldığımız habere göre AKP’li Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyuma karşı akademisyenlerin rektörlük binasına sırt dönme nöbeti 100’üncü gününde.

1 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle, Boğaziçi Üniversitesi’nin özerk-demokratik yapısını bozmak isteyen AKP operasyonu başlattı.

Erdoğan, AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu’yu dışarıdan Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atadı. AKP’li kayyum rektör Bulu’yu üniversitelerinde istemeyen akademisyen ve öğrenciler de “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyerek direnişe başladı. Pek çok polis saldırısının gerçekleştiği eylemlerde 600’ü aşkın öğrenci darp edilerek gözaltına alındı. 27 öğrenci ev hapsi alırken tutuklanan öğrenciler de oldu. Kayyum Bulu, bu süreçte uzun bir süre yardımcı bulmakta dahi zorlandı. Akademisyenler tarafından protesto edilen ve tanınmayan kayyum, birçok göreve kendine yakın kişileri getirdi. Tüm bu antidemokratik uygulamalara boyun eğmeyen öğrenci ve akademisyenler, direnişlerinden vazgeçmedi. Kar, kış, yağmur, çamur demeden nöbetlerine devam eden akademisyenler, Güney Kampüs'te Rektörlük binası önünde bir araya gelerek kayyuma sırt dönmeye devam ediyor. "İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna "Asla istifayı düşünmüyorum. Başta bu krizin 6 ay içinde biteceğini öngörmüştüm, öyle de olacak" diyen Bulu’ya karşı süren mücadeleden geri adım atmayan Boğaziçi Direnişi de 6’ncı ayına giriyor. Akademisyenlerin ise rektörlük binasına sırt dönme nöbetlerinin tam 100’üncü günü. “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diye haykıran Boğaziçili akademisyenler BirGün’e konuştu. Akademisyenler dünkü nöbetlerinde Feyzi Erçin'e desteklerini açıkladı. Boğaziçili akademisyenler ellerinde taşıdıkları "Feyzi Hoca Yalnız Değildir" dövizleri ile rektörlüğe sırtlarını döndü.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazım Çapkın “Kampüsün sivil polis kaynadığını öğrencilerin toplandığını öğrendiğimiz andan itibaren, ‘Ait olduğumuz yer kampüstür’ diyerek kampüse gittik. Biz akademisyenlerin ve öğrencilerin yeri kampüs ancak polisin değil. Rektörlüğe sırtımızı dönerek tutmaya başladığımız nöbetler, ‘Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz’ sloganının ete kemiğe bürünmüş hali oldu” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.