Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Cumhuriyet Bayramına İlişkin Açıklamalar

TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'in 97. yılında Milli Mücadele Sergisi açılışında konuştu.

"En büyük gücümüz tarihi mirasımızdır."

Erdoğan sözlerine, İstiklal Savaşı'nın ve Cumhuriyet'in kuruluşunun kahramanlarının torunlarının da bulunduğu katılımcıları selamlayarak başladı.
İstiklal Harbi'ni veren ve zaferin ardından Cumhuriyet'i kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, meclisi ve ordunun tüm kahramanlarını şükranla andı.

Konuşmasında "En büyük gücümüz tarihi mirasımızdır." diyen Erdoğan, "Bu miras hakkıyla hıfzedilmeden ne 15 Temmuz anlaşılabilir ne Cumhuriyetimizin kıymeti bilinebilir." ifadelerini kullandı.
 

Devamında, Halide Edip Adıvar'ın İzmir'in işgalinden 10 gün sonra Sultanahmet Meydanı'nda yaptığı konuşmadaki duyguları bugün de yaşadıklarını ifade eden Erdoğan, o konuşmadan şu bölümü paylaştı:

"Kardeşlerim, evlatlarım, ruhu göklerde olan ecdadımız, minarelerimizden yüzyılın şanlı Osmanlı tarihinin bugünkü faciasını seyrediyor. Bu tarihi, bu muazzam meydanda zafer alayları yapan kahraman ecdadımızın ruhları karşısında, dünyanın bir başından bir başına at süren o namağlup erlerin gazapları karşısında başımı kaldırıyor ve diyorum ki ben Türk ve Müslüman tarihinin bedbaht bir kızıyım. Eskileri kadar kahraman fakat bedbaht yeni milletin de bedbaht bir anasıyım.

Bu yeni millet namına, ulu ecdadımızın ruhları önünde başımı eğip yemin ediyorum. Bugün kolları kesilmiş Türk milletinin geçmiş günlerdeki kadar cesur bir ruhu var. Yemin ediyorum ki göğsünü adalet ve insaniyetten alan ecdadımın ilahi namusuna hıyanet etmeyeceğiz."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.