Ella’nın ölüm nedenleri arasında hava kirliliği gösteriliyor

TÜRKİYE

Astım krizi sonucu yaşamını kaybeden dokuz yaşındaki Ella Kissi-Debrah, ölüm nedenleri arasında hava kirliliği belirtilen ilk kişi oldu. 2013 yılınd yaşamını kaybeden Ella, Lewisham bölgesinde, çok işlek bir ana geçit yolu olan South Circular yolunun yakınlarında yaşıyordu.

Astım krizi sonucu yaşamını kaybeden dokuz yaşındaki Ella Kissi-Debrah, ölüm nedenleri arasında hava kirliliği belirtilen ilk kişi oldu.

2013 yılınd yaşamını kaybeden Ella, Lewisham bölgesinde, çok işlek bir ana geçit yolu olan South Circular yolunun yakınlarında yaşıyordu.

Southwark Adli Tıp Yargıcı hava kirliliğinin Ella’nın ölüm nedenlerini araştıran duruşmada hava kirliliğinin çocuğun ölüme neden olan önemli bir etken olduğu kararını vererek tarih yazdı.

Hava kirliliği üzerine hükümete danışmanlık görevi yürüten Profesör Gavin Shaddick kararı tarihi bir karar olarak niteledi.

Ella ölümünden önceki 3 yıl zarfında çok kez astım nöbeti geçirmiş ve 27 kez hastaneye kaldırılmıştı.

Adli tıp yargıcı Phillip Barlow, kararında Ella’nın yaşadığı ev çevresindeki nitrojen dioksid miktarının Dünya Sağlık Örgütünün yönergesinin çok üstünde olduğunu belirtti.

Yargıç Barlow, bu aşırı yüksek dozun azaltılmamasının büyük ihtimalle Ella’nın ölümüne neden olduğunu açıkladı.

2018 yılında açıklanan rapor Ella’nın yaşadığı evden bir mil uzaklıktaki hava kirliliği denetleme istasyonunun bölgede yasal oranın çok üstünde olduğunu ve bunun Ella’nın muhtemel ölümüne neden olduğunu belirtmişti.

Duruşma Ella’nın annesinin hava kirliliğinin neden olduğu tehlikelerden haberdar edilmediği için yetkilileri eleştirdi.

Asthma UK ve British Lung Foundation Yöneticisi Sarah Woolnough, hükümeti derhal halkı zehirli atmosferden koruma için sağlık planlarını açıklamaya çağırdı.

Foto: Sky News

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.