İnsan Hakları Komitesinden Birleşik Krallık için düşük not

TÜRKİYE

Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası mensubu, değişik parti üyelerinden oluşan İnsan Hakları Ortak Komitesi dün “Siyahlar, Irkçılık ve İnsan Hakları başlıklı kapsamlı bir rapor yayınladı.

Rapor sağlık, kriminal adalet, yurttaşlık ve göçmenlik siyaseti ve demokrasi konularında siyahların haklarının korunması için hükümetin acil tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

İnsan Hakları Ortak Komitesi Siyah Canlar Değerlidir “Black Lives Matter” protestoları sonucunda Temmuz ve Eylül ayları arasında siyah toplumların yukarıda belirtilen konularda haklarının beyazlarla eşit şekilde korunup korunmadığı hakkındaki görüşlerini ortaya çıkaran araştırmalar yapmıştı.

O araştırmaların sonucu olarak dün yayınlanan rapor oldukça olumsuz bir tablo ortaya çıkardı. Tüm bu konularda çarpıcı eşitsizliklerin olduğunu belirten rapor, hükümet için bir seri önerilerde bulundu. Bunlardan bazıları şöyle:

  • Hükümetin birçok alanlarını kapsayan ve merkezinde yukarıda belirtilen alanları içeren veri toplama bulunan bir ırk eşitliği stratejisinin belirlenmesi
  • Ulusal Sağlık Hizmetlerinin hamilelik ve doğum esnasındaki eşitsiz ölüm riskinin derhal sona ermesi için harekete geçmesi. Siyah kadınlar beyazlara nazaran 5 kat ölüm riski ile karşı karşıyadırlar.
  • Covid 19un siyah toplumlar üzerindeki eşitsiz etkisinin giderilmesi için alınması gereken tedbirlerin öncelik kazandırılması.
  • Siyah seçmenlerin sayısının artırılması için çalışmaların yapılması. Siyah toplumların %25 inin oy kullanmadığı biliniyor.

Komite Başkanı İşçi Partisi Milletvekili Harriet Harman şunları söyledi: “İnsan hakları tüm toplumlar için uygulanmalıdır. Çok bariz olarak görülmektedir ki siyahlar insan haklarının beyazlara nazaran çok daha az korunduğu görüşündedirler. Bir an önce hükümeti bu durumun düzeltilmesi için göreve çağırırız. Rapor üstüne rapor yazmak ve özür dilemek yeterli değildir”.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.