Emir Osman:Faizin düşürülmesi,hayat pahalılığı ve krize yol açar

İNGİLTERE

İngiltere’de ekonomist olarak paranın nabzını tutan İngiltere Kraliyet Ekonomi Birliği üyesi Emir Osman ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının faizleri düşürmesini ve enflasyonun uzun vadedede nasıl seyredeceğinin bilgilerini aldık.

Uluslarası İşletme Ekonomisi ve Finans  eğitimini Londra’da gerçekleştiren ve uzun yıllardır, İngiltere’de ekonomist olarak paranın nabzını tutan İngiltere Kraliyet Ekonomi Birliği üyesi Emir Osman; 

İLK AŞAMADA ŞUNLARI SÖYLEYEBİLİRİZ

Demokratik ve liberal ekonomilerde Merkez Bankaları özerktır ve enflasyon ve fiyat istikrarı için  faiz durumlarını aylık toplantılarla ekonomik uzmanlar gözden geçirir ve faizleri ekonomik şartlara göre ayarlar.

TÜRKİYE DE BU BÖYLE DEĞİLDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi biliminin aksine yùksek faizin enflasyonu engellediğini değil enflasyonu körüklediğine inanıyor. Bu yüzden Merkez Bankası yöneticileri ile anlaşamıyor ve işlerine son veriyor. 

Dolayısı ile Türkiyenin para ve faiz politikaları ekonomik prensipler seviyesinde yapılmıyor; Politik'tir. Yani politikacıların kişisel çıkarları doğrultusunda yönlendiriliyor.
Faizlerin düşürülmesi çok borçlu olan kişi ve kurumlara az birşey fayda sağlayabilir fakat  uzun vadede Türk Lirasının hızlı bir şekilde erimesine(değer kaybetmesine), enflayonu ve hayat pahalılığını körüklemeye ve ekonomide şiddetli dalgalanmalara birlikte krize yol açacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.