İngiliz Ulaştırma Bakanı’na İngiltere’de yaşayan Türk toplumundan tepki!

İNGİLTERE

Türkiye’nin pandemi nedeniyle kırmızı listeden çıkartılmaması İngiltere’de yaşamını sürdüren Türkler arasında ciddi tepkilere yol açtı. Delta varyantının ortaya çıktığı Hindistan’ın bile listeden çıkartılması kamuoyunda tartışma yaratırken Türk toplumun temsilcileri kararı siyasi olarak nitelendirdi. Karara sosyal medya aracılığıyla tepki gösteren sivil toplum örgütleri İngiliz Ulaştırma Bakanı ve Başbakan Boris Johnson’un kararını değiştirmesi için baskı uyguluyor.

İngiltere’deki hem sivil toplum örgütleri, Türkçe Konuşan Toplum üyeleri ve gazetecileri Türkiye karşı yapılan bu yaptırımı ekonomik ve siyasi bir karar  olduğunu savunarak Muhafazakar Boris Johnson’a büyük tepki gösteriyor. Akıl almaz kararı Londra’da yaşayan Türk toplumunun önde gelen isimleri ingiltere’nin ilk Türkçe ve İngilizce yayın yapan Kurumu Euro Genct TV’ye değerlendirdi.

Mihrişah Sefa-Gazeteci

Birleşik Krallığın en son trafik ışığı sistemine ilişkin değerlendirmesinde Türkiye’yi kırmızı listede tutmasının bilimsel verilere dayanarak alınmış bir karar olduğunu düşünmüyorum.Ulaştırma Bakanı Grant Shapps bilimsel dese de binlerce Delta varyantlının yaşadığı Hindistan’ın amber listeye alınması nasıl açıklanabilir?

Her yıl  2,5 milyon İngiliz turistin ziyaret ettiği Türkiye’nin kırmızı listede kalması bence siyasi ve ekonomiktir. THY ‘nın yüzde 70 yolcusunun transit oluşunun  bu kararda önemi olduğuna inanıyorum. 

Türkiye’ye gidecek olanlar dönüşte adeta ceza gibi 2285 sterlinlik 10 günlük otel karantinasıyla yüz yüzeler. Veya üçüncü bir ülkede- bunlar yeşil veya turuncu ülke olabilir. İngiltere’ye gelebiliyor. Heathrow yakınındaki üçüncü sınıf bir otelde, günde 20 dakika araba parkında hava almaktansa, bu paraya daha güneşli, daha keyifli şartta bir yerde  kalıp, mini tatil yapıp İngiltere‘ye dönmek daha akıllıca.

Turuncu bir ülkeden dönerseniz de pcr testlerinin maliyetini siz hesaplayın.

Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkeleri Türkiye’den geleceklere hiçbir şart uygulamazken, günlük yeni vaka sayıları 20 bini bulan UK’in Türkiye’yi kırmızı listede tutması tamamen ekonomiktir. 

Okullar başladıktan sonra, tatil dönemi bittikten sonra Türkiye turuncu  listeye alınırsa şaşırmayalım.

Mustafa Köker-EuroVizyon CEO

‘Kırmızı Liste’ kararının bilimsel olduğu inandırıcı değil. İngiltere’nin koronavirüs önlemleri kapsamında yabancı ülkelere uyguladığı seyahat düzenlemesinde, Sağlık Bakanı Grant Shapps’ın açıklamasına göre bilimsel kriterler dikkate alınıyor.

Ancak bunun yanısıra başka etkenlerin olmadığını söylemek biraz saflık olur.

Hatırlarsanız aşının  ilk çıktığı dönemlerde de bazı Avrupa ülkeleri arasında kriz meydana gelmişti. Kimi ülkeler bilimsel gerekçelere dayanarak, aşı satın alamadığı bazı ülkelerin ürettiği aşılara kullanmayı durdurmuş, hatta hava sahasından geçen aşı yüklü uçaklara bile müdahale etmişti.

O günlerde bu durum ‘Aşı Savaşı’ olarak medyaya yansımıştı.

Yani alınan kararların hemen tamamının bilimsel gerekçelerden kaynaklandığını söylemek fazla iyimserlik olur.

Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi salgın döneminde de ülke ekonomilerini doğrudan ilgilendiren dev bir ilaç endüstrisi ortaya çıktı.

Salgın dönemi boyunca ciddi ekonomik kayıplar yaşayan ülkelerin yönetimleri bir takım kararları alırken sadece tıbbî ve bilimsel verilerle hareket etmiyorlar.

Ülkeler arası ilişkiler eğer üst seviyede olması, söz konusu ülkeler arasındaki ekonomik bağların  yüksekliği  ile doğrudan alakalı olduğu bir gerçek.

İngiltere’nin bilimsel kriterlere dayandırdığı “kırmızı liste” kararlılığının altında aşı satışının olmadığını söyleyebilir miyiz?

Türkiye, İngiltere’den aşı ithal etmek için girişimde bulunmuş mu? Ya da ithal etmiş mi bunlara da bakmak lazım.

Geçtiğimiz günlerde ajanslar Londra’nın dünyaca ünlü Heathrow havalimanının büyük zarara uğradığı, bunda İstanbul Havalimanı’nın açılmasının çok etkili olduğu haberleri geçti.

Diplomaside, ticaretin belirleyici olduğu günümüz dünyasında önemli kararları birbirinden bağımsız düşünemeyiz.

İngiliz turistlerin tercih ettiği birkaç ülke arasında Türkiye’nin ilk sıralarda yer aldığını da hatırlayınca, turizm sezonu boyunca ‘kırmızı liste’den çıkarılmamasını sadece bilimsel verilerle açıklanamaz.

Bana göre İngiltere hükümeti, çocuklarının okul tatilinde tercih edecek olan ailelerin ağırlıklı olacağı turistleri engellemek için Türkiye’yi sezonun sonuna kadar kırmızı listede tuttu.

Aşıların bile etkili olmadığı ve en bulaşıcı olduğu farklı sağlık otoritelerince açıklanan Delta varyantının kaynağı olarak gösterilen Hindistan’ın bile turuncu listeye alındığını hatırlatmak isterim.

Dolayısıyla İngiltere’nin, kırmızı liste inadını sadece virüs yayılması gibi bilimsel verilerle açıklaması hiç inandırıcı bir durum değil. 

Tahminim, turizm sezonunun bitmesi ve okulların açılmasına birkaç gün gibi kısa süre kalınca, yani Ağustos ayının son günlerinde İngiltere hükümeti Türkiye’yi kırmızı listeden çıkaracak.

Böylece, Türkiye’ye biraz nefes aldırması beklenen turizm gelirinden mahrum ederek, kendince küçük bir ders vermiş olacak.

Bu da tam tamına siyasi ve ekonomik karar olduğunu net olarak gösterecek.


 

Alp Ermiya-Euro Genç TV CEO

İngiliz Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’I ve Muhafazakar Hükümet Lideri Başbakan Boris Johnson’u Türkiye uyguladıkları sessiz ve sinsi yaptırımdan dolayı kınıyorum.Hükümetin bu aldığı yanlış karardan hemen geri dönmesini talep ediyorum.Bu karar  yalnızca ekonomik yaptırım değil aynı zamanda insanlık suçudur.İngiltere’de yaşayan İngiliz vatandaşı Türkiyeliler ve Kıbrıslılar kendi özyurtlarından uzak tutarak duygusal olarak taciz ediliyor. İngiltere bu kararla Kıbrıs Türk’ünü kendi vatan toprakları Kuzey Kıbrıs’a gidebilmesi için Güney Kıbrıs'tan giriş yapmaya zorluyor. Bu ciddi bir manevi baskı. Bir an önce bu karardan vazgeçilmesi toplum eşitliği açısından en önemli adım olacaktır. Olayın takipçisi olacağız.


Osman Ercem-İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu

Ekonomik bir karardır.İngiltere’de yaşayan yaklaşık 1 milyon Türkçe Konuşan Toplum vardır.Bu Toplumun Türkiye ile ticari ilişkileri vardır.Textil üreticileri Türkiye’deki üretimlerini denetleyemiyorlar.Ticari ilişkiler ile birlikte aile bağlarını da ortadan kaldırıyorlar.Bu kararla,Türkçe Konuşan Toplumu ailelerini ziyaret etmelerine izin vermiyorlar.Türk Futbol Federasyonu ile işbirliği içerisindeyiz,İngiltere’de alt yapılarda yetişen Türk çocuklarını Türkiye’ye getiremiyoruz.İngiliz Ulaştırma Bakanını aldığı bu karardan geri dönmesini bekliyoruz.

Nazif Akpınar-Turkish Forum UK Başkanı

Türkiye’nin, Birleşik Krallık’ın halen kırmızı seyahat listesinde yer alması,  tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen yaklaşık iki milyon turisti ve bu ülkede yaşayan Türkiye kökenli vatandaşları haklı olarak “Bu karar politik mi” sorusunu sormaya itiyor. İngiliz ulaştırma Bakanı  Grant Shapps bu sorunun cevabını “karar kesinlikle politik değil” şeklinde verdi ancak kamuoyu tatmin olmamış görünüyor. Bunun sebebi de özellikle covid-19 delta varyantının kaynağı olduğu düşünülen Hindistan’ın dahi kırmızı listede olmaması. Burada cevaplanması gereken soru seyehat listesi yapılırken bütün ülkelere aynı kriterlerin uygulanıp uygulanmadığı. Bu soru cevaplanmadan insanların kafasındaki, kararın politik olduğuna dair kaygının giderilemeyeceği açık. İngiliz yetkililerin bir an evvel seyahat listesi hazırlanırken tüm ülkelere aynı kriterlerin uygulanıp uygulanmadığını açıklamaları gerekmektedir. Eğer aynı kriterler uygulanmıyor ise, Türkiyenin bir an evvel kırmızı listeden çıkarılması doğru bir karar olacaktır.

Servet Hassan-Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı

İngiltere Ulaştırma Bakan Grant Shapps’ın 26 Temmuz’da yaptığı açıklama ile Türkiye’nin yine kırmızı listede kaldığını öğrenmek İngiltere Türk toplumunda büyük hayal kırıklığı yarattı.

İngiltere’de yaşayan hem Türkiye hem de Kıbrıs kökenli vatandaş ve soydaşlarımızla birlikte yarım milyonu aşan İngiltere Türk Toplumu olarak bu kararla birlikte çok zor durumda kaldık. Pandemi nedeniyle uzun zamandan beri göremediğimiz yakınlarımızı görebilme ve yaz tatilimizi anavatanımızda geçirebilme hayallerimiz bu kararla birlikte suya düşmüş oldu. 

Gurbette yaşayan bizler için anavatanımızda yakınlarımızla birlikte geçirdiğimiz her yaz tatili moralimizi yükseltmek ve önümüzdeki yılı daha sağlıklı ve verimli geçirmek açısından büyük önem taşımaktadır.

Bunun yanısıra, kimimiz pandemi döneminde kaybettiği ama cenazesine bile gidemediği aile bireylerinin mezarına gitmek, kimimiz yaşlı anne ve babasını sağ iken görmek, kimimiz ise yakınlarının düğününe giderek sevincine ortak olmak istiyor. 

Bazılarımızın sağlık kontrolleri, bazılarımızın devlet dairelerinde işlemleri var. Türkiye'de mülk sahibi olanlar bir buçuk senedir kapısını açmadıkları evlerinin akıbetini merak ediyor.

Her ne kadar Bakan Shapps bu kararı bilimsel verilere dayanarak aldıklarını iddia etse de Türkiye ile birlikte kırmızı listede bulunan bazı başka ülkelerin amber listeye alınması ancak Türkiye'nin kırmızı listede bırakılması kararın bilimsel verilerden çok, ekonomik ve siyasi bir takım saiklerle alındığını düşündürüyor. Birbiri ile çelişen açıklamalar, pandeminin ciddiyetine ragmen kimi ülkelere tanınan ayrıcalıklar sisteme ve İngiliz hükümetine güvenimizi ciddi şekilde yaralamış bulunuyor.

İngiltere hükümetinin hem İngiltere Türk toplumunu, hem Türkiye’de tatil yapmak isteyen İngiliz dostlarımızı hem de bir buçuk yıldır İngiltere'ye gelebilmek için haber bekleyen vatandaş ve soydaşlarımızın ihtiyaçlarını dikkate almadıkları çok açıktır.

Bizler pandemi döneminin kısıtlamalarına harfiyen uyduk, iki doz aşımızı olduk ve yakınlarımıza kavuşmak için olumlu bir haber bekledik. Pandemi döneminde ihtiyaçları karşılamak ve ekonomiyi ayakta tutmak için bir çok fedakarlıkta bulunduk. Alınan kararın seyahat özgürlüğümüzü engellemek suretiyle insan haklarımızı ciddi olarak zedelediğine inanıyoruz.

Daha bir çok insani trajediyi önlemek adına hem İngiliz hem de Türk yetkililerden bir sonraki kararın açıklanacağı 25 Ağustos’a kadar Türkiye'nin kırmızı listeden çıkabilmesi için gereken koordinasyon ve işbirliğini acilen sağlamalarını ve bizi sevdiklerimize kavuşturmalarını önemle rica ediyoruz.

Yorumlar (1)

Tony 3 Yıl Önce

Turkler pandemi donemi ingiltereden supermarket sahipleri ve restaurant isletmeleri herkez sirket kurarak bounce back loan aldi ..ingiliz hukumeti hakli olarak bu paralari alanlar odemeyceklerni bikdikleri için onlari kirmizi listeden cikartmadi tabi simdik türkiye ye gidip de selfie yapanlar gelirkende aldiklari paralari biraz olsun geri versinler diye böyle yapiyor.. gitmesinler Kardesim önümüzdeki seneyi bekleyemedilermi..herkez Rahat Rahat gitsin illaki bu senemi gideceklerdi.. simdik de onlarin odeme zamani garantinaya girsinler ve odesinler,pay back time...£2280 pound..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.