İngiltere tekrar “Lockdown”da

İNGİLTERE

Şu an İngiltere hastanelerinde 26,626 covid hastası yatmaktadır. Bu rakam virüsün en yüksek ölüm sayısına neden olduğu dönem olan Nisan 2020 tarihinden %40 daha fazladır.

Akşam televizyonda halka sesleniş konuşması yapan Başbakan Boris Johnson bugünden itibaren İngiltere’nin tekrar kapanışa geçeceğini açıkladı ve halkı gerekli olmadığı takdirde evlerinden çıkmamaya davet etti.

Johnson, hükümetin bu kararı giderek yükselen pozitif covid-19 sayısı ve virüsün mutasyona uğramış yeni versiyonu yüzünden hastanelerin çok büyük baskı altına girdiği için acilen almak zorunda kaldığını anlattı.

Şu an İngiltere hastanelerinde 26,626 covid hastası yatmaktadır. Bu rakam virüsün en yüksek ölüm sayısına neden olduğu dönem olan Nisan 2020 tarihinden %40 daha fazladır.

Başbakanın konuşmasından önce yapılan seri toplantılarda İngiltere’nin kıdemli Tıp Sorumlularının COVİD tehdidinin en yüksek derece olan 5. Seviyeye çıkarılması önerisi onaylanmıştı. Bu, 21 gün içerisinde durumda bir rahatlama olmazsa sağlık hizmetlerinin hastalarla başa çıkma kapasitesinin aşılacağı anlamına gelmektedir.

Bugünden itibaren aşağıdaki sebepler dışında kimsenin dışarıya çıkmaması direktifi verilmiştir:

  • Gerekli malzemeler için alışveriş maksadıyla,
  • Evden çalışılamazsa işyerine gitmek, veya önemli gönüllü hizmetlerde bulunmak için,
  • Sadece tek kişi ile, kendi ev halkınız ile, veya destek grubunuzdaki kişlerle eksersiz için,
  • Destek grubunuzla veya çocuk bakımı sağlayan kişi ile buluşmak için,
  • Hastalık, yaralanma gibi durumlarda sağlığınız için destek sağlamak için (ev içi şiddet durumları da buna dahildir),
  • Okula gitmek için (eğer o kategoride iseniz).

Okullar

Bugünden itibaren İngiltere’deki tüm ilk ve orta okullar ve kolejler Şubat tatiline kadar kapalı olacaklar. Sadece kilit görevlerde çalışan kişilerin çocukları ve çeşitli nedenler yüzünden ihtiyaçlı öğrenciler okullara devam edebilecekler.

Okullar çocukların evde eğitim görmeleri için olanak sağlamakla sorumludurlar.

Okul öncesi eğitim ve özel eğitim okulları açık olacaktır.

Yaz aylarında planlanan tüm GCSE, A’Level sınavları iptal edilmiştir. Çarşamba gün Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin yıl içindeki çalışmalarının ne şekilde derecelendirileceği konusunda açıklama yapılacaktır.

Mağazalar ve diğer kamu yerleri

Tüm gerekli malzeme sağlamayan dükkan ve mağazalar, kapalı spor salonları, golf ve tenis alanları, kuafer, kozmetik hizmet sağlayan yerler, eğlence yerleri kapalı olacaktır. Lokantalar sadece alkol dışında “take away” hizmeti sunabilecekler.

Profesyonel spor karşılaşmları devam edecek, ancak seyircisiz yeralacaklar.

Tüm detaylar aşağıdaki linkten okunabilir:

https://www.gov.uk/guidance/national-lockdown-stay-at-home

Aşı

Boris Johnson akşamki konuşmasında Şubat ayının ortalarına kadar tüm ilk 4 öncelik grubunun aşılanmasının hedeflendiğini duyurdu. Bu gruplar şunlardır:

Yetişkinler için hizmet veren bakım evlerinde kalanlar ve çalışanlar

80 yaş üzeri olanlar, sağlık ve sosyal hizmet görevlileri

75 yaş üzeri olanlar

70 yaş üzeri olanlar ve ciddi sağlık nedenleri yüzünden güç durumda olanlar (hamile kadınlar ve 16 yaş altında olanları kapsamaz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.