Astra Zeneca aşısının kullanımı Kuzey kıbrıs'da askıya alındı

KIBRIS

Astra Zeneca aşısının 1 milyon dozluk ABV5300 koduyla üretilen kısmında yaşanan sorun nedeniyle, Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs’ta da söz konusu aşıların son partisinin uygulanması askıya alındı. İki Toplumlu Sağlık Komitesi Eş Başkanı Cenk Soydan, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamasında AB’den, aşıların kullanımıyla ilgili pozitif yönde haber gelmesinin ardından kullanıma tekrardan başlanılacağını ifade etti.

Rum Sağlık Bakanlığı, adada tatbik edilen aşılar arasında bulunan Astra Zeneca aşısının kullanımını bir süreliğine askıya aldığını açıkladı.

Sıkıntının aşıların tümünde değil, yaklaşık 1 milyon dozluk ABV5300 koduyla üretilen kısmında olduğu açıklanırken, ilgili üretimden küçük bir partinin Kıbrıs'a da gönderildiği belirtildi.

Yapılan açıklamanın ardından gözler, Kuzey Kıbrıs’a da gönderilen aynı üretim kodundaki aşıların kullanımına çevrildi.

SOYDAN: “AŞILARIN KULLANIMI KUZEY’DE DE ASKIYA ALINDI”

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan İki Toplumlu Sağlık Komitesi Eş Başkanı Dr. Cenk Soydan, son gelen partinin zaten henüz kullanılmadığını, çıkan haberin ardından Kuzey’de de aşıların beklemeye alındığı AB’den, aşıların kullanımıyla ilgili pozitif yönde haber gelmesinin ardından kullanıma başlayacağını açıkladı.

“ÖNCEKİ PARTİ, ABV5300 KODUNDAKİ ÜRETİMDEN DEĞİL”

Soydan, Kuzey Kıbrıs’a gönderilen bir önceki partideki aşıların, “ABV5300” kodundaki partiden olmadığını da sözlerine ekledi.

DSÖ SÖZCÜSÜ: "AŞIYI KULLANMAMAK İÇİN HİÇBİR BULGU YOK"

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü tarafından, bugün öğleden sonra yaptığı açıklamada, "Aşıyı kullanmaya devam etmeliyiz. Aşıyı kullanmamak için hiçbir bulgu yok" denildi.

KULLANIMI NEDEN DURDURULDU?

Aşıyla ilgili resmi olarak herhangi bir yan etki ya da olumsuz bir durum bildirilmedi.

Ancak Avusturya'da bir kişinin aşı olduktan 10 gün sonra hayatını kaybetmesi nedeniyle pek çok ülke aşının kullanımını durdurmuş ve EMA'ya (Avrupa İlaç Kurumu) başvuruda bulunulmuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.