Gazetecilerin Ağır Cezada Yargılanması Kabul Edilemez

KIBRIS

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gazeteciler artık ağır cezda yargılanmasını Toplumcu Kurtuluş Partisi YG Genel Sekreteri Mehmet Davulcu yayınladığı basın bildirisi ile kınadı.

 Son bir haftalık dönemde medya üzerinden kamuoyunun bilgisine gelen para karşılığı vatandaşlık dağıtılmasıyla ilgili ses kaydının haber yapılması, haberi yapan gazetecilere 6 yıla kadar hapislik istemiyle dava okunmasına yol açtı. 32/2014 sayılı Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması Yasası'na dayanılarak açılan dava basın özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır.

2014 yılında CTP -DP hükümeti döneminde basın özgürlüğünün kısıtlayacağı yönündeki uyarılara karşın  Meclisten geçirilen "Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması Yasası", şimdilerde para karşılığı vatandaşlık dağıtılması ile ilgili bir konuyu kamuoyunun bilgisine getiren basın mensuplarını hapislikle karşı karşıya getirmiş bulunuyor. Bu asla kabul edilemez bir durumdur.

 Polis ve yargı organları yürürlükteki yasalara göre iş görürler. Basın mensupları önümüzdeki günlerde ağır ceza mahkemesinde yargılanacaklardır. Basın özgürlüğü üzerine asılan demokles kılıcı gibi duran Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması Yasası'nın yeniden düzenlenmeye ihtiyacı olduğu ortadır.

 Para karşılığı vatandaşlık dağıtılması hiç kimsenin özel hayatı sayılamaz. Tersine kamusal hayatı doğrudan ilgilendiren bir konudur. Kıbrıslı Türk toplumu ve bu toplumun siyaset kurumu böylesi çirkin bir konuyu kamuoyunun gündemine getiren gazetecileri hapse mahkum etmek yerine, teşekkür boçludur.  

 En başta, Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması Yasası'nın hazırlanıp Cumhuriyet Meclisi'nden  geçirilmesinde başı çeken Cumhuriyetçi Türk Partisi olmak üzere Meclis'te temsil edilen tüm parti ve Milletvekillerine düşen görev, sözkonusu yasanın basın özgürlüğünü ortadan kaldıran maddelerini değiştirecek şekilde yeniden düzenlemesi için ivedi olarak harekete geçmesi gerekmektedir.

Özgür basın demokrasinin vazgeçilmezidir. Özgür basın yoksa adalet de yok olur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.