İzlem Gürçağ: "Kabinede erkeklerle eşit sayıda kadın bakanlar yer almalıdır"

KIBRIS

Kadınların aktif karar mekanizmalarından dışlanmaması gerektiğini vurgulayan UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, kabinede erkeklerle eşit sayıda kadın bakanların yer almasının önemini vurguladı.

Kadın milletvekilleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla BRT'de Levent Kutay'ın sorularını yanıtladı.

"KADINLAR AKTİF SİYASETTE YER ALMALI"

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili İzlem Gürçağ, programda yaptığı konuşmada, kadınların aktif siyasette ve toplumda hakettiği değeri alması gerektiğini vurguladı.

Kadınların aktif karar mekanizmalarından dışlandığı zaman, kadının söz hakkının elinden alınmış olduğunu vurgulayan Gürçağ, "Kadına yönelik kararlar alınırken kadının söz hakkı, bakış açısı, önerisi olmadan, sadece erkekler almış oluyor. Sadece erkek gözüyle alınan kararlarda amaca layıkı ile hizmet edememiş oluyor. Çünkü kadının anlayan yine bir kadındır" dedi.

"KADINLAR ÜLKEYE DIŞARIDAN BAKAN BİR GÖZLEMCİ KONUMUNDA OLMAMALI"

Kadınların ülkeye dışarıdan bakan bir gözlemci konumunda olmaması gerektiğinin altını çizen Gürçağ, aktif karar mekanizmalarında erkek egemenliğinde kurulan iktidar hükümetlerinde ağırlıklı olarak erkekler olduğu için yetersiz hizmetlerden mağdur olanların da yine kadınlar olduğunu kaydetti.

Kabinede erkeklerle eşit sayıda kadın bakanların yer almasının önemini işaret eden Gürçağ, "Eğer en az eşit sayıda kabinede kadınlar da olursa ülke sorunlarına ve kadın sorunlarına yönelik isabetli hizmetler verilecek" diye konuştu ve şöyle ekledi:

"KADINLARIN TEMSİLİYET İLKESİ POLİTİK MÜCADELE ÖZNESİ OLARAK KADINLIKTIR"

Çalışan kadınımız bebek sahibi olduğu zaman bebeğini emanet edebileceği devlete ait ücretsiz kreşlerimiz yok. Eğer bir aile çatısı altında bakıma muhtaç yaşlılarımız varsa, ya da engelli bir bireyimiz varsa bu grupta yer alan bireyleri devlete ait ücretsiz emanet edebileceğimiz ne bir yaşlı bakım evi, ne huzur evi, ne engelsiz yaşam evi ne de şiddetten mağduriyet yaşayan kadınların sığınabileceği kadın sığınma evi vardır.  Bu nedenle kadınların da erkeklerle eşit oranda iktidar hükümetlerinde yer alması gerekir. Neden ısrarla kadınlar kamusal alanda, mecliste, karar mekanizmalarında yer almak istiyior? Çünkü kadınların temsiliyet ilkesi politik mücadele öznesi olarak kadınlıktır."
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.