Kıbrıs Rum tarafının hedefi beşli konferansın başarıyla sonuçlandırılmasıdır

KIBRIS

Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Kousios, Kıbrıs Rum tarafının, Cenevre’de yapılacak Kıbrıs sorunuyla ilgili beşli gayri resmi konferansın başarılı olmasını ve Crans Montana’da kaldığı noktadan BM parametreleri çerçevesinde yeniden başlamasını hedeflediğini belirtti.

Bakanlar Kurulunun çarşamba günkü oturumunun ardından açıklamada bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Kousios, Rum Lider Nikos Anastasiadis'in dün siyasi parti liderlerini gelişmeler ve Yunanistan Başbakanı, Almanya Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiği video konferanslar aracılığıyla ve AB kurumlarıyla son dönemde gerçekleştirdiği temasları ve BM Genel Sekreterinin Özel Görevlisiyle görüşmesi ve gayrı resmi beşli konferans konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Rum Sözcü “Hedefimiz nisan ayında Cenevre’deki beşli konferansta başarılı bir sonuç almak ve müzakerelerin yeniden başlaması. Bizi ilgilendiren müzakerelerin Kıbrıs sorunun özünde devam etmesi. Tarafımızın amacı, müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam edebilmesi yönünde görüş birliğine ulaşmaktır” dedi.

Kousios çok iş yapıldığını ve bunların silinmesi ya da görmezden gelinmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekleyerek “gerek görüş birlikleri gerek Zirve Anlaşmaları gerekse Kasım 2019’da Berlin’deki görüşme aracılığıyla bir önceki süreç söz konusu. Biz, çözüm şeklini belirleyen BM kararları ve oylamaları çerçevesinde, müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesini başarmayı istiyoruz” dedi.

Rum Sözcü, Kıbrıs Rum tarafının arzusunun AB’nin de gayrı resmi toplantıda yer alması olduğunu ve Cumhurbaşkanı’nın temasları aracılığıyla bu yönde çalıştığını söyledi, "Kıbrıs, üye bir devlettir ve Kıbrıs sorunun çözümüyle de üye devlet olmaya devam edecektir. Müzakerelere özünde devam edebilmek için bir çözüm bulunacağına inanıyorum” dedi.
 
Gayrı resmi beşli konferansta AB’nin rolüyle ilgili bir soruya Sözcü, Anastasiadis'in AB’nin katılımının her iki tarafa yardımcı olacağına ve iki tarafın endişelerini yatıştıracağına inandığı yanıtını verdi. Sözcü, “AB ilke ve değerleri güvencesi veriyor ve biz BM’ni, AB’yi de bu sürece davet etmesi yönünde ikna etmeye çalışıyoruz. AB tarafının da katılmaya hazır olduğu biliniyor ve sonunda bunu başaracağımıza inanıyorum” dedi.

"Tarafımızın hedeflediği görüş birliğinin çözüm modeli ile mi ilgili yoksa müzakerelerin yeniden başlaması yönünde yeşil bir ışık mı olduğu" yönündeki bir soruya Kousios buna tarafların değil BM Genel Sekreterinin karar vereceğini belirterek "Önemli olan, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununun çözümü için konferans daveti yapmasına olanak sağlayacak olan o görüş birliklerine ulaşılmasıdır” yanıtını verdi.
 
BM Genel Sekreteri’nin kendisinin de BM Güvenlik Konseyi kararlarından kaynaklanan referans şartlarını açıkladığını, her tarafın masaya istediği konuları yatırabileceğini ama referans şartı kelimesi değiştirilmeden Genel Sekreterin de Crans Montana’da da hareket ettiği şekilde, iyi niyet hizmetlerini sunmaktan başka bir şey yapamayacağını vurguladı.

Rum Sözcü “biz, gayrı resmi 5’li toplantıya BM karar ve oylamalarının ön gördüğü çözüm temelinde gidiyoruz ve üretici bir katılım istiyoruz. Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorunun çözümü özüne ilerlemek yönünde hem siyasi iradeye sahip hem de üretici, verimli bir diyaloğa hazır bulunuyor” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.