Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘sandık’ anlamını yitiriyor: % 58’e göre seçimler iradeyi yansıtmıyor

KIBRIS

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi'nin son anketine göre hükümeti başarısız bulanların oranı yüzde 75 ancak erken seçime gidilirse iradenin sandığa yansıyacağını düşünmeyenlerin oranı yüzde 58 olarak belirlendi.

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS)’in üç ayda bir düzenli gerçekleştirdiği anketin sonuçları açıklandı. Haziran ayında 500 kişi ile telefonda yaptığı anketin sonuçlarına göre Kıbrıs’ın kuzeyindeki seçimlere Türkiye’nin etkin ve fiili müdahaleleri nedeniyle güven azalıyor. Yapılan son ankete göre erken seçime gidilirse iradenin sandığa yansımayacağına inananların oranı yüzde 58.21 olarak belirlendi.

CMIRS’tan yapılan açıklamada anketin sonuçları yorumlandı. Buna göre ankete katılanların yüzde 75.54’ü hükümeti başarısız bulduklarını belirtti. Bu oran Mart 2021 anketinde 69.05 idi. Ülkede hükümeti başarılı bulanların oranı ise sadece yüzde 24.45 olarak belirlendi. Katılımcıların yüzde 82.46’sı muhalefeti başarısız bulurken, yüzde 58.11’i cumhurbaşkanını başarısız bulduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 73.74’ü ülkede suçun yapanın yanına kaldığını düşünüyor. Bu oran Mart 2021 anketinde 56.4 idi. Yüzde 86.98’i ülkede yolsuzluğun, yüzde 78.26’sı ise organize suçların yaygın olduğunu düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 46.8’i erken seçime gidilmesi gerektiğini belirtirken 53.2 oranında katılımcı ise buna katılmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 58.21’i erken seçime gidilirse iradenin sandığa yansımayacağını düşünürken bu oranın ülke demokrasisi açısından oldukça düşündürücü olduğu belirtildi.

Anket sonuçlarına göre ülke siyasetine olan güven düştükce katılımcıların çözüm ile ilgili düşünceleri de daha olumlu bir hal aldı. Katılımcıların yüzde 71.15’i çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması gerektiğini düşünüyor. Benzer bir şekilde olası bir çözüm sonrası yapılacak olan referandumda ‘evet’ oyu vereceğini belirtenlerin oranı da yüzde 66.35 olarak belirlendi.
Demokrasi ve siyasete olan inancın düşük olması katılımcıların yeni bir partiyle ilgili umutsuzluğuna da yansıdı. Ankete katılanların yüzde 64.41’i yeni bir partiye ihtiyaç olmadığını belirtti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.