KKTC;Pazar yerleri koronavirüs önlemleri kapsamında açıldı

KIBRIS

Belediyelerin pazar yerleri Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin belirlediği şartlarda halka hizmet vermeye başladı.

Geçtiğimiz hafta alınan koronavirüs kararları çerçevesinde birçok sektörde kısıtlamalar kademeli olarak gevşetilmeye devam ederken, ülkede yaklaşık olarak 40 gündür kapalı olan halk pazarlarının yeniden açılması kararı alınmıştı.

Halk pazarlarının açılmasının ardından koronavirüs önlemleri ise elden bırakılmadı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında pazar alanları, belediyelere bağlı zabıta ve sağlık ekipleri, halk pazarlarına giriş çıkışlarda alışverişe gelen vatandaşlara maske kontrolü ve ateş ölçümü yapıyor.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi'nin pazarcı esnafına yönelik aldığı kararlar ise şöyle: 

  1. Pazar yerlerinde çalışan ve görev yapan herkes Covid-19, sosyal mesafe, maske kullanımı ve el temizliği konusunda bilgilendirilmelidir.
  2. Pazar yerlerine girişte pazarcı esnafının ateşi ölçülmeli, ateşi 38oC üzerinde olanlara tıbbi maske takılmalı, Pazar yerine girişine izin verilmemeli ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.
  3. Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı olan pazarcı esnafının pazar yerine girişine izin verilmemelidir.
  4. Pazarcı esnafı ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske takmalıdır. Nemlendikçe ya da kirlendiğinde maske değiştirilmeli, maskenin dış yüzüne dokunulmamalıdır. Maske değiştirmeden önce ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.
  5. Tezgâh arkasında satış yaparken diğer pazarcılarla arasındaki mesafenin en az 1 metre, 3-4 adım olmasına dikkat etmelidir.
  6. Pazarcı esnafı ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelere tüketicilerin temas etmesini önlemeli, doğrudan kendileri hijyen koşullarına dikkat ederek poşetlemeli ve satışını yapmalıdır.
  7. Pazar esnafı bağırarak satış yapmamalıdır.
  8. Pazar esnafı yemek yerken sosyal mesafe kurallarına dikkat etmelidir.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.