Morton: "Cenevre'deki masada İngiliz Planı olmayacak"

KIBRIS

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa Komşuluk ve Amerika Kıtası müsteşarı Wendy Morton, Şubat ayı başında Dışişileri Bakanı Dominic Raab'ın taraflara sunduğu planın Cenevre'de masada olmayacağını söyledi.

Kamuoyunda İngiliz Planı olarak bilinen ve desentralize federasyon modelini öngören planın ay sonunda Cenevre'de yapılacak gayrıresmi konferansta masada olmayacağını ifade eden Morton, ülkesinin zirveden umudunun, BM Güvenlik Konseyi'nin de beklediği gibi taraflardan karşılıklı anlayış çerçevesinde esneklik göstermesi olduğunu söyledi.

Kathemerini Gazetesine konuşan Morton, AB'nin zirveye katılımı konusunun da tarafların uzlaşısına bağlı olduğunu ifade ederek "Eğer BM ve diğer taraflar bu konuda anlaşırlarsa, AB de katılabilir" diye konuştu.

İngiliz Planı ile ilgili soruya yanıt veren Morton'un "Açık konuşuyorum, bu plan masada değil" demesi dikkat çekerken, Maraş konusunda da İngiltere'nin pozisyonunun açık olduğunu kaydetti. Morton "Maraş, BM kararlarına öngörüldüğü gibi, BM yönetiminde eski sahiplerine iade edilmelidir" derken, müzakerelerin de başlatılması için taraflara acil çağrıda bulundu.

"Anlaşmazlık sürdüğü sürece adadaki bölünmüşlük kalıcılaşacak, bunu daha evvel de ifade etmiştim" diyen Morton, garantörlük konusundaki soruya da "İngiltere bu konuda esnektir. Taraflar ne karar alırsa ona saygı gösterecektir" dedi.

Hatırlanacağı üzere Morton geçen hafta adaya gelmiş ve liderler de dahil çeşitli temaslarda bulunmuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.