Yeni bir sanat gazetesi çıktı

KIBRIS

Sanatçı Çıkmazda manşeti ile yeni bir kültür sanat gazetesi okuyucu ile buluştu. Kıbrıs’tan, Türkiye’den ve İngiltere/Londra’dan sanat haberlerinin yer verildiği gazetenin ilk sayısı yayınlandı. “Sanat Kıbrıs” isimli gazetenin ilk sayısı “Toplumlar için sanatın” önemi konusu ile ilk sayısını mart ayında okuyucuya sundu.

   Sanatçı Çıkmazda manşeti ile yeni bir kültür sanat gazetesi okuyucu ile buluştu.

   Kıbrıs’tan, Türkiye’den ve İngiltere/Londra’dan sanat haberlerinin yer verildiği gazetenin ilk sayısı yayınlandı.

   “Sanat Kıbrıs” isimli gazetenin ilk sayısı “Toplumlar için sanatın” önemi konusu ile ilk sayısını mart ayında okuyucuya sundu.

   Editörlüğünü gazeteci yazar Hasan Çakmak’ın yaptığı gazetede sanatçılar, eğitimciler ve yazarlar çeşitli konularda köşe yazılarını sanatseverler için kaleme aldı.

   Aylık olarak yayınlanacak olan gazeteye, Londra’dan yazan Ertanch Hidayettin “Sanat Kıbrıs başlarken” isimli yazısında korona virüs salgını sırasında sanatçıların üretimleri ve kendisinin kültür sanata bakışını dile getiriyor.

   Ertanç Hidayettin’in köşe yazısından alıntı yaptığımız bir kesitte şunları yazıyor:

   Geçen gün Hasan Çakmak dostum yakında çıkaracağı kültür/sanat gazetesi için bana da bir köşe ayırdığını söyleyince sevindim, gururlandım, ama aynı zamanda hayret ettim.

Sevincim ve gururum Hasan kardeşimin böylesi güzel bir girişim için beni de düşündüğündendir. Hayretim ise bu tür bir gazetenin niye halen olmadığındandır.

Şaşarım Hasan’ın bu girişimlerine. Adam evde otururken yeni bir seyahatname kitabı yazdığını ve baskıya gönderdiğini söyledi bana!

Böyle şey olmaz demeyin. Bal gibi de olur.

Pandemi döneminin olumluluklarını konuşmak bile ürkütücü. Hele benim gibi, diasporada yaşayan yüzlerce Kıbrıslı gibi yakınını, sevdiklerini kaybedenler için.

Ama olmuştur olumlu yanları bu hazin dönemin. Birçoklarımız sanatın, edebiyatın değerini yeniden keşfettik.

Örneğin ben daha önce okuduğum, ama anlamadığım klasikleri tekrar okudum ve biraz daha fazla anlamaya başladım.

Orhan Pamuk, Elif Şafak, Andrea Levy, Hanif Kureishi, Alice Walker’in kitapları, Can Yücel, Nazım Hikmet, Keats, Shelly’nin şiirleri ile yeniden aşina oldum.

Her güne “Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi” kitabından iki şiir okuyarak başladım bu süreç zarfında. Bu alışkanlığı devam ettirmekteyim. Umarım bundan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim. Ölümsüz bazı şarkıların bu kitapta okuduğum bazı şiirlerden yaratıldığına bir kez daha hayret ettim.

Ne güzeldir bir yazarın kendi dilinde yazdığı romanları, şiirleri okuyabilme yeteneğine sahip olmak.

Kıbrıs Şiir Antolojisi kitabını okuyarak ne zengin bir şiir geçmişimiz olduğundan gurur duydum. 

Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi ve İstanbul kitaplarını hem Türkçe hem de İngilizce versiyonlarını birkaç günde okudum.

Hem orijinalini hem de büyük ustalıkla yazılan çevirilerini büyük bir zevkle, tadını çıkararak okudum hem de. Ama şairin kendi dilinde yazdığı kitapların yansıttığı hisler bambaşka.

Önceden stüdyolardan yayın yapan diğer dostlar gibi ben de bu zaman zarfında zar, zor çevrimiçi yayıncılıkla tanıştım. 

Bunun sağladığı avantajı bol bol kullanma şansım oldu. Örneğin bir yayınıma Kıbrıs’tan davet ettiğim genç yetenekler Görsev Tepe ve Berk Akımcı ile yaptığım program kadar bana gurur ve zevk veren program yapmadım diyebilirim.

İngiltere’de, dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan biz Kıbrıslılar kararlılıkla gelecek nesillerin öz kültürlerini kaybetmemeleri için uğraş veriyoruz.

Zaman zaman akıntıya karşı kürek çektiğimizi düşünerek moralimiz bozuluyor. Giderek kültür değerlerimizin erozyona uğradığını görmek bizi çok üzüyor. Ama her şeye rağmen hayal kırıklığımızdan, yılgınlığımızdan sıyrılıp daha büyük bir coşku ile bu kutsal göreve yeniden sarılıyoruz.

Bu görevi yerine getirirken anavatanımız Kıbrıs’tan sanatçı, yazar, şair arkadaşlarımız bizleri cesaretlendiriyor, teşvik ediyor. Onlara teşekkürü borç biliriz.

Hasan Çakmak dostumla “Sanat Kıbrıs” gazetesini konuştuğumuz bu günlerde bizler de Londra’da Kıbrıslı Sanatçılar Platformu’nu yeniden oluşturmaya çalışıyorduk.

Bu girişimimizle ilgili gelişmeleri köşemden siz değerli okurlarıma ileteceğim.

“Sanat Kıbrıs” gazetesinin doğuşunu kutlar, bu girişimi yapan Hasan Çakmak dostuma ve onu bu serüvende destekleyen herkesi kutlarım.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.