Sona İsmayılova’dan “Sözün Hakanı” kitabı

KÜLTÜR - SANAT

Azerbaycan’ın önemli şair ve yazarlarından Sona İsmayılova “Sözün Hakanı” isimli yeni bir kitap çıkardı.

Azerbaycan’ın önemli şair ve yazarlarından Sona İsmayılova “Sözün Hakanı” isimli yeni bir kitap çıkardı.

Roman türünde kaleme alınan kitap Azerbaycanlı okuyucuların beğenisine sunuldu.

Esas mesleği Petrol Mühendisliği olan Sona İsmayılova’nın 10 kitap tecrübesi bulunuyor.

Yazmış olduğu şiirleri nedeniyle Azerbaycan yanında Türkiye’de de birçok edebiyat organizasyonuna davet edilen Sona İsmayıona, çıkarmış olduğu kitapları ile edebiyat dünyasında adından söz ettiriyorum.

Sona İsmayılova’nın son kitabı “Sözün Hakanı” isimli çalışmasına Azerbaycanlı Prof. Dr. Nadir MEMMEDLİ bir önsöz kaleme aldı.

Prof. Dr. Nadir MEMMEDLİ’nın yazmış olduğu önsöz söyle:

Azerbaycan’da roman türü büyük bir gelişme yaşadığını, farklı zamanlarda, sosyo-politik ve sosyo-tarihsel koşullarda çeşitli biçimlerde kendini gösterdi. Yusuf Vezir Cemenzeminli- Mamed Said Ordubadi- A. Cafarzade- N. Karimzade’de başlayan tarihi roman akımını, Y. Oğuz- Alice Necat bugün başarıyla devam ettiriyor. Tarihsel roman türü, mevcut yazarlarımız bilinenin dışında, ama mirasa bağlılık gösteren yeni eserler yazıyorlar. Bunlardan biri, kısa öyküler, romanlar ve şiirlerle edebiyatımızda yer bulan, ve sanatıyla hızla ün kazanan Sona İsmailova’dır. Yazdıklarından anlaşılıyor ki, onun çok zengin bir bilimsel ve tarihsel düşünceye, derin tarihi bilgiye, gerçeklerle çalışma kültürüne ve güçlü bir sanatsal düşünceye ve hayal gücüne sahip olduğu açıktır.

Kaleme aldığı, tarihsel ve sanatsal romanı " Sözün Hakanı " tartışmalı bir hayat yaşayan klasik şairimiz Afzaleddin Hagani’ye adanmıştır. Yazar romanı yazarken, her şeyden önce, kendini bu hikâyeye tamamıyla adapte ederek, adeta olayların içinde yaşayarak, dönemin, geleneklerini, göreneklerini, zamanın gerçeklerini inceleyerek, yazarın tahtalpsikolojisinden ve hayal gücünden ilham alarak, çok başarılı bir şekilde olumlu ve olumsuz yönleriyle analiz edebilmiştir.

Yazar için tarihi roman; çok büyü önem taşıyan meseledir. Öyle ki Sona Hanım, inceleme- araştırma konusu ettiği dönem ve tarihi şahsiyet hakkında kapsamlı ve yeterli bilgiye sahip olduğundan dolayı bu çalışmayı yapmaya gönüllü olmuştur.

İşte Sona İsmayılova, bu yüzden romanında Azerbaycan tarihinin karanlık sayfalarını ve Hagani’nin dehasını gerçekçilikle ve kendi edebi hayal gücüyle canlandırmayı başardı.

Bir zamanlar VG Belinsky şöyle diyordu: "Tarihsel bir romanın kurgusu, her şeyden önce, insanların özel hayatının, toplumda yer alan diğer insanların hayatının-kaderinin tasviriyle kaynaşır, kesişir ve sosyalleşir ise tarihe dahil olur.”

Yazarımızın asıl hedefi, bu eserinde, tarihimizin önde gelen temsilcilerini, bütün görkemiyle anlatmak, sevdirmek, ulusal kimliğimizi tanıtmak ve kamuoyunu bilgilendirmektir.

Fark etmez, yazarımız ister tarihsel gerçekler, isterse kendi hayal gücünden doğan olaylarla olsun, bütün bu anlattıklarıyla tarihi dönemin bir görüntüsünü yaratabildi. Bir roman okuduğumuzda, tarihçilerden ziyade yazarlarımızdan tarih öğrenmemiz gerektiğini anlıyoruz, bu çok açıktır. Tarihsel roman yazmaya Sona Hanım’ın yönelmesinin nedeni, tarihi kitapların, hamasi ve kuru gerçeklere dayanması ve bu yüzden de hafızada kalmaması gerçeğinden yola çıkmıştır. Aydınlatıcı, bilgi aktarıcı bir rol oynaması nedeniyle, bu yolla ulusun tarihini insanlara arz etme arzusudur. Tarih; edebi değer katarak anlatılırsa hafızalarda daha kolay yer etmektedir. Bu eserler, tarihi - edebi eser olarak algılanmakta, yazın kültürümüzde değerli yerini almaktadır.

O seyrek rastlanan detalları dönemin koşullarına uyarlayıp, ayrı ayrı epizodlarla yetinmez. Anlaşılan o ki, kendisinin özel öneme sahip çok yönlü detaylı bilgisiyle bir bütünlük faktörü yaratıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.