18 yaş üstü nüfusun yarısı aşılandı

SAĞLIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de 18 yaş üstü nüfusun yarısının tam doz veya ilk doz aşısı tamamlandı. Öte yandan 17 Haziran’da 1 milyon 582 bin 232 doz aşı yapıldı. Bakan Koca, “Her 1 milyon kişide günlük aşılama sayısına göre, dünyadaki en yüksek aşılama sayısına ulaştık” açıklaması yaptı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da İstanbul’da 9,5 milyon insanın aşılanması gerektiğini belirterek, “Şu an 6,5 milyonunu aşıladık, 3 milyonu kaldı. Bunu da temmuzun ilk haftasına doğru bitirmiş olacağız. Bayram gibi bayram yaşayacağız inşallah” dedi. Memişoğlu’nun açıklamasına göre, mega kentte iki doz aşısı tamamlanan yurttaşların sayısı ise 2,5 milyon.

MADEM YAPABİLİYORDUK…

Türk TORAKS Derneği 2’inci Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İtil, aşılamada genç kalındığına vurgu yaparak, “Madem bu kadar aşı alabiliyor ve yapabiliyorduk, neden daha önce bu noktaya gelemedik ve önlenebilir bir sebepten sağlık çalışanlarımızı ve vatandaşlarımızı kaybettik?” diye sordu. Prof. Dr. İtil, yazılı açıklamasında şunları da kaydetti:
“Keşke baştan itibaren etkin ve hızlı bir aşılama stratejisi oluştursaydık ve bu kadar geç kalmasaydık. Diğer yandan toplumda aşı olmak konusunda tereddütler devam ediyor. Aşı kararsızlığını ortadan kaldırmak için acilen bir halk eğitim ve ikna kampanyası düşünülmeli. Toplumun yüzde 70’i aşılanmadıkça önlemlerin gevşetilmesi akıldan bile geçirilmemeli.”

SAĞLIKÇILAR UYARIYOR

Günlük aşılamada her gün yeni bir rekora imza atan sağlık emekçileri ise bakanlığa, “Bizi daha fazla tüketmeyin” diye seslendi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) yapılan açıklamada, özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Günde 1,5 milyonu bulan aşılama sayıları çok sevindirici; ama bunu yaratan emeğin yok sayılması kabul edilemez. Bu sayılara ulaşılmasını sağlayan, uygun ve güvenli olmayan aşı odalarında durmadan, dinlenmeden hatta yemek bile yiyemeden çalışan sağlık emekçileridir. Sağlık kurumlarının önündeki kuyruklar, sadece sosyal medyada duyarlı yurttaşların dert edeceği bir durum değildir. Bakanlık eliyle bir planlama yapılmalı.”

SES’in açıklamasında, şu talepler sıralandı: “Acil olmayan sağlık hizmet sunumları derhal ertelensin. Aşı çalışması, sağlık emekçilerinin tek ve öncelikli sorumluluğu olsun. Bu yoğunluğa rağmen, her şey normalmiş gibi, yerine getirilemeyen rutin işlemlerden kaynaklı Aile Sağlığı Merkezlerine yönelik mali ve idari yaptırımlar sonlandırılsın. Tüm sağlık emekçilerinin hakları teslim edilsin.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.