Dr Teoman Sırrı; 'En iyisi hala Covid'den korunmaktır'

SAĞLIK

İngiltere Tabipler Birliği’nden Dr. Teoman Sırrı MBE , koronavirüs “Covid-19" hakkinda gel'nen son a;amayı Euro Genç Tv Sağlık Servisine değerlendirdi.

Euro GençTv Sağlık Servisi olarak hazırladığımız soruları ;Koronavirüs etkisini mi kaybetti yoksa aşılar mı insanları koruyor?,Üçüncü buster aşıdan sonra dördüncü aşı yaz öncesi veya sonra insanlara salınacak mı?Çindeki varyantlar dervam ediyor mu?Devam ediyorsa bunun sebi nedir?Pandemi bitti mi?  sizler için İngiltere Tabipler Birliği’nden Kraliyet MBE nişanına sahip Dr. Teoman Sırrı'ya yöneltik.

Dr.Teoman Sırrı'da sorularımızı bir bütünlük içerisinde söyle yanıtladı.

''Her Girip virüsü gibi devamlı mutasyona yani yeni variant olurlar ve değişirler.Hiçbir grip virüsü ayni şekilde,kötü bulaşıcı ve tehlikeli şekilde kalmaz.Devamlı değişerek normal grip şekline dönerler.Son variyantlar da çok bulaşıcı ama eski covid-19 kadar kuvvetli değildirler.Fazla aşı olmank insanları korumaz,bunun sebei ise ilk çıkan covid-19 virüsüne göre yapılmıştır.Örneğin Alfa Varyantı gibi.Hatta mevcut önceden salındığımız aşıların yeni varyantlara hiç bir etkisi yoktur.zaralı bile olurlar.Omicron varyantı için yeni aşı bulmaya çalışılıyor fakat virüsler devamlı değiştiğinden faydası olacağını sanmıyorum.En iyisi korunmaktır.Herkesi öpmekden  ve kalabalık ortamlardan uzak durmalısınız.Gerekli durumlarda maskenizi takmalısınız.Eskiden grip veya nezle olduğunuzda hangi tedbirleri alıyorsanız ayni tedbirleri almalısınız,immun yani bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmelisiniz.Fazla aşı ile korunamazsınız hatta vicudunuza zara bile verebilirsiniz. Yeni aşılar icat  olana kadar var olan  aşıların korunmaya bir yararının olmadığını tahmin ediyoruz.Sizlerde medyadan takip ettiğiniz gibi dört aşılı insanlar bile ölebiliyor.Aşı olup olmamaya siz karar vereceksiniz,hiç kimseye aşı olma deme hakkımız yoktur.Virüsler devamlı şekilde değişime uğruyorlar.Bazı ülkelerde çıkan virüsler gibi ''Ebola'' ve ''Zika'' gibi yalnızca bulundukları bölgelerde kalırlarsa ''endemik'' demektir. Tüm dünyayı sararsa pandemik olur.Fakat şu an birçok ülkeye ve bölgeye ait olan çeşitli virüsler vardır.İngiltere gibi birçok ülkede bulaşma ve ölüm sayıları iyice azalmıştır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.