"Eski normale dönmek için günde 1 milyon doz aşı yapılmalı"

SAĞLIK

Pandemiyle mücadele kapsamında süregelen aşılama, hız kesmeden devam ediyor. Türkiye'deki aşılamayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık toplumsal bağışıklık için günde 700 bin ile 1 milyon doz aşının yapılması gerektiğini belirtti. Balık, "Rakamlar bu şekilde yükselirse, temmuz ayında bağışıklık kazanmış oluruz. Sonbaharda ise eski normale dönebiliriz" ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeterli aşı olduğunda Türkiye'nin altyapısının, günde 1,5 milyon dozdan fazla aşı yapabilme potansiyeli bulunduğuna dikkati çekti.

"TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK YAZ AYLARINDA YAKALANABİLİR"

Günde 700 bin ile 1 milyon doz arasında aşı uygulanmasıyla toplumsal bağışıklığın yaz aylarında yakalanabileceğine işaret eden Balık, bir günde 600 bin doz aşıya ulaşılmasının da bunun en önemli işareti olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Balık, "Günde 1 milyon doz aşı uygulanması durumunda temmuz ayı sonuna kadar toplumsal bağışıklık hedefine erişiriz. Sonbaharda ise eski normalimize dönebiliriz. Elbette bu, aşı tedarikinde sorun kalmamasına ve insanların aşı olmak konusundaki uyumuna bağlı." değerlendirmesinde bulundu.

"AŞI OLMAMIŞ KİŞİLER İÇİN RİSK DEVAM EDECEK"

BioNTech aşısının, ilk dozun 10 gün sonrasından itibaren etkisini göstermeye başladığına işaret eden Balık, bunun toplum bağışıklığını daha hızlı sağlama açısından önemli olduğunu vurguladı. Kovid-19'un 'salgın' olarak anılmaması için toplumun en az yüzde 60'ının aşılanmış olması gerektiğini aktaran Balık, "Toplumun en az yüzde 60'ı aşılandığında hastalık 'salgın' formundan çıkıp az sayıda enfeksiyon vakası olarak görülmeye, artık toplumu ciddi şekilde etkilememeye başlayabilir. Elbette bu süreçte aşı olmamış kişiler için risk devam edecektir." diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.