Türkiye;Covid-19 yoğun bakım yatakları doldu, servislerde yer kalmadı

SAĞLIK

Sağlık çalışanlarından ve meslek örgütlerinden, özellikle son iki haftadır sağlık sisteminin kapasitesinin hızla yetersiz kalmaya başladığı ve acilen bütün yurtta 'kapatma' önlemlerinin alınması gerektiği uyarıları geliyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre dün itibariyle Türkiye’de salgının başından beri Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı toplam 11 bin 233 kişiye ulaştı.

Yine resmi kaynaklar Türkiye’de mevcut yatak doluluk oranını yüzde 53,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranını ise yüzde 69,9 olarak açıkladı.

İstanbul, İzmir ve Ankara’da konuştuğumuz hekimler, uzmanlar ve sağlık meslek örgütleri temsilcileri, Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü yoğun bakım birimleri ve servislerin tamamen dolduğunu, özellikle İstanbul’da 112 acil servis ambulanslarının sürekli boş yatak aradığını ve bulmakta büyük zorluk çektiğini anlatıyor.

Durumun vaka artışında zirve yaşanan Mart-Nisan aylarındakinden daha vahim olduğunu söyleyen bir çok sağlık çalışanı ve meslek örgütü temsilcisi, ülke çapında sıkı kapatma önlemlerine gidilmesi çağrıları yapıyor.

BBC Türkçe’nin ulaştığı ve sağlık çalışanlarının uyarılarını hakkında yorumunu sorduğu Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, "tekil tecrübelerin genel durumu yansıtamayacağını" söyledi.

Buna karşılık Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlarla, sahadaki tecrübelerinin örtüşmediğini söyleyen, çoğu kamu personeli kadrosundaki sağlık görevlisi, bu haberde isimlerinin gizli kalmasını tercih etti.

Kaynak BBC Türkçe

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.