2021-05-10 00:06:29

Selülütlerimizden Kurtulmak İçin Beslenme Önerileri

Dr.Aylin Hasbay Büyükkaragöz

aylinhasbay@yahoo.com 10 Mayıs 2021, 00:06

Yaz geliyor ve kilolarımızla birlikte belki bizi en rahatsız eden konular biri de selülütlerimiz.

Selülit deri altında düzensiz ve aşırı yağ birikmesi olup cilt yüzeyinin pütürlü ve çukurlu görünmesidir. Kadınların %90’ında görülen bu durum sağlık açısından risk oluşturmasa da estetik çok rahatsız edicidir.

Deri altındaki bağ dokusu ile yağ tabakası arasındaki bozulmanın sebep olduğu selülütin nedeni kesin olarak bilinmese de hormonal problemler, genetik faktörler, hızlı kilo alımı ve kaybı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara kullanımın etkili olduğu düşünülmektedir. Kilolu olmak selülit oluşumunu artırmakta ancak zayıf kadınlarda görülebilen bu durum en çok uyluk ve kalça bölgesi ile nadiren karın, göğüs ve üst kollarda oluşmaktadır.

Selülit tıbbi açıdan bir sorun oluşturmaz ancak bu bölgelerde kan dolaşımının yavaş olduğu bilindiği için dolaşımı artırıcı egzersizler ve masaj gibi tedavilerin yanında beslenme konusunda yapacaklarımız çok büyük önem kazanmaktadır.

Gelin selülütlere veda etmek ve bu sorunumuzu görünmez kılmak için neler yapabiliriz bir bakalım.

  • Öncelikle fazla kilolarımızdan kurtulalım. Unutmayın kilolu olmak selülit görünümünü artırmakta ancak hızlı kilo alma ve sağlıksız diyetlerle hızlı kilo verme de bu riski artırmaktadır. Bu nedenle sağlıklı diyetlerle yavaş kilo verilmesi selülit görüntüsünde ciddi düzelmelere neden olabilir. Bu konuda uzman olan diyetisyenlere başvurabilirsiniz.

  • Ödem yapıcı tuzlu, işlem görmüş, şekerli  ve basit karbohidratlı yiyecekler selülit oluşumunu artırır. Sağlıksız katı yağlar, şekerli asitli içecekler, aşırı karbonhidratlı yiyecekler, işlenmiş et ürünleri, cips, kraker, kek gibi hazır ve paketli gıdalar selülit düşmanı yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin azaltılması veya diyetten çıkarılması selülüt görünümünün azaltılmasında çok etkili olacaktır.

Yukarıda saydığım yiyecekleri görünce, bir çoğunuzun eyvah aç kaldık dediğini duyabiliyorum ama selülütle savaşmak için tüketebileceğimiz yiyecekler ve sağlıklı beslenme önerileri aslında çok fazladır.

  1. Tam tahılları tüketin. Bırakın artık beyaz ekmeği ve çok fazla makarna, pilav tüketmeyi. Bunun yerine posa içeriği yüksek tam tahıllı ürünleri, esmer pirinci, tahıllı makarnayı ve bulguru tercih edin.
  2. Sağlıklı yağlarla tanışın. Yağlar her zaman beslenmemizde bulunması gereken besin öğeleridir. Ama bu yağlardan sağlıklı yağları hayatımıza sokmalıyız. Örneğin ceviz, fındık, avakado, zeytinyağı gibi sağlıklı yağları katı yağlara tercih etmeliyiz.
  3. Canımın istediği her şeyi tüketebilirim diye düşünmeyin. Bu günler aşırı kalori almamıza neden olduğu gibi selülit oluşumuna neden olan basit karbonhidratları, sağlıksız yağları ve bol şekerleri içerir. Bunun için sadece haftada bir kez kendimize bu hakkı tanıyalım.
  4. Daha fazla sebze-meyve tüketin. Sebze ve meyveler içerdiği posa ve yüksek su miktarı ile etkili olduğu gibi yüksek C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde de selülütlerinizle savaşır.
  5. Çok tuzlu yiyecekler tüketmeyin. Tuzun hücre içi hücre dışı dengesini bozarak ödeminizi artırdığını unutmayın. Ödemi azaltmak için bol sıvı alımı ile birlikte sebze ve meyve tüketimi çok yararlıdır.
  6. Derinin su oranını artırın. Günlük tükettiğiniz su ve kalorisiz içecekleri artırarak vücudunuzun su oranını artırabilirsiniz.
  7. Ayrıca selülütlerle mücadele de direnç egzersizleri çok etkilidir. Her hafta düzenli yapacağınız egzersizlerle bu savaşı kazanabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.