CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu:Yüzde 33 cinsiyet kotası yasası getirilmeli

SİYASET

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu;Cinsiyet kotasının Siyasi Partiler Yasası'na girmesi lazım." dedi.

Kadının siyasette güçlü olması durumunda hem sorunu dile getirme hem de sorunu çözme konusunda çok daha güçlü olacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP tüzüğünde yüzde 33 cinsiyet kotası olduğunu ve bunun organ seçimlerinde uygulandığını aktardı. Kılıçdaroğlu, "Şimdi bizim yapacağımız, yine CHP'li kadınların yapacağı bir şey daha var. 306 kadın örgütüne de bunu söyledim. Cinsiyet kotasının Siyasi Partiler Yasası'na girmesi lazım. O zaman kadın siyasette daha güçlü olacak." dedi.

CHP iktidarında bu ülkede hiçbir çocuğun yatağı aç girmeyeceğini ve her ailenin asgari bir gelir güvencesi olacağının altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Hiçbir aile, hiçbir kadın, gidip çöp konteynırlarından, pazar artıklarından beslenmeyecek sosyal devletin gereğini yapacağız. Neyle? Aile destekleri sigortasıyla. Biz siyasette güçlü olmak istiyoruz siyasette varsak, sandığa gidip oy kullanıyorsak ve bize Yunanistan'dan, İsviçre'den, Fransa'dan çok önce seçme seçilme hakkı verilmişse o zaman parlamentoda bizim sesimiz olmalı. Biz olmalıyız parlamentoda. Hep beraber bu ülkede yoksulluğu bitireceğiz. Taşeron işçileri gündeme getirdiğimde 5-6 yıl geçti. Sonra taşeron işçilerin tamamı birleştiler onları biz örgütledik. Erzurum'dan İstanbul'a kadar. Tek tek örgütledik. Önce dernek kurduk, sendikalar bile bunlara sahip çıkmıyordu biz sahip çıktık. Sonra ne oldu? Taşeron işçilere kadro verildi. Çünkü taşeron işçiler şunu söylediler: 'Bize kadro vermeyene biz oy vermeyeceğiz. Bize siyasi partiler yasasında cinsiyet kotasını getirmeyen partiye biz oy vermeyeceğiz.' Aile destekleri sigortası, 1974 yılında çıktı. '2020 vermeyen, getirmeyen siyasi partiye oy vermeyeceksin' dediğiniz andan itibaren zaten gücünüz ortaya çıkar. Yeter ki bu gücü Türkiye coğrafyasında ortak seslendirme haline getirelim."

Kadın kolları başkanlarıyla kadın milletvekilleri de kadının seçme ve seçilme hakkı konusunda, Siyasi Partiler Yasası'na, eşit temsil ve fermuar sistemi ile girmesi konusunda ısrarcı olunmasını istedi. Bu talep üzerine Kılıçdaroğlu, "Güzel, kanun teklifini öyle verin o zaman. Kanun teklifinde, 'yüzde 50 cinsiyet kotası' diyoruz ama oraya fermuar sistemi, ben hukukçu olmadığım için onu bilmiyorum ama onu da yazabilirsiniz." dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.