english german arabic turkish

banner9

banner37

banner8

banner38

banner12

Gazeteci-yazar Hasan Çakmak Euro Genç TV ailesine katıldı

banner11

Uluslar arası birçok edebiyat ödülü sahibi Kıbrıslı yazar Hasan Çakmak Euro Genç TV ailesine katıldı. Filoloji Profesörü yazar Hasan Çakmak haftalık yazıları ile Euro Genç TV’de okuyucuları ile buluşacak.

TÜRKİYE 08.11.2020, 19:35 14.11.2020, 10:45 Hasan Çakmak
311
Gazeteci-yazar Hasan Çakmak Euro Genç TV ailesine katıldı
banner24

   Uluslar arası birçok edebiyat ödülü sahibi Kıbrıslı yazar Hasan Çakmak Euro Genç TV ailesine katıldı.

 Filoloji Profesörü yazar Hasan Çakmak haftalık yazıları ile Euro Genç TV’de okuyucuları ile buluşacak.Yazmış olduğu kitaplar dünyanın önde gelen kütüphanelerinde kabul gören yazarın Türkçe 16 kitabı bulunuyor. Hasan Çakmak’ın Türkçe haricinde Rumca, İngilizce, Almanca kitapları da bulunmaktadır.Yazar Hasan Çakmak’ın Özgeçmişi söyledir:

Hasan Çakmak kimdir?

    Gazeteci-Yazar Hasan Çakmak Lefkoşa’nın buram buram Kıbrıs Kültürü kokan Arabahmet Mahallesi’nde 1971 yılında dünyaya geldi.

   İlkokula Türkmenköy’de giden Hasan Çakmak, lise eğitimini Gazimağusa Namık Kemal Lisesi’nde tamamladı.

   Gazetecilik eğitimini Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gördü.

   Kıbrıs Türk Basınında “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Efsanesi”, “Kıbrıs Türk Müzik Tarihinden Kesitler...” gibi yazı dizileri ile tanınan Hasan Çakmak, uzun yıllar ülkemizin en yüksek tirajlı gazetesi olan Kıbrıs Gazetesi’nde editörlük yaptı. Kuzey Kıbrıs’taki ilk Internet gazetesi Kimgazet’te köşe yazarı, Avusturya’da yayımlanan Turkish Reports Gazetesi’nin Kıbrıs muhabirliği görevlerinde de bulunan Çakmak, bu dönemin ardından Ortam Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı.

   2003 yılında Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda çalışmaya başlayan Hasan Çakmak, bu görevinin ardından Hükümet Sözcüsü, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ‘Basın Danışmanı’ görevine getirildi. Hasan Çakmak Basın Danışmanlığı yanında aylık olarak yayınlanan 4 gazetenin de Yazı İşleri Müdürlüğü görevini sürdürmektedir.

   Basında örgütlü olarak bulunan Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN)’in uzun yıllar yönetiminde bulunan Hasan Çakmak, BASIN-SEN’in bir dönem genel sekreterliği görevini de yaptı. En Genç Yayıncı, En İyi Araştırma Haberi ve En İyi Magazin Haberi dallarında ödülleri bulunan Hasan Çakmak basın ve iletişim alanında birçok başarı sertifikasının da sahibidir.

   Çakmak, son olarak SAM-TAY Vakfı’nın 2005 yılı ‘Araştırma Kitap Ödülü’nü müzik alanında yaptığı çalışmalardan dolayı aldı. Çakmak, Gazeteci Kutlu Adalı anısına geleneksel olarak verilen basın meslek ödülleri büyük jürisine 2 yıl başkanlık etti. Bunun yanında Çakmak, Kıbrıs Türk Basını’ndan birçok gazete dergi ve yayın kuruluşunda muhabir, foto muhabiri, sayfa sekreteri, bilgisayar operatörü olarak çalıştı.

   Hasan Çakmak, 2008 yılında Elvan Yayınları tarafından hazırlanan Türkiye Edebiyatçıları ve Kültür Adamları ansiklopedisine girdi.

    2009 yılında Halk Sanatları Vakfı (Has-Der)’in düzenlediği Halk Bilimi Sempozyumu’nda “Kıbrıslı Türklerde Popüler Müziğin Gelişimi” konulu bildiri sundu.  

 Hasan Çakmak’ın, Gözlerinden Kalbime Süzülen DAMLACIKLAR, Sıla 4 Efsanesi, Kıbrıs Türk Müzik Tarihinden Kesitler, Önce İnsan, Kıbrıs’ta Özel Eğitim, İki Cesur Yürek, Deniz Bey, Şekeriniz var mı?, Benim Gözümden ve İnsanın Hayalleri Olmalı isimli kitabları bulunmaktadır. 

   Hasan Çakmak’ın yazmış olduğu kitapların bir çoğu ikinci baskılarını yapmış bir kısmı da yabancı dillere çevrilmiştir.

   Deniz Bey isimli kitabı 45 gün gibi kısa bir sürede piyasadan tükenerek kendi kategorisinde bir rekora imza atmıştır. Kitap 60 gün sonra ikinci baskıyı yapmıştır.

   2012 yılının ilk kitabı olarak piyasaya çıkan “Deniz Bey” kitabı ile Hasan Çakmak, bir çok ödül kazanmıştır.

   Hasan Çakmak’ın 2012 yılında Kıbrıs’ta aldığı ödüller yanında yurtdışımdan da önemli ödüller almıştır. Bunlara Avrupa Gazeteciler Örgütü’nün verdiği “En Başarılı Yazar” ve İngiltere’de verilen “En Üretken Yazar” ödülleri söylenebilir.

      Uluslararası fuarlar için Kültür Dairesi’nin İngilizce ve Almanca olarak hazırlamış olduğu kataloglarda Hasan Çakmak’ın tüm kitapları yer almıştır.

   Kıbrıs Türk Müzik Tarihinden Kesitler ve Sıla 4 Efsanesi isimli kitapları şu anda orta ve liselerde okutulan ders kitaplarına kaynak olarak kullanılmıştır.

   “İngiliz Okulu” Hasan Çakmak’ın Damlacıklar isimli kitabından alıntı yaparak okula giriş sınav sorusu yapmıştır.

   “İngiliz Okulu” ilk kez bir Kıbrıslı Türkün yazmış olduğu kitaptan alıntı yapmıştır.

   Ayrıca Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda yabancı dile çevirisi yapılıp da yabancı dilde ikinci baskıyı yapmayı başaran tek kitap Hasan Çakmak’a aittir. (İki Cesur Yürek)

   Çakmak geçtiğimiz yayın döneminde Kıbrıs TV’de sinema kültürü ile ilgili “SinemART” isimli bir program yaparken yeni yayın döneminde Genç TV’de “Hayat-Sanat” isimli kültür sanat programı yapmaktı.

   “Lirik Şiir Grubu”nun bir dönem koordinatörlüğünü de üstlenen Hasan Çakmak yazın alanındaki çalışmalarının yanı sıra fotoğraf sanatı ile de yakından ilgilenmektedir.

    Gazeteci-yazar Hasan Çakmak 9 Nisan 2013 tarihinde Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde, 6 Mayıs 2013 tarihinde de Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi sergi salonunda 99 fotoğraftan oluşan bir fotoğraf sergisi açmıştır.

    Hasan Çakmak “Deklanşör Fotoğraf Grubu”nun üç kurucu üyesinden biridir.

    2013 yılının ilk 11 ayında 11 ülkeye davet alarak dünyada Kıbrıs insanını, Kıbrıs kültürünü ve yazmış olduğu kitapları anlatmak için sayısı konferans ve seminer verdi. Gittiği ülkelerde katıldığı sohbet toplantısı ve imza günlerinde Kıbrıs insanını ve yaşadıklarını dünyaya anlattı.

   2013 yılının Ekim ayında kültür sanatla ilgili yapmış olduğu çalışmalardan dolayı  Belçika/Brüksel’de başarı plaketi ile ödüllendirildi.

  2013 yılının Kasım ayında İngiltere-Londra’da “LNC TV Prodution” tarafından organize edilen “Yılın En İyileri” gala gecesinde juri ödül ödülüne layık görüldü…

   2014 yılında görme engellilerin kitap okumasına olanak sağlamak adına çıkarmış olduğu “Benim Gözümden” isimli sesli kitabı Görmezler Derneği, Telsim-Sanat ve Boran Kültür Merkezi  tarafından ödüllendirildi.

   “Benim Gözümden” kitabı için Türkiye ve İngiltere’de imza günleri düzenlendi.

   Çakmak, 2014 yılında Yeşil Barış Hareketi’nin düzenlediği çevre konulu kısa film yarışmasında juri üyesi olarak görev yaptı.

   Hasan Çakmak son olarak “Türkiye Direkler Arası Seyirci Ödülleri” jurisi tarafından yurt içinde ve yurt dışında yapmış olduğu kültür sanat çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülmüştür.

   1 Eylül 2014 yılında “Damlacıklar” kitabının 3. baskısını yapan Hasan Çakmak, bu kitabın tanıtımı adına Kıbrıs haricinde İstanbul, Ankara ve Urfa’da tanıtımlar yapmış ve gelen davetler üzerine kitaplarını imzalamıştır.

   Hasan Çakmak Avrupa Gazeteciler Derneği Urfa Temsilciliği tarafından başarı plaketi ile ödüllendirilmiştir.

   Dubai Emirates Writter Union’un Abu Dhabi’de düzenlediği törende Hasan Çakmak’a kültür-sanat alanında dünyada yaptığı çalışmaları nedeniyle ödül verdi.

   Çakmak, 2015 ocak ayında Eskişehir Belediyesi tarafından düzenlenen başarılı sanatçı ve yazarların tanıtıldığı gala gecesinde “Juri Özel Ödülü”ne layık görüldü.

   2015 Şubat ayında AVRASYA sanatçı buluşmasında ASKED tarafından Kıbrıs Temsilcisi ilan edilen Hasan Çakmak, mart ayında İstanbul Magazin Gazetecileri tarafından “En Başarılı Yazar” ödülüne layık gördü.

   Çakmak nisanda “Scambi Letterari”nin davetlisi olarak gittiği Paris’te kitaplarını imzaladı. Paris’in en prestijli bölgesi “Champs Elysees”de bulunan”Public Bookstore”da dünya kitaplığı bölümüne Hasan Çakmak’ın kitabının kaydı yapıldı.

      Mayıs 2015’de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan Türk Birliği şair ve yazar buluşmasına katılan Hasan Çakmak, organizasyonda başarı plaketi ile ödüllendirildi.

   Haziran’da Bozcada’da düzenlenen “Tiyatro ve kültür sanat Festivali”nde Hasan Çakmak’a Bozcada Belediyesi tarafından plaket takdim edildi.

Çakmak Temmuz 2015’de İskoçya’dan aldığı davet üzerine başkent Edinburgh’da imza gününe katılır.    

   Ardından İstanbul Sıfırdan yayınları ile Damlacıklar kitabının yeni baskısı için sözleşme imzalar.

    15. kez düzenlenen Türkiye Direkler Arası seyirci ödülleri jurisi Hasan Çakmak’ı “Benim Gözümden” kitabı nedeniyle özel ödüle layık görür.

   Ekim ayında İzmir’de organize edilen “Ege Ödülleri”nde Hasan Çakmak’a dünyanın çeşitli yerlerinde sürdürdüğü kültür sanat çalışmaları nedeniyle “Juri Özel Ödülü” takdim edildi.

   Aralık 2015’de İstanbul’da düzenlenen “Anadolu Ödülleri” jürisi Hasan Çakmak’ı uluslararası kategoride ödüle layık buldu.

    2016 Ocak’da Ankara Yön Sanat Atölyesi’nin organizasyonu ile Hasan Çakmak’a görme engelliler için yaptığı sesli kitaptan dolayı “Engelsiz Sanat” ödülü verildi.

   Şubat 2016’da Hasan Çakmak’ın Gözlerimden Kalbime Süzülen Damlacıklar kitabı İstanbul’da 4. baskısını yaptı. Kitabın kısa sürede tükenmesi nedeniyle Sahil Kitap Yayınevi tarafından Nisan ayında 5. baskı yapıldı.

   Hasan Çakmak Damlacıklar kitabının 5. baskının tanıtım çalışmaları, Nazım Hikmet Derneği’nin daveti üzerine Bulgaristan Varna’da yapılır.

   Gazeteci-yazar Hasan Çakmak haziran ayından Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde yazdığı kitaplarla ilgili bir konferans verdi.

   Temmuz 2016’da Damlacıklar kitabının 6. baskı Ankara’da yapılır. Bunun hemen ardından Fethiye’de imza günü, söyleşi ve tanıtım programları yapılır.

  Ağustos ayında Almanya’nın Stuttgart kentinde imza günü yapan Hasan Çakmak Eylül’de Avrasya Sanatçı ve Yazar buluşmasına davet edilerek “Teşekkür Belgesi” ile onurlandırıldı.

   Ardından Adana’da kültür sanat günlerine katılan Hasan Çakmak, kasım 2016’da İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda kitaplarını imzaladı.

   TÜYAP Kitap Fuarında Çakmak’ın Damlacıklar kitabının 7. baskısı okuyucu ile buluştu.

   Hasan Çakmak’a aralık 2016’da  Avrasya Federasyonu tarafından “Başarı Özel Ödülü”ne layık görüldü…

   2017 yılının mart ayında “İnsanın Hayalleri 0lmalı” isimli “Seyahatname” türünde 10 ülke, 10 şehri anlatan kitabını yayınlanır.

   Boran Kültür Merkezi nisan ayında Hasan Çakmak’ı “İnsanın Hayalleri 0lmalı” isimli kitabı nedeniyle “Başarı Plaketi” ile ödüllendirir.

   “İnsanın Hayalleri Olmalı” kitabı 2 ayda 2. baskıyı yapar.

  Kitap Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da, İngiltere’de Londra’da, Polonya’da Warşova’da imza günlerinde tanıtılır. Hasan Çakmak bu ülkelere giderek konuşmalar yapar ve kitaplarını imzalar.

   Ağustos 2017’de “İnsanın Hayalleri Olmalı” çalışma 3. baskıyı yapmasının ardından Türkiye’de Ankara, İstanbul, Antalya ve Ermenistan’ın başkenti Erivan’dan davet alarak kitapla ilgili kültür sanat söyleşilerinde Hasan Çakmak yer alır.

   Eylül ayında Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen Türk Dil Bayramı etkinliklerine katılır.    Ardından İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde ve Geneva de Universite’da kültür çalışmaları yapar.

    Geneva de Biblioteke Kütüphanesi’nde Hasan Çakmak’ın iki kitabı kayıt altına alınır.

   Kasım ayında Ankara’da Türkiye Onur Hareketi tarafından “Kültür Hizmet Madalyası”na layık görülür.

   Aldığı davet üzerine Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde seminer verir ve kitaplarını imzalar.

   2017 yılının aralık ayında Adana Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen törende Hasan Çakmak 2. kez “Kültür Hizmet Madalyası”na layık görülür.

   Ardından Kıbrıs’ta Yakın Doğu    Üniversitesi’nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde seminer verir.

   Hasan Çakmak’ın kaleme aldığı İnsanın Hayalleri Olmalı kitabı aralık sonunda 4. baskısını yapar.

   Kitabın yeni baskısının tanıtım ve imza çalışmaları gelen davetler üzerinr İsviçre’nin Cenevre kentinden başlayarak, ardından Avrasya Federasyonu’nun organizasyonu ile birçok Türk Cumhuriyetinde yapar.

   Ocak 2018’de Adana’da Çukurova Üniversitesi tarafından Hasan Çakmak’a kültüre hizmet madalyası takdim edilir.

   2018 yılında Hasan Çakmak Ankara’da Bilkent Üniversitesi, Bolu’da İzzet Baysal Üniversitesi’nde ve Kuzey Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi’nde konuşmalar yapar, kitaplarını imzalar.

   Ardından Hollanda’nın Amsterdam kentinde Van Gogh Müze ve Kültür Merkezi’nde kültür sanat çalışmaları yapar.

   Hasan Çakmak’a dünyanın birçok yerinde yürüttüğü kültür sanat çalışmaları nedeniyle Antalya ve Datça’da başarı ödülüne layık görülür.

   Kültür otoriteleri tarafından dünyanın en büyük kütüphanesi olarak kabul edilen “Amerikan Library of Congress” yazar Hasan Çakmak’ın kitaplarını koleksiyonuna dahil etti.

   Hasan Çakmak eylül ve ekim Türkiye’de aylarında İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Adana’da imza günlerine katılıp okuyucuları ile buluştu. Kasım ve aralık ayında İzmir ile Çanakkele’de Kurşun Kalemler Şairler ve Yazar Derneği’nin organizasyonu ile konferans ve kitaplarını imzaladı.

   2019 yılında başında İstanbul’da Tiyatro Gazetesi’nin düzenlediği kültür sohbetlerinde kitaplarını imzaladı.

   Şubat ayında Yunanistan’ın başkenti Atina’ya davet alarak katıldığı etkinliklerde 2 kitabı Atine Kütüphanesi’ne kayıt yapıldı.

   Sonrasında martta Kıbrıs Larnaka’da düzenlene kültür festivaline katılarak konuşma yaptı.

   Nisan 2019’da dünyanın kültür başkentlerinden birisi olarak kabul edilen Viyana’dan davet aldı. Bu davette Viyana Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Kıbrıs kültürünü anlattı.

   Avusturya’nın başkenti Viyana’da katıldığı etkinliklerde dünyaca ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart ve psikanalizin yaratıcısı Sigmund Freud hakkında çalışmalar yürüttü.

   Hasan Çakmak Temmuz ayında YOL ismini verdiği seyahatname türünde bir kitap daha yayınladı.

   Ağustosda Ankara’da imza günü ve tanıtımı yapılan YOL kitabına, Eylül ayında Kanada’nın Toronto kentinde ve ardından da İtalya’nın Roma şehrinde imza günleri gerçekleştirdi.

   Ekim başında kısa bir sürede YOL ikinci ikinci baskıyı yaparak yeniden okuyucuya sunuldu.

   2019’un Ekim ayında Türkiye’nin Antalya şehrinde bir dizi kültür sanat çalışmasına katılan Hasan Çakmak YOL isimli kitabını imzaladı.

   Hasan Çakmak Kasım ayında İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’na katılarak kitaplarını imzaladı.

   Aralık 2019’da Kıbrıs’ta; Gazimağusa’da St.Paul Katedrali’nde, Girne’de Halk Kütüphanesi’nde kitapseverlerle buluştu.

   Ardından The Anglo Turkish Association’nun daveti üzerine Kıbrıs Kültürü’nü ve yazdığı kitapları anlattığı seminere katıldı.

   Hasan Çakmak’ın YOL isimli kitabı 2020’nin ilk günlerinde 3. baskıyı yaptı.

  YOL isimli kitap 2020’nin ilk haftası toplanan Anadolu Tiyatro Jurisi tarafından uluslararası ödüle layık görüldü.

   2020 Şubat ayında Fas’ın Kazablanka kentinde düzenlenen kültür sanat buluşmasına katılan Hasan Çakmak’a “Uluslararası Başarılı Yazar Ödülü” verdi.

   2020 Mart ayında İngiliz Lordlar Kamarası’nın davetlisi olarak İngiliz Parlamentosu’nda edebiyat ve kültür  konulu bir konuşma yaptı.

   Ardından Nisan ayında dünyanın en prestijli eğitim kurumu olan Oxford Üniversitesi Hasan Çakmak’ın kitaplarını kütüphanesine dahil etme kararı aldı.

   Hasan Çakmak Mayıs ayında kitaplarını Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği üyeleri için imzaladı.

   2020 Haziran ayında Hasan Çakmak YOL isimli kitabı 4. baskıyı yaptı.

  Çakmak, Temmuz ayında Lefkoşa’da “Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” açtı.

   Hasan Çakmak Ağustos ayında Türkiye’nin en önemli sanat meslek kuruluşu olan TÜRKSEM’in Kıbrıs Temsilciliği görevine atanmıştır.

   2020-2021 Eğitim yılının başında Azerbaycan’da yazar Hasan Çakmak’a Filoloji Dalında Profesörlük ünvanı verildi.

   Ekim ayında MyART Sanat Merkezi tarafından Hasan Çakmak “Yılın Yazarı” ödülüne layık görüldü.

      Hasan Çakmak şuanda Avrupa Gazeteciler Derneği’nin Kıbrıs Temsilciliği yanında Türkiye Tiyatro Gazetesi’nin de Kıbrıs Temsilcisi ve köşe yazarıdır.

   Çakmak, Dış Basın Birliği üyesidir.

Yorumlar (0)
banner1
banner13
12
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14
banner30
banner29
banner5