english german arabic turkish

banner20

banner37

banner8

banner38

banner12

İngiliz Ulaştırma Bakanı’na İngiltere’de yaşayan Türk toplumundan tepki!

banner11

Türkiye’nin pandemi nedeniyle kırmızı listeden çıkartılmaması İngiltere’de yaşamını sürdüren Türkler arasında ciddi tepkilere yol açtı. Delta varyantının ortaya çıktığı Hindistan’ın bile listeden çıkartılması kamuoyunda tartışma yaratırken Türk toplumun temsilcileri kararı siyasi olarak nitelendirdi. Karara sosyal medya aracılığıyla tepki gösteren sivil toplum örgütleri İngiliz Ulaştırma Bakanı ve Başbakan Boris Johnson’un kararını değiştirmesi için baskı uyguluyor.

İNGİLTERE 10.08.2021, 17:57 10.08.2021, 19:13 ALP ERMIYA
577
İngiliz Ulaştırma Bakanı’na İngiltere’de yaşayan Türk toplumundan tepki!
banner24

İngiltere’deki hem sivil toplum örgütleri, Türkçe Konuşan Toplum üyeleri ve gazetecileri Türkiye karşı yapılan bu yaptırımı ekonomik ve siyasi bir karar  olduğunu savunarak Muhafazakar Boris Johnson’a büyük tepki gösteriyor. Akıl almaz kararı Londra’da yaşayan Türk toplumunun önde gelen isimleri ingiltere’nin ilk Türkçe ve İngilizce yayın yapan Kurumu Euro Genct TV’ye değerlendirdi.

Mihrişah Sefa-Gazeteci

Birleşik Krallığın en son trafik ışığı sistemine ilişkin değerlendirmesinde Türkiye’yi kırmızı listede tutmasının bilimsel verilere dayanarak alınmış bir karar olduğunu düşünmüyorum.Ulaştırma Bakanı Grant Shapps bilimsel dese de binlerce Delta varyantlının yaşadığı Hindistan’ın amber listeye alınması nasıl açıklanabilir?

Her yıl  2,5 milyon İngiliz turistin ziyaret ettiği Türkiye’nin kırmızı listede kalması bence siyasi ve ekonomiktir. THY ‘nın yüzde 70 yolcusunun transit oluşunun  bu kararda önemi olduğuna inanıyorum. 

Türkiye’ye gidecek olanlar dönüşte adeta ceza gibi 2285 sterlinlik 10 günlük otel karantinasıyla yüz yüzeler. Veya üçüncü bir ülkede- bunlar yeşil veya turuncu ülke olabilir. İngiltere’ye gelebiliyor. Heathrow yakınındaki üçüncü sınıf bir otelde, günde 20 dakika araba parkında hava almaktansa, bu paraya daha güneşli, daha keyifli şartta bir yerde  kalıp, mini tatil yapıp İngiltere‘ye dönmek daha akıllıca.

Turuncu bir ülkeden dönerseniz de pcr testlerinin maliyetini siz hesaplayın.

Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkeleri Türkiye’den geleceklere hiçbir şart uygulamazken, günlük yeni vaka sayıları 20 bini bulan UK’in Türkiye’yi kırmızı listede tutması tamamen ekonomiktir. 

Okullar başladıktan sonra, tatil dönemi bittikten sonra Türkiye turuncu  listeye alınırsa şaşırmayalım.

Mustafa Köker-EuroVizyon CEO

‘Kırmızı Liste’ kararının bilimsel olduğu inandırıcı değil. İngiltere’nin koronavirüs önlemleri kapsamında yabancı ülkelere uyguladığı seyahat düzenlemesinde, Sağlık Bakanı Grant Shapps’ın açıklamasına göre bilimsel kriterler dikkate alınıyor.

Ancak bunun yanısıra başka etkenlerin olmadığını söylemek biraz saflık olur.

Hatırlarsanız aşının  ilk çıktığı dönemlerde de bazı Avrupa ülkeleri arasında kriz meydana gelmişti. Kimi ülkeler bilimsel gerekçelere dayanarak, aşı satın alamadığı bazı ülkelerin ürettiği aşılara kullanmayı durdurmuş, hatta hava sahasından geçen aşı yüklü uçaklara bile müdahale etmişti.

O günlerde bu durum ‘Aşı Savaşı’ olarak medyaya yansımıştı.

Yani alınan kararların hemen tamamının bilimsel gerekçelerden kaynaklandığını söylemek fazla iyimserlik olur.

Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi salgın döneminde de ülke ekonomilerini doğrudan ilgilendiren dev bir ilaç endüstrisi ortaya çıktı.

Salgın dönemi boyunca ciddi ekonomik kayıplar yaşayan ülkelerin yönetimleri bir takım kararları alırken sadece tıbbî ve bilimsel verilerle hareket etmiyorlar.

Ülkeler arası ilişkiler eğer üst seviyede olması, söz konusu ülkeler arasındaki ekonomik bağların  yüksekliği  ile doğrudan alakalı olduğu bir gerçek.

İngiltere’nin bilimsel kriterlere dayandırdığı “kırmızı liste” kararlılığının altında aşı satışının olmadığını söyleyebilir miyiz?

Türkiye, İngiltere’den aşı ithal etmek için girişimde bulunmuş mu? Ya da ithal etmiş mi bunlara da bakmak lazım.

Geçtiğimiz günlerde ajanslar Londra’nın dünyaca ünlü Heathrow havalimanının büyük zarara uğradığı, bunda İstanbul Havalimanı’nın açılmasının çok etkili olduğu haberleri geçti.

Diplomaside, ticaretin belirleyici olduğu günümüz dünyasında önemli kararları birbirinden bağımsız düşünemeyiz.

İngiliz turistlerin tercih ettiği birkaç ülke arasında Türkiye’nin ilk sıralarda yer aldığını da hatırlayınca, turizm sezonu boyunca ‘kırmızı liste’den çıkarılmamasını sadece bilimsel verilerle açıklanamaz.

Bana göre İngiltere hükümeti, çocuklarının okul tatilinde tercih edecek olan ailelerin ağırlıklı olacağı turistleri engellemek için Türkiye’yi sezonun sonuna kadar kırmızı listede tuttu.

Aşıların bile etkili olmadığı ve en bulaşıcı olduğu farklı sağlık otoritelerince açıklanan Delta varyantının kaynağı olarak gösterilen Hindistan’ın bile turuncu listeye alındığını hatırlatmak isterim.

Dolayısıyla İngiltere’nin, kırmızı liste inadını sadece virüs yayılması gibi bilimsel verilerle açıklaması hiç inandırıcı bir durum değil. 

Tahminim, turizm sezonunun bitmesi ve okulların açılmasına birkaç gün gibi kısa süre kalınca, yani Ağustos ayının son günlerinde İngiltere hükümeti Türkiye’yi kırmızı listeden çıkaracak.

Böylece, Türkiye’ye biraz nefes aldırması beklenen turizm gelirinden mahrum ederek, kendince küçük bir ders vermiş olacak.

Bu da tam tamına siyasi ve ekonomik karar olduğunu net olarak gösterecek.


 

Alp Ermiya-Euro Genç TV CEO

İngiliz Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’I ve Muhafazakar Hükümet Lideri Başbakan Boris Johnson’u Türkiye uyguladıkları sessiz ve sinsi yaptırımdan dolayı kınıyorum.Hükümetin bu aldığı yanlış karardan hemen geri dönmesini talep ediyorum.Bu karar  yalnızca ekonomik yaptırım değil aynı zamanda insanlık suçudur.İngiltere’de yaşayan İngiliz vatandaşı Türkiyeliler ve Kıbrıslılar kendi özyurtlarından uzak tutarak duygusal olarak taciz ediliyor. İngiltere bu kararla Kıbrıs Türk’ünü kendi vatan toprakları Kuzey Kıbrıs’a gidebilmesi için Güney Kıbrıs'tan giriş yapmaya zorluyor. Bu ciddi bir manevi baskı. Bir an önce bu karardan vazgeçilmesi toplum eşitliği açısından en önemli adım olacaktır. Olayın takipçisi olacağız.


Osman Ercem-İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu

Ekonomik bir karardır.İngiltere’de yaşayan yaklaşık 1 milyon Türkçe Konuşan Toplum vardır.Bu Toplumun Türkiye ile ticari ilişkileri vardır.Textil üreticileri Türkiye’deki üretimlerini denetleyemiyorlar.Ticari ilişkiler ile birlikte aile bağlarını da ortadan kaldırıyorlar.Bu kararla,Türkçe Konuşan Toplumu ailelerini ziyaret etmelerine izin vermiyorlar.Türk Futbol Federasyonu ile işbirliği içerisindeyiz,İngiltere’de alt yapılarda yetişen Türk çocuklarını Türkiye’ye getiremiyoruz.İngiliz Ulaştırma Bakanını aldığı bu karardan geri dönmesini bekliyoruz.

Nazif Akpınar-Turkish Forum UK Başkanı

Türkiye’nin, Birleşik Krallık’ın halen kırmızı seyahat listesinde yer alması,  tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen yaklaşık iki milyon turisti ve bu ülkede yaşayan Türkiye kökenli vatandaşları haklı olarak “Bu karar politik mi” sorusunu sormaya itiyor. İngiliz ulaştırma Bakanı  Grant Shapps bu sorunun cevabını “karar kesinlikle politik değil” şeklinde verdi ancak kamuoyu tatmin olmamış görünüyor. Bunun sebebi de özellikle covid-19 delta varyantının kaynağı olduğu düşünülen Hindistan’ın dahi kırmızı listede olmaması. Burada cevaplanması gereken soru seyehat listesi yapılırken bütün ülkelere aynı kriterlerin uygulanıp uygulanmadığı. Bu soru cevaplanmadan insanların kafasındaki, kararın politik olduğuna dair kaygının giderilemeyeceği açık. İngiliz yetkililerin bir an evvel seyahat listesi hazırlanırken tüm ülkelere aynı kriterlerin uygulanıp uygulanmadığını açıklamaları gerekmektedir. Eğer aynı kriterler uygulanmıyor ise, Türkiyenin bir an evvel kırmızı listeden çıkarılması doğru bir karar olacaktır.

Servet Hassan-Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı

İngiltere Ulaştırma Bakan Grant Shapps’ın 26 Temmuz’da yaptığı açıklama ile Türkiye’nin yine kırmızı listede kaldığını öğrenmek İngiltere Türk toplumunda büyük hayal kırıklığı yarattı.

İngiltere’de yaşayan hem Türkiye hem de Kıbrıs kökenli vatandaş ve soydaşlarımızla birlikte yarım milyonu aşan İngiltere Türk Toplumu olarak bu kararla birlikte çok zor durumda kaldık. Pandemi nedeniyle uzun zamandan beri göremediğimiz yakınlarımızı görebilme ve yaz tatilimizi anavatanımızda geçirebilme hayallerimiz bu kararla birlikte suya düşmüş oldu. 

Gurbette yaşayan bizler için anavatanımızda yakınlarımızla birlikte geçirdiğimiz her yaz tatili moralimizi yükseltmek ve önümüzdeki yılı daha sağlıklı ve verimli geçirmek açısından büyük önem taşımaktadır.

Bunun yanısıra, kimimiz pandemi döneminde kaybettiği ama cenazesine bile gidemediği aile bireylerinin mezarına gitmek, kimimiz yaşlı anne ve babasını sağ iken görmek, kimimiz ise yakınlarının düğününe giderek sevincine ortak olmak istiyor. 

Bazılarımızın sağlık kontrolleri, bazılarımızın devlet dairelerinde işlemleri var. Türkiye'de mülk sahibi olanlar bir buçuk senedir kapısını açmadıkları evlerinin akıbetini merak ediyor.

Her ne kadar Bakan Shapps bu kararı bilimsel verilere dayanarak aldıklarını iddia etse de Türkiye ile birlikte kırmızı listede bulunan bazı başka ülkelerin amber listeye alınması ancak Türkiye'nin kırmızı listede bırakılması kararın bilimsel verilerden çok, ekonomik ve siyasi bir takım saiklerle alındığını düşündürüyor. Birbiri ile çelişen açıklamalar, pandeminin ciddiyetine ragmen kimi ülkelere tanınan ayrıcalıklar sisteme ve İngiliz hükümetine güvenimizi ciddi şekilde yaralamış bulunuyor.

İngiltere hükümetinin hem İngiltere Türk toplumunu, hem Türkiye’de tatil yapmak isteyen İngiliz dostlarımızı hem de bir buçuk yıldır İngiltere'ye gelebilmek için haber bekleyen vatandaş ve soydaşlarımızın ihtiyaçlarını dikkate almadıkları çok açıktır.

Bizler pandemi döneminin kısıtlamalarına harfiyen uyduk, iki doz aşımızı olduk ve yakınlarımıza kavuşmak için olumlu bir haber bekledik. Pandemi döneminde ihtiyaçları karşılamak ve ekonomiyi ayakta tutmak için bir çok fedakarlıkta bulunduk. Alınan kararın seyahat özgürlüğümüzü engellemek suretiyle insan haklarımızı ciddi olarak zedelediğine inanıyoruz.

Daha bir çok insani trajediyi önlemek adına hem İngiliz hem de Türk yetkililerden bir sonraki kararın açıklanacağı 25 Ağustos’a kadar Türkiye'nin kırmızı listeden çıkabilmesi için gereken koordinasyon ve işbirliğini acilen sağlamalarını ve bizi sevdiklerimize kavuşturmalarını önemle rica ediyoruz.

Yorumlar (1)
Tony 3 yıl önce
Turkler pandemi donemi ingiltereden supermarket sahipleri ve restaurant isletmeleri herkez sirket kurarak bounce back loan aldi ..ingiliz hukumeti hakli olarak bu paralari alanlar odemeyceklerni bikdikleri için onlari kirmizi listeden cikartmadi tabi simdik türkiye ye gidip de selfie yapanlar gelirkende aldiklari paralari biraz olsun geri versinler diye böyle yapiyor.. gitmesinler Kardesim önümüzdeki seneyi bekleyemedilermi..herkez Rahat Rahat gitsin illaki bu senemi gideceklerdi.. simdik de onlarin odeme zamani garantinaya girsinler ve odesinler,pay back time...£2280 pound..
banner28
banner13
12
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14
banner30
banner29
banner5