english german arabic turkish

banner20

banner37

banner8

banner38

banner12

İngiltere'de Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni bugün yapılıyor

banner11

Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni bugün Londra'da yapılıyor.

İNGİLTERE 06.05.2023, 11:45 08.03.2024, 20:25 ALP ERMIYA
529
İngiltere'de Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni bugün yapılıyor
banner24

Kral 3. Charles ve Kraliçe Camilla

Kral 3. Charles ve Kraliçe Camilla

56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu'nun başkanı ve bu ülkelerin 14'ünde aynı zamanda devlet başkanı olan Charles'ın taç giyme töreninin milyonlarca insan tarafından takip edilmesi bekleniyor.

Tören, kraliyet ailesinin taç giyme törenleri, düğün ve cenazelerinin büyük bölümüne ev sahipliği eden Westminster Abbey'de yapılacak ve Kraliçe Camilla ile birlikte taç giyecek olan Kral Charles, 1066'dan bu yana burada taç giyen 40'ıncı hükümdar olacak.

İhtişam ve formalitelerle dolu olacak bu gün, bin yıldan daha eskiye dayanan gelenekleri içeriyor.

Resmi kutlamalar Buckingham Sarayı'ndan Westminster Abbey'e kadar sürecek bir geçit töreni ile başlayacak ve güzergah boyunca yer alan izleme alanları da yerel saatle 06.00'da açılmış olacak.

The Mall ve Whitehall'daki alanlara dolduğunda insanlar Hyde Park, Green Park ve St James's Park'taki alanlara yönlendirilecek.

Buckingham Sarayı'nın dışında silahlı kuvvetler gazileri ile Ulusal Sağlık Servisi (NHS) personeli de dahil olmak üzere davetliler için stantlar kuruldu.

Westminster Abbey'deki geçit töreninde çoğu Hükümdarın Süvari Birliği'nden olmak üzere 200'e yakın silahlı kuvvetler mensubu yer alacak.

Güzergâhta 1.000 askeri personel daha olacak, ama genel geçit töreni, 1953'te Kraliçe 2. Elizabeth için yapılan törendekinden çok daha küçük olacak.

Geçit töreni

Tören alayı Buckingham Sarayı'ndan yola çıkarak The Mall boyunca Trafalgar Meydanı'na, oradan da Whitehall üzerinden Westminster Abbey'nin Büyük Batı Kapısı'na ulaşacak.

Gelenekten farklı olarak Kral Charles ve Kraliçe Camilla, daha eski olan Altın Devlet Arabası yerine Kraliçe 2. Elizabeth'in tahtta 60. Yılı töreninde kullanılan Elmas Jübile Devlet Arabası'nda olacaklar.

Kraliçe 2. Elizabeth'in Elmas Jübile Arabası

Westminster Abbey'e varış

Tören alayının saat 11:00'e doğru manastıra varması beklenirken, Charles'ın daha önceki kralların giydiği geleneksel pantolon ve ipek çoraplar yerine askeri üniforma giymesi bekleniyor.

Charles

Charles'ın törende askeri üniforma giymesi bekleniyor. Büyükbabası 6. George ise kendi taç giyem törenine geleneksel giysilerle katılmıştı.

Kraldan önce inanç liderleri ve temsilcileri ile bazı İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden gelen temsilciler, genel valiler ve başbakanların eşlik edeceği tören alayları girmiş olacak. Bunlar arasında törenin ilerleyen bölümlerinde bir metin okuyacak olan Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak da yer alacak.

Kral'ın torunu Prens George, Camilla'nın torunları Lola, Eliza, Gus, Louis ve Freddy ile birlikte Westminster Abbey'de olacak. Manastırın içindeki geçit törenine katılanların bir kısmı Kral'ın önünde tören kıyafetlerini taşıyacak ve çoğu eşya törende ihtiyaç duyulana kadar mihrabın üzerine yerleştirilecek.

Westminster Abbey

Westminster Abbey

Kraliyet sembolleri

Kraliyet Ailesi web sitesine göre Birleşik Krallık, taç giyme törenlerinde hala kraliyet sembolleri olan taç, küre ve asaları kullanan tek Avrupa ülkesi.

Her bir nesne hükümdarın hizmet ve sorumluluklarının farklı yönlerini sembolize eder.

Charles'a törenin önemli anlarında Hükümdar Küresi, Haçlı Hükümdar Asası ve Güvercinli Hükümdar Asası ve diğer nesneler takdim edilirken Camilla'ya da benzer sembolik objeler sunulacak.

İki saate yakın süren tören birkaç aşamadan oluşuyor.

Organizatörlerin "milyonlar korosu" olarak adlandırdıkları ayinin bir bölümünde halk ilk kez Kral'a bağlılık yemini etmeye davet edilecek. Gelenekten farklı olarak, kadın din görevlileri önemli bir rol oynayacak ve diğer inançlardan dini liderler de aktif rol alacak.

Kraliyet sembolleri

Kral Charles, Anglo-Sakson dönemine kadar giden gelenek gereğince "halka takdim edilecek".

Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, 700 yıllık Taç Giyme Kürsüsü'nün yanında durarak manastırın her iki tarafına dönecek ve Charles'ı "mutlak Kral" ilan edip cemaatten saygılarını göstermelerini isteyecek.

Cemaat "Tanrı Kralı Korusun!" diye bağıracak ve ardından trompetler çalacak.

Aziz Edward'ın Koltuğu ya da Kral Edward'ın Koltuğu olarak da bilinen Taç Giyme Koltuğu'nun, Birleşik Krallık'ta halen orijinal amacına uygun olarak kullanılan en eski mobilya olduğuna inanılıyor. Bugüne dek toplam 26 hükümdar bu koltukta taç giydi.

Bu koltuk ilk olarak İngiltere Kralı I. Edward'ın emriyle 13. yüzyıl sonlarında İskoçya'dan alınan ve Kader Taşı adı verilen taşı muhafaza etmek üzere yapıldı.

İskoçya monarşisinin eski bir sembolü olan taş 1996 yılında İskoçya'ya iade edilmiş olsa da törende kullanılmak üzere Londra'ya geri gönderildi.

Meşe ağacından yapılma koltuk, taç giyme töreni sırasında törenin dini özelliğine istinaden, tarihi ortaçağ mozaik döşemenin ortasına, Yüksek Sunak'a bakacak şekilde yerleştirildi.

Taç Giyme Koltuğu

İkinci aşama: Yemin

Yeminden hemen önce Canterbury Başpiskoposu, İngiltere Kilisesi'nin "tüm inançlardan insanların özgürce yaşayabileceği bir ortamı teşvik etmeye çalışacağını" söyleyerek Birleşik Krallık'taki birçok inancı kabul edecek.

Başpiskopos daha sonra yasal bir gereklilik olan Taç Giyme Yemini'ni edecek. Kral Charles'tan hükümdarlığı süresince yasaları ve İngiltere Kilisesi'ni destekleyeceğini teyit etmesini isteyecek ve Kral da Kutsal İncil'e el basıp bu sözleri "yerine getireceğine ve tutacağına" dair söz verecek.

Kral ayrıca "sadık bir Protestan" olduğunu ifade eden ikinci bir yemin edecek.

Üçüncü aşama: Mesh etme

Kral'ın tören cübbesi çıkarılacak ve aynı zamanda İngiltere Kilisesi'nin de başı olan hükümdarın ruhani statüsünü vurgulamak için mesh edilmek üzere Taç Giyme Koltuğu'na oturacak.

Başpiskopos, altın bir kartal figürü olan Ampulla'dan taç giyme töreninde kullanılan özel kaşığa özel yağ dökecek ve ardından Kral'ın başını, göğsünü ve ellerini haç şeklinde mesh edecek.

Yağ, taç giyme töreni için Kudüs'teki Zeytin Dağı'nda bulunan iki zeytinlikten toplanan zeytinlerden üretilmiş ve şehirdeki Kutsal Kabir Kilisesi'nde özel bir törenle kutsanmıştır.

Törenin en kutsal bölümü olarak kabul edildiğinden, Kral'ın görünmemesi için sandalyenin üzerine bir gölgelik konulabilir.

Ampulla ve Kaşık

Ampulla ve Kaşık

Dördüncü aşama: Takdis töreni

Taç giyme anı Kral Charles'ın hayatında ilk kez Kral (ve Aziz) Edward'ın tacını giyeceği an.

Taç adını Anglo-Sakson kral Edward için yapılan ve 1220'den sonra taç giyme törenlerinde kullanıldığı (daha sonra 17. yüzyılda monarşiye kısa süreliğine ara verilmesiyle sonuçlanan İngiliz İç Savaşı ardından kurulan cumhuriyetle iktidara gelen Oliver Cromwell tarafından eritildiği) söylenen çok daha eski orijinalinden almış.

Cromwell'in ölümü sonrasında monarşi yeniden kurulup 2. Charles tahta geçtiğinde Edward'ın giydiğine benzer ama daha büyük bir taç istediğinde yapılmış.

Kral 3. Charles, annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in 1953'te kendi taç giyme töreninde taktıktan sonra bunu takan yedinci hükümdar olacak.

Kral'a Hükümdarlık Küresi, Taç Giyme Yüzüğü, Haçlı Hükümdarlık Asası ve Güvercinli Hükümdarlık Asası gibi eşyalar takdim edildikten sonra, Başpiskopos, Aziz Edward'ın Tacını Kral Charles'ın başına yerleştirecek ve trompetler çalınarak ülke çapında top atışları yapılacak.

Londra Kalesi'nde yapılacak 62 pare top atışına, Birleşik Krallık'ı oluşturan diğer ülkeler İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'nın başkentleri Edinburgh, Cardiff ve Belfast da dahil olmak üzere 11 farklı noktada ve Kraliyet Donanması'na ait gemilerde 21 pare top atışı eşlik edecek.

Kral (ve Aziz) Edward'ın tacı

Beşinci aşama: Tahta çıkma

Törenin son bölümünde Kral tahta çıkacak.

Geleneksel olarak kraliyet mensupları yeni kralın önünde diz çöküp bağlılık yemini ederek ve sağ elini öperek saygılarını sunarlardı.

Ancak bu törende sadece Prens William'ın bunu yapması bekleniyor.

Kraliçe Camilla

Saygı duruşunun ardından Kraliçe Camilla daha basit bir törenle mesh edilecek, taç giydirilecek ve tahta çıkarılacak, ancak yemin etmesi gerekmeyecek.

Camilla'ya Kraliçe Mary'nin 16. yüzyılda giydiği ancak biraz değişime uğramış tacı giydirilecek.

Ayrılış

Kral ve Kraliçe tahtlarından inerek St Edward Şapeline girecek; burada Charles Edward'ın Tacını çıkaracak ve milli marş çalınırken manastırdan çıkan alaya katılmadan önce İmparatorluk Tacını takacak.

Kral ve Kraliçe daha sonra Buckingham Sarayı'na dönecek ve bu kez 1831'den bu yana her taç giyme töreninde kullanılan 260 yıllık Altın Devlet Arabası ile seyahat edecekler.

Kral Charles'ın büyük oğlu Galler Prensi William'ın üç çocuğu ile Altın Devlet Arabası'nın arkasındaki bir arabayla onları takip etmesi bekleniyor.

Silahlı kuvvetlerin yaklaşık 4.000 üyesi bu törene katılmış olacak.

Onlara İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ile Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan temsilciler de katılacak.

Kraliyet İngiliz Lejyonu da Parlamento Meydanı'ndaki tören güzergahında 100 kişilik bir şeref kıtası oluşturacak.

Kraliçe 2. Elizabeth'in taç giyme töreni

Kraliçe 2. Elizabeth 1953'teki taç giyme töreni sonrasında Buckingham Sarayı balkonunda

Kral 7. Edward'ın 1902'deki taç giyme töreninden bu yana yeni hükümdarın Buckingham Sarayı balkonundan The Mall'daki kalabalığı selamlaması geleneksel hale geldi.

1953'te yüzlerce uçağın katıldığı bir hava gösterisini izleyen Kraliçe'ye annesi, çocukları ve kız kardeşinin yanı sıra diğer kraliyet mensupları da katılmıştı.

Buckingham Sarayı, Kral Charles ve Kraliçe Camilla'nın bu geleneği sürdüreceklerini belirtirken, Kraliyet Ailesi'nin hangi üyelerinin katılacağına dair bilgi vermedi.

Habere katkıda bulunanlar: Chris Clayton, Lilly Huynh, Zoe Bartholomew ve Jenny Law

KaynakBBC

Yorumlar (0)
banner1
banner13
12
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
banner30
banner29
banner5