english german arabic turkish

banner9

banner37

banner19

banner38

banner12

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber: "Esnaf canını sokakta bulmadı ama ortada sosyal devlet yok"

banner11

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, esnafın canını sokakta bulmadığını ve pandemi nedeni ile sağlıktaki risklerin farkında olduğunu ancak ortada sosyal bir devlet olmadığından bir şekilde yaşamsal faaliyetlerini de sürdürmek durumunda olduğunu vurguladı.

KIBRIS 09.03.2021, 17:35 ALP ERMIYA
17
KTEZO Başkanı Mahmut Kanber: "Esnaf canını sokakta bulmadı ama ortada sosyal devlet yok"
banner24

Faiz Yasası, Devlete ve Bankalara Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası için çalışmalar başladı.

Yasa çalışmalarına katkı koyan örgütlerden Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Özgür Gazete’de yayınlanan “Pınar Barut’la Özgür Haber” programına konuk olarak dün yayınlanan ortak bildirinin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kanber ve Gürcafer, ayrıca hükümetin pandemi sürecindeki performansını değerlendirdi, pandeminin ekonomiye etkilerini yorumladı.

KANBER: DEVLETİ YÖNETENLERLE MÜCADELE EDİYORUZ

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber, gerek KTEZO gerekse esnaf olarak gözlemleyip analiz etmenin dışında reel durumun içerisinde yaşadıklarını belirterek, “Bu duyguyu yaşamak da aslında olaylara vereceğimiz tepkileri de daha farklılaştırabiliyor” dedi.

Kanber, “süreçte tüm olumsuzlukları hem hissettik hem yaşadık hem arkadaşlarımızın bu konudaki sorunlarını çözmeye çalışırken 2018 yılındaki güler yüzlülüğü maalesef bugünlere taşıyamadık” diye konuştu.

Pandemi sürecinin 12’nci aya girdiğini kaydeden Kanber, şöyle dedi:

“Zor günler geçiriyoruz. Bu süreci yürütmek o kadar da kolay değil. Yaklaşık 11 aydır da eylemlilik sürecini sürdürüyoruz. Bunu dönem dönem yapmıyoruz. Her daim sokakta ve kurum, kuruluşlarda bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Bunun için de üzülüyoruz. Çünkü toplumumuzun, halkımızın, esnafımızın haklarını korumak için karşımızdaki kurumsal yapı devleti yöneten, siyaseten sorumluluk alanlarla mücadele etmek durumundayız yani toplumsal fayda sağlamak için çalışırken, düşününki ülkeyi yönetenlerle mücadele ediyorsunuz bunun çok anlaşılabilir olmadığını düşünüyorum bu herhangi bir devlet yapısına uyan bir durum değildir.”

“HANGİ HALKIN DEVLETİSİNİZ?”

KTEZO Başkanı Kanber, bir yandan KKTC’nin uluslararası hukuka kavuşması ve tekrar iki toplumun Kıbrıs adasında barış içerisinde yaşaması için bir mücadele verilirken bir yandan da büyük bir devlet tanımı ile bir mücadele yürütüldüğünü söyledi.

“Bunları anlatırken, ‘biz devletiz, tek başımıza devlet olacağız’ derken dönüp bir arkaya bakın hangi halkın devletisiniz? Hangi halk, sosyal, ekonomik, sağlık, ulaşımla ilgili mutlu ve mesut ki bir de buradan alıp başka bir yere götürmeye çalışıyorsunuz?” diyen Mahmut Kanber, bunları anlamsız bulduklarını ifade etti.

Kanber, “Aslında gerçek gündemimizden bizi uzaklaştırdıklarını, örgütlerin ortak yaptıklarının etkisini düşürmek için bir takım senaryolar düzenlendiğini görüyoruz. Bunları doğru bulmuyoruz” dedi.

“Bu yapıların aslında 2018 krizi ile başlayan bilhassa bu faiz ile ilgili konuların ardından pandemi ile tavan yapması ile artık süreci tamir edecek durumumuz yoktur” şeklinde konuşan Kanber, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Gerçekten tam bir birliktelikle bu işi çözebileceğimizi bilmemiz lazımdır.

Bugüne kadar siyaset edenler aslında bizimle birlikte hareket eden örgütlere zengin tanımı yaparak, zümreleri birbirinden ayrı tutarak bu çözümü etkisiz hale getirdi.  Ulaşımcıya ‘sana 1500 TL vereceğim’ dedi, turizmciye başka, inşaatçıya başka bir şey söyledi. Esnafı hep dışarıda tuttu. Çünkü esnaf, bu konuda daha bütünlüklü bir çözüm istedi. Pandemi süreci başladığında herkesin eşit ve adil bir şekilde pandemi süreci tanımlanan süreye kadar herkesin en azından hanesine gelir düşmesi noktasında adil davranılmasını istedi.”

“ORTAK BİLDİRİ ÖRGÜTLERİN SAMİMİYET TESTİDİR”

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, sivil tolum örgütleri tarafından dün yayınlanan ortak bildirinin, o bildiride adı geçen örgütlerin bir samimiyet testi olduğunu kaydetti, asgari müşterek artık yetemez tam uyum ve toplumsal fayda şart. “Bu samimiyeti görmemiz gerekir. Bu mücadeleyi gerçekten birlikte verecek miyiz? Dedi.

Kanber, örgütlerin taleplerinin bütünlüklü çözüm olduğunu belirtti.

Mahmut Kanber, “devletin kendi alacaklarındaki faize baktığınızda emin olun ki tefeciler kadar faiz alıyorlar. Geciken borçları, arada af yapıp tamir etmeye çalışıyorlar ama bu doğru bir yaklaşım değildir. Bir sosyal devletin yapısı değildir. Önce siz halkınızı anlayacak, sorunlarına siz çözüm bulup siz STÖ’lere, meslek odalarına gideceksiniz. Oysa biz, bizi dinlemeleri için onların kapılarını aşındırıyoruz. Devletin olaylara bütünlüklü olarak çözüm bulmasını istiyoruz. Spesifik olarak bazı alanlarda çözüm üretmek doğru yöntem değildir” diye konuştu.

“DEVLET SİSTEMİ SÖMÜREN OLAMAZ”

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, hükümetin pandemi sürecindeki performansını da değerlendirdi.

Kanber, sürecin özellikle ekonomik alanda doğru yönetilmediğini, adeta bir polyanacılık yaşandığını kaydetti.

Kanber, “Biz öyle bir polyanacılık yaşadık ve Mart’tan sonra sanki her şey bitti gibi, Haziran’da herkes sigortasını ödesin, vergisini versin, bankalarda eski gelirine göre taksitini ödesin. Faizlerini arttırdılar. Bunun içerisinden bizim tek başımıza çıkmamız mümkün değil” dedi.

Tam da bu noktada devletin kendini hissettirmesi gerektiğini kaydeden Kanber, “Adil ve tarafların birbirine menfaat gütmeden paylaşıma dayalı bir ekonomik modelle süreci atlatacağımızı hep söyledik. Bence bu ekonomik model, eskisi gibi devam edemez. Turizm, yükseköğretim ülkeye kaynağı getirirken ‘en çoğunu ben alacağım’ diyemez. Getirdiğiniz turist ve öğrencinin hizmetini yapan sektörlerin de pay alabileceği kadar adil bir modele geçmemiz gerek. Devletin de bu sistemi sömüren değil, özel sektörle paylaşım içerisinde kamuyu rahatlatma modeline geçmesi ancak bizleri rahatlatacaktır.

“ESNAF CANINI SOKAKTA BULMADI AMA ORTADA SOSYAL DEVLET YOK”

Kanber, esnafın canını sokakta bulmadığını ve pandemi nedeni ile sağlıktaki risklerin farkında olduğunu ancak ortada sosyal bir devlet olmadığından bir şekilde yaşamsal faaliyetlerini de sürdürmek durumunda olduğunu kaydetti.

İşletmeler açıldığı anda, işletmenin kirasının, devlete olan yükümlülüklerin, ticaret yapılıyorsa mal alınan işletmelere ve bankalara olan borçların taksitlerin de ödenmeye başlandığını kaydeden Kanber, 2018’de borçlanma kabiliyeti olan ve o günkü gelirine göre taksit ödeyen bir esnafın aynı taksitinin bugün yüzde 50 civarında arttığını belirtti.

Bu yapının düzelebilmesi için faiz ve yapılandırma yasasının yapılması gerektiğini ifade etti.

Bunun yanı sıra insanların borçlanma kabiliyetini yeniden kazanması gerektiğini kaydeden Kanber, “Mevcut yapının tekrar masaya yatırılıp, düzgünce yazılması lazım. Çünkü bu krizden çıkmak, bıraktığımız yere gelmemiz için en az 5 yılisteriz. Devlete kaynak yaratabilmek için bizi borçlandırdılar ve hala aynı yöntem devam ediyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

“Bunların karşılığını alabileceğimiz bir örgütlenme modeli vardır” diyen Mahmut Kanber, “bu model barış dilinden temas diline tüm enstrümanları kullanarak, demokrasi çerçevesinde sonuca varmak zorundayız. Burada da hükümetin yapması gereken, çalışmaları en hızlı şekilde mecliste yasalaştırarak sonuca vardırması gerekir. Bankalarla esnaf, esnaf ile vergi dairesi karşı karşıya, sigorta, tüccar karşı karşıya. Yapılması gerekenlerin yapılmaması durumunda mahkemelerde yüzbinleri bulacak alacak verecek davası ve şiddet davası olacaktır” şeklinde konuştu.

“50 BİN CİVARINDA ÇALIŞAN, ÜLKEDE BULUT OLMUŞTUR. 10 BİN KKTC YURTTAŞI İŞSİZ”

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, pandeminin esnaf üzerindeki etkisini ise şöyle özetledi: “Hükümet yalanlıyor ama bizim verilerimizin tamamı kamudan, yerel yönetimlerde, kendi istatistik bilgilerimizden üzerinden vardığımız raporlardan oluşuyor. Kasım ayının sonu aralık ayının başına kadar Sosyal Sigortalardaki işletmelerin kapanan sayısı 5 bindir. Kendi kaynaklarına baktıklarında bunu göreceklerdir. Bugün 5.500-6 bini bulmuştur. 50 bin civarında da çalışan, ülkede bulut olmuştur. 10 bin KKTC yurttaşı işsizdir. 20 bin kişi TC’den gelen kişilerin işten ayrıldığını ve aileleri ile birlikte ülkeyi terk ettiklerini biliyoruz. Bunlar ekonomik anlamda büyük bir kayıptır. Çünkü siz nüfus üzerinden ekonomi ile ilgili büyümeyi öngördünüz bugüne kadar. Böyle bir ülkede her şeyi toz pembe gösterip, ‘enflasyon eksi (–)’ ya da ‘aşıya bak, para geliyor, protokol imzaladık’ diyerek değil, yaptıklarınızla övüneceksiniz. Yapacaklarınızı yapmayarak ama tarif ederek bizleri uyutma zamanınız geçmiştir. Mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Yorumlar (0)
banner1
banner13
12
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 33 74
2. Liverpool 33 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 33 43
12. Fulham 34 42
13. Bournemouth 33 42
14. Crystal Palace 33 36
15. Brentford 34 35
16. Everton 33 30
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14
banner30
banner29
banner5