english german arabic turkish

banner20

banner37

banner19

banner38

banner12

KTÖS, KTOEÖS ve KTTB, okulların yüz yüze eğitime geçiş planlarını açıkladı

banner11

İlk ve Orta Eğitim Sendikaları Tabibler Birliği ile birlikte yüzyüze eğitime geçiş planlarını ortak bir basın toplantısı ile açıkladılar.

KIBRIS 05.08.2021, 15:09 ALP ERMIYA
213
KTÖS, KTOEÖS ve KTTB, okulların yüz yüze eğitime geçiş planlarını açıkladı
banner24

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), okulların yeni dönemde sağlıklı ve güvenli bir ortamda açılabilmesi amacıyla önerilerini açıkladığı ortak basın toplantısı düzenledi.

Üç örgüt, önerilerini 7 maddede sıraladı.

KTÖS yeni binasında yer alan basın toplantısında, KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Çağrı Cemaller birer konuşma yaptı.

KTOEÖS Eğitim Sekreteri Hasan Soyer ve KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş ise, 3 örgüt adına ortak açıklamayı okudu.

ELMALI

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı yaptığı konuşmada, eğitimin sorunsuz başlayabilmesi ve devamının sağlanabilmesi amacıyla basın toplantısını düzenlediklerini belirterek, kamusal eğitimin ve kamusal hizmetlerin devamlılığının sağlanması ve bununla ilgili devletin, hükümetlerin politika geliştirmesi ve kamusal hizmet alan insanların önceliğinin korunması adına mücadele verdiklerini söyledi.

Uzun yıllardan beridir kamusal hizmetlerin ihmal edildiğini dile getiren Elmalı, bu konuda insanların mağduriyet yaşadığını ve pandemiyle birlikte bunun doruğa çıktığını kaydetti.

Seyreltilmiş eğitimden bahsedilirken, kalabalık sınıfların ve okulların gözden kaçtığını ifade eden Ozan Elmalı, yıllardır yapılmayan yatırımların sonucu olan bu konuda çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Elmalı, hükümetin ve devletin bu konuyu merkeze alarak, gerekli yatırımları yapması gerektiğini belirtti. Bu konuda çalışma yaptıklarını, daha önce de yapmalarına rağmen hayata geçmediğini gördüklerini kaydeden Elmalı, benzer bir durum olmasın diye çabaladıklarını belirtti. Elmalı, elde edecekleri sonucun umut verici olması temennisinde bulundu.

Elmalı ayrıca bir bilgilendirme yapmak istediğini dile getirerek, müdürlük ve muavinlik sınavlarının 14-15 Eylül’de yapılacağını henüz yapılmadığını, öğretmenlik sınavlarının ise 4-5 Eylül’de gerçekleştirileceğini bildirdi.

Dönüşümlü eğitim yapılacaksa, ortaokul ve liselerde tespitleri sonucunda 5 bine yakın öğrencinin dönüşümlü olarak okula gitmesinin söz konusu olacağını ifade eden Ozan Elmalı, bunun çocukların eksik eğitim alması anlamına geleceğini belirterek, yıllardır yapılmayan yatırımların olumsuz neticesini kalabalık okullarda eğitim gören öğrencilerin yaşayacağını ifade etti.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, devletin iki tane temel görevinin eğitim ve sağlık hizmetlerinin vatandaşlara nitelikli, parasız verilmesi olduğunu dile getirerek, “Doğruları ifade etmemize rağmen tamamen bir duvarla karşı karşıyayız” dedi. Devleti yönetenlerin duyarsızlığının devam ettiğini belirten Elcil, Covid-19’un adanın kuzeyinde gerçek anlamda bir devlet anlayışı olmadığını ortaya koyduğunu iddia etti.

Gündemdeki aşı konusuna da değinen Elcil, kuzeyde yapılan aşıların geçerliliğiyle ilgili verilecek uluslararası belgenin KKTC’deki yöneticiler tarafından verilmesinin engellendiğini ileri sürdü. Elcil, bu konuda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun ilgili kişiler olduğunu iddia ederek, Güney Kıbrıs’a aşı olan kişilerin listesinin verilmek istenmediğini savundu.

Aşının önemine de dikkat çeken Elcil, bunun eğitimle ve toplumla doğrudan alakalı bir konu olduğunu, aşının yaygınlaştırılmış olarak yapıldığı ülkelerde hastalığın kontrollü olduğunu ve ölümlerin azaldığının ispatlandığını belirtti.

3 haftadır bakanlıkla görüşmeler yaptıklarını dile getiren Elcil, “İş ola görüşüyoruz” dedi. Bakanlığın sunduğu somut öneri olmadığını savunan Şener Elcil, “Eğitim Bakanlığı okulları mevcut haliyle pandemi yokmuş gibi kabul ederek, açmayı planlıyor” iddiasında bulundu. Okulların açılmasıyla ciddi bir tehlike olduğunu savunan Elcil, okulların açılıp, kapanma riski olduğunu belirterek, bunun güvensizlik yaratacağını kaydetti.

Yurtdışında eğitim gören öğrencilerin aşılanmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’yla temas kurduklarını ancak ciddi çalışma yapılmadığını savunan Elcil, bu konuda güneydeki makamlarla temas kurduklarını aktardı. 117 öğrencinin başvurusunu liste olarak, Güney Kıbrıs’a gönderdiklerini ve cevap beklediklerini dile getiren Elcil, Salı günü Güney Kıbrıs’ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, öğrencilerin güneyde aşı olması ve kendilerine Avrupa’da geçerli bir aşı kartı verilmesi konusunda olumlu cevap çıktığını, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

CEMALLER

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Çağrı Cemaller de, birlik olarak pandemi sürecinin başından beri gerek toplum sağlığı gerekse eğitim için bütün önerilerini ilgili yerlere sunduklarını ifade ederek, sürecin iyi ve bilimsel yönetilmesini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Geçen sene eğitim sürecinde yaşanan kayıplara dikkat çeken Cemaller, bu sene bu kayıpların yaşanmaması için öğretmen sendikalarıyla çalışma yaptıklarını belirtti. Çalışmanın tamamlanmasının ardından Eğitim Bakanlığı’na bunu sunmak ve beraber çalışmak istediklerini ilettiklerini dile getiren Cemaller, bu girişimlere rağmen bakanlıkta yapılan toplantılarda sundukları kılavuzun kabul edilmemesinin gelecek eğitim döneminde soru işaretleri yaratmaması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirttiklerini kaydetti.

Kılavuzda öğrencilerin okullarda bulunduğu süre içerisinde ne şekilde davranması ve korunması gerektiğinin detaylandırıldığına dikkat çeken Cemaller, beklentilerinin, eğitim ve sağlık bakanlıklarının bu çalışmaları göz önünde bulundurulması ve adımların hızlı bir şekilde atılması olduğunu söyledi.

“TALEBİMİZ BULAŞICI HASTALIKLAR ÜST KOMİTESİ’NE KATILIMIMIZIN SAĞLANMASI”

Çalışmalara katkı koymaya her zaman hazır olduklarını belirten Çağrı Cemaller, Tabipler Birliği olarak taleplerinin, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’ne katılımlarının sağlanması olduğunu ifade etti.

ORTAK AÇIKLAMA

Ardından KTOEÖS Eğitim Sekreteri Hasan Soyer ve KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş hazırlanan ortak açıklamayı okudu. Açıklamada 3 örgütün okulların sağlıklı ve güvenli bir ortamda sürdürülebilir ve güvenli şekilde yüz yüze eğitime başlayabilmesi için çalışma yaptığı belirtilerek, okulları açmak ve açık tutabilmek hedefinde olunduğu ifade edildi.

Öğretmenlerin yüzde 91’inin aşılandığı ifade edilen açıklamada, aşılanmayan aile bireylerinin aşılanmaya teşviki için çalışma yapılması gerekliliği bildirildi.

“OKULLAR BİR İLÇEDE EN SON KAPANAN, DİĞER SEKTÖRLERDEN ÖNCE İLK AÇILAN KURUMLAR OLMALI”

Okulların bir ilçede en son kapanan, diğer sektörlerden önce, ilk açılan kurumlar olması gerektiği vurgulanan açıklamada, sadece aşılama, maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarının uygulanmasının tek başına yeterli olmadığı, eğitim öğretim faaliyetlerinin yeniden organize edilebilmesi için bir dizi adımlar atılması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, bu çerçevede eğitimin planlanabilmesi için şu maddeler sıralandı:

“1. Etkin denetim sağlanarak güven ortamı oluşturulmalıdır.

Yüz yüze eğitimin başlayabilmesi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için okul dışı ortamlar ile ilgili alınan kararların ve getirilen kısıtlamaların etkin şekilde denetlenmesi gereklidir. Okullarda, evden okul ortamına kadar her noktada planlanan tedbirlerin denetlenmesi gereklidir. Denetim yoksa, kararların anlamı yoktur.

2. “Eğitim Bilim Danışma Komisyonu” ivedilikle oluşturulmalıdır.

KTTB, öğretmen sendikaları, akademisyenler, Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşacak olan bu komisyona bağlı alt komisyonlar oluşturup (sağlık/güvenlik, eğitim planlaması, ölçme/değerlendirme, rehberlik servisleri) istişareye dayalı, güncellenen bilgiler ışığında kararlar üretmelidir.

KTTB’nin, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin toplantılarına ve karar alma aşamalarına katılması, bilim yolunda ulaşılacak ortak aklın üretilmesine imkan yaratacaktır. 

Komitenin eğitim ile ilgili karar üreteceği toplantılarda, Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın öngördüğü gibi ilgili örgütlerin (KTTB, KTÖS, KTOEÖS) ve Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin hazır bulunması, paydaşların koordine olabilmelerine katkı sağlayacaktır. Böylece yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamak mümkün olacaktır.

3. Uzaktan Eğitim Döneminin veri analizi yapılmalı, yeni dönem bu veriler ışığında planlanmalıdır.

Çocukların davranışsal, bilişsel ve psiko-motor gelişimleri ile temel kazanım ve becerileri göz önüne alınarak uzaktan eğitim döneminin ölçme ve değerlendirilmesi yapılarak;

a) Çocukların fiziksel, psikolojik, sosyal gelişimleri ve okula yeniden geri dönüşleri ile ilgili de hazırlık yapılmalı, eğitim programlarında gezi/gözlem, etkinlik ve projelere daha çok yer verilmelidir.

b) Gelecek eğitim dönemi başında kayıplar ile ilgili destek programı planlanmalıdır.

c) Öğretim programları ve ders kitapları temel kazanımlar dikkate alınarak gözden geçirilmeli, temel ihtiyaçlar belirlenmeli, ihtiyaç duyulan yeni davranış,  beceri ve kazanımlar programa dahil edilmelidir.

d) Kamusal eğitimde öğrenci nüfusunun yüzde 6’sını 3. ülkeden gelen öğrenciler oluşturmaktır. Planlama çok kültürlü eğitim ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır.

4. Hizmet içi kurslar

a) Dijital dönüşüm, teknoloji, internet, medya ve eğitim programı okuryazarlığına daha çok yer verilmeli, aileler için de benzer programlar düzenlenmelidir.

b) Dayanışma ve iş birliğine ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda barış kültürü eğitimi çalışmaları desteklenmelidir.

c) Pandemi dönemi tedbirleri, uygulamalarının önemi konusunda aileler, öğretmenler ve öğrencilere yönelik bilgilendirici eğitimler ve kamu spotları hazırlanmalıdır.

5. Okullar kadro ve alt yapı bakımından sorunsuz açılmalıdır.

Genelde sınıf içerisindeki masalarımız çift kişilik olduğu için öğrencilerin sosyal mesafe kuralları dahilinde tekli oturması gerekmektedir. Toplamda 157 okulumuzu sağlıklı ve güvenli tutabilmek için her okula bütçe ayrılmalıdır. Pandemi döneminde okulların açılamasından dolayı ödenmeyen taşımacılık, elektrik, su ve diğer giderlerden elde edilen tasarruf okullara aktarılmalıdır.

Okulların öğretmensiz ve yöneticisiz açılmaması için çalışmaların devam etmesi ve gerekli kadro önlemlerin alınması gerekmektedir.

Okullar açılmadan önce hijyen malzemelerinin okullara gönderilmesi ve hademe kadrolarının ivedilikle tamamlanması gerekmektedir.

Özel gereksinimli bireylerin eğitimi için ek bütçe ve kadro verilmesi gerekmektedir.

Orta öğretime özel eğitim öğretmeni kadrosu, İlköğretime de okul psikologları kadrosu açılması temel talebimizdir.

6. Çocuk koruma politikaları

İstismar ve ihmalleri tespit edebilmek için “okul aile sözleşmesi ve çocuk koruma politikaları” gündeme alınmalıdır.

7. Eğitim Bakanlığı her türlü duruma hazır olacak eğitim modellerini hazırda tutmalı ve eğitimdeki tüm paydaşları ile birlikte hareket etmelidir.

a) Normal eğitim programları

b) Seyrekleştirilmiş eğitim programları

c) Uzaktan eğitim programları”

Açıklamada, okulların sağlıklı ve güvenli bir ortamda sürdürülebilir şekilde yüz yüze eğitime başlayabilmesi için 4 haftalık bir zaman dilimi olduğunu belirtilerek, tüm yetkililer sorumluluğa davet edildi.

Yorumlar (0)
banner28
banner13
12
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14
banner30
banner29
banner5