english german arabic turkish

banner20

banner37

banner8

banner38

banner12

40 yıllık turizmci Ünal Çağıner

banner11

Ünal Çağıner, 1977 senesinde başladığı turizm yolculuğunu, 40 senede paha biçilmez eserlerle donatarak, emsalsiz bir hazineye dönüştürdü.

ÖZEL HABER 23.10.2020, 17:26 15.04.2021, 19:38 ALP ERMIYA
1801
40 yıllık turizmci Ünal Çağıner
© HAVADIS
banner24

Ünal Çağıner’in turizm yolculuğu, Girne, Çatalköy bölgesindeki 6.5 mil mevkiinde, birkaç galiften, 2000 yataklı dev turizm yatırımına dönüşen bir başarı öyküsü. 1970’li yıllarda turizmi düşünmek ve ona yönelik yatırımları hedeflemek herkesin harcı değildi.

İşte Ünal bey, büyük düşündüğü için ‘’ Ünal Çağıner ‘’ olabildi. Bu topraklara iz bırakabildiği için sevilip sayıldı. Turizm ile yatıp, turizm ile kalktığı için hedeflerine ulaştı.

Akgünler Turizm ile başlayan turizm yatırımları, Acapulco Tatil Köyü ile taçlandı. Yaklaşık kırk senedir, ülkemizde, otel denildiği zaman ilk akla gelen yerlerin başında, Acapulco geliyor.

Ünal Çağıner’in ülkemize armağan ettiği, bin kişinin üzerinde istihdam hacmine sahip, Akgünler Turizm ve Denizcilik, Acapulco Otel ve Tarsan Çiftliği, çok önemli turizm yatırımları olarak, ülkemizin gurur kaynağı.

Ünal Çağıner
Ünal Çağıner

Turizmin duayeni, cesur yürek Ünal Çağıner’in, girişimcilik ruhundan ve söylediklerinden, hepimizin öğrenecekleri var. Acapulco okulunda üç sene eğitim gören birisi olarak şunu söylemek istiyorum ; İşi bilen adamın, söyledikleri de yaptıkları da kayda değerdir.

ÜLKEMİZİN GELECEĞİ TURİZMDİR

Biraz kendiniziden bahseder misiniz ?

1946 Malya doğumluyum. Babam Malya, annem Evdim köylerindendi. İlk çocukluk yıllarım Malya da geçti. Ardından ailem, 1952 senesinde Ciyas Pirasgosu’na göç etmek durumunda kaldı. Üç sene de orada yaşadıktan sonra 1955-63 dönemleri arasında Evdim Pirasgosunda bulundum. 1963 – 74 dönemindeyse Evdim’de yaşadık. 1974 senesinden sonra ise Girne’ye yerleştik. Dile kolay, 1946 – 1974 arasında geçen 28 senede beş sefer göç etmek zorunda kaldık. O yüzden, Kıbrıs sorunu, 1974 senesinde başlamadı. 1950’li yıllardan beridir bu sorun var. İngiliz Yönetiminin Türkleri de polis yazması ile birlikte, babam 1957’de polislik yapmaya başlamıştı. Annem ev hanımıydı…

Her şey bir hayal ile başlar. Peki sizin, Turizm ile tanışmanız nasıl oldu ?

Kıbrıs’ın geçirmiş olduğu, zor koşullar içerisinde turizm yapma hayalleri kurdum. 1972 senesinde, Evdim denizinde 24 dönümlük bir arazi satın almıştım. O arazinin hemen yanı başında bitişiği diyebileceğimiz, 350 dönüm Vakıf arazisi vardı. Arkadaşlarımızla, o araziyi de içine alan, bir tatil köyü projesi çıkarmıştık. 1974 senesine kadar, proje çalışmaları devam etmişti. 1974 hadiselerinden dolayı, projemizi hayata geçiremedik. Turizm amaçlı, 12 ortakla kurduğumuz, ‘’Turizm Kooperatifi ‘’, hala daha güneydeki şirketler mukayyitliğine kayıtlıdır. O yıllarda, İngiliz üslerinde, ‘’ Hava Tahmincisi ‘’ olarak çalışıyordum. 1969 senesinde, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduktan sonra, 1970 – 74 döneminde dört yıla yakın, İngiliz üslerinde görev yaptım. Havayı iyi tahmin etmem, o dönemden kalan bir yeteneğim.. Bana güzel bir iş deneyimi oldu. 1974 harekatından sonra, Girne’ye yerleştik. Aşağa yukarı bir yıl kadar ( 6 ay maliye, 6 ay İskan Bakanlığı) kamu görevi yaptım. Baktım gördüm ki, bu memuriyet bana göre bir iş kolu değil. Memuriyet görevini bırakıp, ticarete atıldım. Kardeşlerim ve eniştelerim ile birlikte, Akgünler Ticaret Şirketi’ni kurduk. Akgünler Market fikrini hayata geçirdik. 1977 senesinin ocak ayında, 31 yaşındayken Akgünler turizmi kurarak, hep hayalim olan, turizmin ilk adımlarını attım.

Neden Akgünler ismi ?

Akgünler ismi 1974 yıllarında, o dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı rahmetli Bülent Ecevit’in kullandığı bir söylemdi. Ecevit’in Kıbrıs Barış harekatında gösterdiği cesaretten dolayı, hepimiz ondan çok etkilenmiştik. Şirketimizin ismi de, onun söyleminden geliyor. Akgünler, 1970’li ve 80’li yıllarda çok büyük turizm operasyonları yaptı. Kıbrıs turizm tarihinin ilk acentelerindendir. O yıllarda, Dome, Celebrity, Mare Monte, Salamis, Rocks ve Dorana gibi oteller vardı. Ağırlıklı olarak, Türkiye pazarı ile çalışıyorduk. Abartısız, Kuzey Kıbrıs turizminin %70’ini biz yapıyorduk.

Acapulco nasıl doğdu ve yıllar itibarıyla nasıl gelişti? Onun ismi nereden geliyor?

6.5 mil olarak bilinen, Acapulco’nun bulunduğu mevkiide, 1978’den, 1982’ye kadar, plaj işlettim, restorancılık yaptım. O dönemde, bu bölgede hiç bir altyapı, elektrik, su yoktu. Restorantın yanına, küçük bir havuz yapmıştım. Lefkoşa’daki buz fabrikasından, buz getirtip, havuza kuymak suretiyle kola ve diğer içecekleri soğuk tutuyordum. Çünkü, elektrik yoktu. Acapulco’yu 1982 de, 50 bungalow ile kurduk. Böylelikle, acentecilikten, otelciliğe de geçiş yapmış oldum. O yıllarda birçok kişi bana Girne’nin dışına yatırım yaptığım için deyim yerindeyse gülüyordu. Ancak ben, Girne’nin çevresi ile büyüyebileceğine inandım. O yıllarda, kimse gelmez denilen burası, bugün büyük bir çekşm merkezi oldu. İlk yıllarda, Alman ve Avusturya’lı turistler bizi tercih etmeye başladı. Çok iyi hatırlıyorum, 1983’te tesisin %80’i Avusturya’lıydı. Zaman içerisinde 229 Bungalow ve 52 otel odasına çıktık. Son dönemde yürüttüğümüz otel projesi ile otel odalarının sayısını 660’a çıkardık. Şu anda, Acapulco’nu yatak sayısı 2000 dolaylarındadır. Acapulco’nun ismi,Meksika’nın ünlü turizm cenneti Acapulco’dan geliyor.

2017 turizmi ile ilgili öngörünüz nedir?

Üzülerek söyleyim ki, bu soru bana her sene sorulduğu zaman, ifade bulmakta zorlanıyorum. Çünkü, çoğu şeyimiz olduğu gibi, turizmimiz de Anavatan Türkiye’ye bağlı. Türkiye ayakta durduğu müddetçe biz de ayaktayız. Kendi kendimize yeten bir yapı için, Türkiye ile de ilişkilerimizi sıcak tutarak çalışmalıyız.

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın kapatılması sizce hata mıydı?

Evet, bence çok büyük bir yanlıştı. Hatta, geçmişte yapılan en büyük hatalardan biri KTHY’nin batırılma süreci olduğunu söyleyebilirim. Her ülkenin kendi hava yolları olması gerektiğine inanıyorum. Doğrusu budur.

Yatırımcının yerli ya da yabancı olması sizce önemli mi?

Yatırımcı ister yerli, ister yabancı olsun, idare tarafından saygı duyulup, teşvik edilmesi gerekiyor. Çünkü, hiçbir yatırımcı bu topraklarda yapmış olduğu yatırımı cebine koyup götüremez. Ancak, yapılan, yapılmakta olan ve yapılacak olan turistik tesislerin, ülke koşullarına uygunluğu, altyapısı ve planlaması çok sıkı kontrol edilmelidir.

Yeni yatırım hayallari var mı?

Acapulco kurulduğundan beri, bu bölgede yaklaşık kırk yıldır inşaat hiç durmadı. Ben hayatta olduğum sürece de, devam edecek. Yatırım yapmak bir hastalıktır. Kongre turizmi, luna park, yeni beach bar alanı, spor alanları, yüzme havuzları yanında, son olarak da sağlık-spa alanında çok iddialı bir yatırım yaptık. 2016 da yenilenen spa merkezimiz, hem otel hem de ülkede yaşayan herkese hizmet sunacak kapasitededir. Yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. Acapulco Bafra projemizi, beş sene içerisinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz senelerde, tesisimizin içinde bulunduğu alandaki 39 dönümlük arazinin, kullanım hakkını 1974 senesinden önceki sahibine ödeyerek, emsal teşkil edecek bir kararla hayata geçirip, büyük bir adım attık. Ada ekonomilerinde turizm başta gelir. Turizme dayalı tarımsal üretim yanında, turizme dayalı hafif sanayii yi hedeflemeliyiz. Biz kendi işletmemizde, bunu uyguluyoruz. Bu yönde yatırımlarımız, artarak devam edecek. Kızım İçim, Oğlum Dimağ ve torunlarım en büyük moral kaynaklarım. Hepsini çok seviyorum.

Gelecekte nasıl bir turizm politikasını hedeflemeliyiz?

Bizim toplum için en uygun turizm şekli, ‘’ Paylaşımcı bir turizm ‘’ modelidir. Tarım ve sanayii sektörlerini, turizm ile birleştirmeliyiz. Herşey Dahil modeli benim pek tercih ettiğim bir yapı değildir. Yarım Pansiyon’un, misafir için de otel için de daha uygun olduğunu düşünüyorum. Kıbrıs için de, çok iyi bir modeldir. Çünkü, öisafirin tesis dışına çıkma eğilimi arttığı için, ülkeye de faydası çoğalır. Turizm sektöründe faaliyet gösteren, KITOB, KITSAB, KITREB ve RESBİR gibi kurumlar daha faal ve araştırmacı olmalı. Tarım ve sanayii örgütleri de turizm planlamasında düşünülmeli. Turizm örgütlerinin derslerini iyi çalışıp, devamlı surette, Bakanlığa yönlendirme yapması gerekiyor. Şu anki yapı ile, hep hayal edilen turizm örgütünün sorunlara çare olmayacağını düşünüyorum. Önce kurumsallaşmanın temelleri atılmalı. Çünkü, Bakanlık elindeki yetkileri ve bütçeyi, hazır olmayan bir örgüte devretmez.

Peki, siyaseti ve Kıbrıs sorununu nasıl görüyorsunuz?

Durum İyi değil. Kanaatimce mavcut siyasi durumda, hiçbir siyasi parti erken seçime hazır değil. Halk da hazır değil. Değişen seçim yasasının bu haliyle, ciddi sıkıntı yaşatacağını düşünüyorum. Yeniden elden geçmeli. Olası ilk seçimde, politikacıların sürprizle karşılaşma ihtimali çok yüksek. Kıbrıs meselesinde, barış heyecanı ile yeni sorunlar yaratacak bir antlaşma olacaksa olmasın. Bir daha bizleri savaşa ve sıkıntılara sürüklemeyecek bir çözümü elbette biz de destekleriz. Ancak dikkatli olunmalı. Kıbrıs turizminin ortak pazarlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda ben de, arzu ve çaba harcadım. Neticede, müspet sonuç elde edilemedi. Turizm, ülkemizin en önemli çıkış kapısı…

Kaç personeliniz var?

Mevsime göre değişse de, ortalama bin dolaylarında çalışanımız var. Hemen hemen hepsini ismen biliyorum. Güzelyurt’tan yaklaşık 20 senedir her gün otobüs kalkarak çalışanlarımızı işe getiriyor. Gerek Kıbrıs’ta, gerekse Türkiye’deki otellerde eski personellerime çok sık rastlıyorum. Kırk senede, binlerce insana iş imkanı sağladım. Yatıtımlarımız büyüdükçe, çalışan sayımız da büyüyüecek.

Çocukluğunuzun geçtiği eve gittiniz mi?

Evet gittim. Doğduğum ve yaşadığım evi gördüm. O zamanlar bize çok büyük görünen evimizi, yıllar sonra ziyaret ettiğim zaman çok küçük buldum.

Cep telefonunuz var mı?

Hayır. Kullanmıyorum. Hiç cep, telefonum olmadı.

Topluma nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Değerini bilemediğimiz, doğasıyla, insanıyla çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkenin değerini bilelim. Birbirimizi sevelim, koruyalım. Her an çözüm olacakmış gibi, ekonomimizi ve rekabet gücümüzü hazırlayalım. Daha akılcı, yönetelim, yönetilelim. Ülkemizin geleceği turizmdir.

Yorumlar (0)
banner1
banner13
12
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14
banner30
banner29
banner5