2021-06-15 13:09:18

İngiliz Kraliyet Akademisine sanatsal tepki; Pre-Raphealite Brotherhood

Bora Ögeç

borraogecc@gmail.com 15 Haziran 2021, 13:09

Ön Raffaeloculuk, Viktorya Dönemi’nde 1848 yılında Londra’daki Kraliyet Akademisi nin sanat anlayışına tepki olarak kurulan bir sanat akımıdır. Kurucuları John Everett Millais, Dante Gabriel Rosetti ve William Holman Hunt'tır. Daha sonra gruba, James Collinson, William Michael Rossetti, Frederic George Sephens ve Thomas Woolner’i de katılmış ve yedi üyelik bir ‘kardeşlik’ olarak sanat dünyasına atılmışlardır. Kendilerine Ön Raffaelocu Kardeşler demişler, ressamlar, şairler ve heykeltıraşlardan oluşan bu grup kendilerini bir dönüm noktası olarak tanımlamışladır. İngiliz yazar, şair ve sanat eleştirmeni olan John Ruskin’in ilkelerini takip etmişlerdir. Amaçları artık Rönesans’ı taklit etmek ve uygulamak yerine, daha gerçek ve kendine has olduğunu düşündükleri Raphael’den önceki Orta Çağ dönemi sanatına dönerek yeni bir resim tarzı yaratmaktır ve İtalyan sanatına ilgi duymuşlardır. Aynı zamanda edebi ve tarihsel konularla ilgilenmişlerdir. 

Gözleme dayalı yeni bir anlatım geliştirmişler ve ayrıntıya çok fazla önem vermişlerdir. Figürlerin güzelliğinden çok özelliklerine odaklanmışlardır. Sade bir anlatımları vardır. Doğa'nın özelliklerinden etkilenmiş ve seçilen konuyu en gerçekçi şekilde çalışmışlardır. Nesneleri resmederken formlarında oynama olursa izleyici üzerindeki manevi etkisini yitireceğine inanmışlardır. Patlak renkler ve keskin çizgiler kullanmışlardır. Pre-Raphealizm’in özeline inecek olursak doğalcı ayrıntılara çok özen gösterip rotalarını Ortaçağ’a ait ve edebiyattan alınmış konularla belirlemişlerdir.

Shakespeare'ın Hamlet'inde patrikaryaya kurban giden aşık ve biçare Ophelia. Bu tablo 1851-1852 arasında yapılan bir yağlı boya tablodur. Bu tabloda Ophelia karakteri Danimarka'daki bir nehirde boğulmadan önce şarkı söylerken betimlemektedir. 

Yorumlar (16)

Zeynep 3 Yıl Önce

"Pre-Raphealite Brotherhood" yine erkek topluluğundan oluşan bir kardeşlik, tarih boyunca kadınların dışlanmadığı hiç bir akım olmamış sanırım

Gülen honca 3 Yıl Önce

Kraliyet akademisine çok yerinde bir tepki bu tepkimeler günümüze bir çok sanatsal faaliyetler kazandırdığını inandığım için yerinde bir reform. Bu güne etkileri çok fazla sanata ve sanatçıya tek yönden bakılmaması gerektiğini özgürlükçü bir yaklaşımla bir ivme kazandırmışlar

Serdar turan 3 Yıl Önce

Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederiz.selamlar saygılar başarılarınızın devamını dilerim

Bora Ögeç 3 Yıl Önce

Merhabalar, Pre-Rafaelite üzerinde Kadın Ressamlar ve İlham Perileri adlı bir çalışmanın linkini sizinle paylaşıyorum. https://www.academia.edu/36108587/PRE_RAFAEL%C4%B0T_KIZ_KARDE%C5%9EL%C4%B0%C4%9E%C4%B0_KADIN_RESSAMLAR_VE_%C4%B0LHAM_PER%C4%B0LER%C4%B0

Nurkan Zeybek 3 Yıl Önce

Belli kalıplara uymayan doğal anlayışı betimleyen bir sanat türü. Anlatım güzel, konuya hakimiyeti iyi, başarılarının devamını dilerim.

Şenay BENFER 3 Yıl Önce

Sanat eserlerindeki doğal ve gerçekçi yaklaşımlar beni her zaman daha fazla etkilemiştir. Ön Raffaelocu kardeşleri kendi reformlarini oluşturma cesaretlerinden dolayı takdir ederken sizr de akıcı ve aydınlatıcı yazınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık

Cüneyt alırvermez 3 Yıl Önce

Bir sanat sever olarak aydınlatıcı bilgilerinizden dolayı teşekkür ediyorum.

Fatoş Bayraşa 3 Yıl Önce

Anlatımı çok sade ve açıklayıcı bilgi ile güzel bir yazı emeğinize sağlık

Necmettin ayan 3 Yıl Önce

Tebrikler basarıların devamını dılerım

Metin İpekli 3 Yıl Önce

Yazınızda gençliğin aydınlık yüzünü gördüm. Geçmişin güzellikleri ile geleceğe köprü kurduğunuz, Her alanda ilerleyeceğiniz ve ilerlemeye katkıda bulunacağınız açıkça görülüyor. Tebrik ediyorum..

Nurettin Bender 3 Yıl Önce

Yegenım Allah ufkunu açık etsin yeni makalelerinide bekliyoruz

Semra Köse 3 Yıl Önce

Sanat ile dünyayı anlamak için yapılan akımlar çok önemli, insanlığın nereden nereye geldiğini negüzel anlatıyor. Anlatım kısa ve bilgilendirici daha derinleşmek istiyenlere ise birçok kapı açılıyor.

Güneş Yapaşan 3 Yıl Önce

Akıl ve heykel tutulması günlerinde nasıl iyi geldi bunları hatırlamak. Emeğine sağlık, Sevgiler

Ümit 3 Yıl Önce

Cok güzel bir Anlatim. Tesekkürler Tebrikler

Askin Erkul 3 Yıl Önce

Süper Anlatim. Keske herkesin bilgisi ve görüs acisi böyle olsa. Tebrikler

Cem 3 Yıl Önce

Süper bir yorum. Tebrikler

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.