2023-05-30 20:17:23

Bu tür davranışlara Psikolojide yansıtma (projeksiyon) denir

Alp Ermiya

alpermiya@gmail.com 30 Mayıs 2023, 20:17

Suçlandığı ile başkalarına ayni suçlamaları yapmak hastalıktır.Pisikolojik vakadır.

Buna Psikolojide yansıtma (projeksiyon) denir.

İnsanların taşınması zor duygularla baş edebilmek için bilinçaltında kullandıkları bir tür savunma mekanizmasıdır. İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir.

Psikolojik projeksiyon teorisi ilk olarak “psikanalizin babası” olarak anılan Sigmund Freud tarafından geliştirilmiştir. Bu yüzden bazen Freudyen izdüşüm olarak da adlandırılır. Freud, hastalarıyla seans yaparken zaman zaman onların başkalarını da kendilerinin sahip olduğu duyguların aynısına sahip olmakla suçladıklarını fark etmişti. Bu davranış, kişinin kabullenmekte zorlandığı duygularıyla daha iyi başa çıkabilmesini sağlıyordu.

Yansıtma eğilimi temelde kendini 2 farklı şekilde gösterir:

*Kişinin kendi beceriksizliği ve eksikliği yüzünden ortaya çıkan aksaklıkları başkalarına yüklemesidir.

*Kişinin genel olarak onaylanmayan, istenmeyen duygu, istek ve davranışlarını başkalarına yakıştırmasıdır.

Başarısız ve zayıf taraflarını kabullenebilen, içindeki iyi, kötü ve çirkin şeyleri düşünmekte rahat olan insanlar yansıtma yapmaya eğilimli değildirler. Kendileriyle ilgili olumsuzlukların farkına varmaya veya onları deneyimlemeye tahammül edebildikleri için buna ihtiyaç duymazlar.

Olumsuz bir duyguyu veya toplum tarafından kabul görmeyecek bir arzuyu kabul etmek yerine onun varlığından kaçmak için zaman zaman herkes yansıtma (projeksiyon) yapabilir. Ancak, bu tutumu bir hayat düsturu haline getirmek veya başkalarını ezmek, sindirmek, küçültmek için kullanmak psikolojide bir davranış bozukluğu, ruhsal bir problem olarak yorumlanır.

Günümüzde Sosyal medyada yapılan yorumlar bu tip davranış bozukluklarını  yansıtan bir örnektir.Örneğin; ''Bay bay bay bay Alp.Yazıklar olsun.Sonunda oturacağın kucağı bulmuşsun!'' diye yorumlar yapmakla kendine atılan ''Rumun kucağına oturuyorsun'' yorumlarının yansımalarıdır.

Başkasının sana yakıştırdığını sende başkasına yansıtıyorsun.Yani bu bir hastalıktır.Hemde ciddi bir pisikolojik hastalıktır.Hemen tedavi görmesi gerekmektedir.

Bu tip sosyal medya yorumları yapanların en erken bir zamanda piskolojini düzeltebilmek adına bir piskoloğu ziyaret edilmelerini tavsiye ederim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.