2022-10-17 20:43:02

İki dirhem bir çekirdek

Buket Işıkdoğan Köse

bktks06@gmail.com 17 Ekim 2022, 20:43

  Deyimler dil, duygu, düşünce ve tüm değerlerin en önemli temsilcisi olarak karşımıza çıkarlar. Her değimin yaşanmışlıklarla ilgili hikayeleri vardır.

  Bu sözün temeli de Osmanlı Devleti’ne dayanır. Osmanlı’da ağırlık ölçüsü olarak okka kullanılırdı. Bir okka bugün ki ağırlık ölçülerine göre 1283 grama denk gelir. Okkanın dört yüzde birine ise dirhem denir. Dirhem hassas teraziler için kullanılan bir ölçüdür.

  Keçi boynuzu çekirdeği doğadaki bitkiler içerisinde çekirdeği bozulmayan, ağırlığı değişmeyen türlerden biridir. On altı keçi boynuzu çekirdeği bir dirhem olarak adlandırılıyordu.

 ‘’ iki dirhem bir çekirdek’’ deyimindeki çekirdek işte bu keçi boynuzu çekirdeğidir.

  Eski devirlerin en kıymetli parası olan bir Osmanlı altını toplamı iki dirhem bir çekirdek ağırlığına sahiptir. Bu durumda güzel giyinip süslenmiş kişiler için ‘’ iki dirhem bir çekirdek’’ yakıştırmasında bulunanlar, mecaz yoluyla bu kişilere altın demiş olurlar. Bu da oldukça hoş bir iltifattır.

  Pahalılığın alıp başını gittiği bu günlerde ekmek alacak parayı bulamazken, işçi, memur, çiftçi açlık sınırının altında yaşam savaşı verirken; emekli Temmuz maaşındaki artışı bekleyip hayal kurarken; ‘’ iki dirhem bir çekirdek’’ gezene aşk olsun diyeceğim de diyemiyorum. Benzine, mazota üst üste gelen zamlara rağmen, özel araçlarımızla işe gitmekten vaz geçemiyoruz, podyum yıldızları gibi giyinmekten de.

  Sana ne kızım ne girersin gündeme? Gördün mü mavi tulumu? Dön de bir bak vitrine. İki dirhem bir çekirdek giyin ki şanın olsun. Akşam evde yemek mi yok? Sen bu kafayla pişirecek tarhanayı zor bulursun…

  Aman nasıl olsa dünya bizi kıskanıyor.

  Neyse biz deyimlere ve anlamlarına geri dönelim ..

 ‘’ Ensesi kalın’’ deyimi var birde.

  Bu deyim halk arasında maddi açıdan daha güçlü olan, söylediklerini yaptırmakta ustalaşmış kişileri tanımlamaktadır. Ülkemiz bu kişiler bakımından oldukça zengin, yirmi yılda da sayıları oldukça arttı. Sizce de öyle değil mi?

  Ama bir de ensesi kalın olmanın sağlık konusunda da bazı riskleri var.

  Metabolizma uzmanları, ellerindeki istatiksel verilere dayanarak boyun çevresi geniş olanlarda insülin direnci, Tip2 diyabet, kilo problemi veya hipertansiyon riski olduğunu belirtiyor. Boyun çevresinin erkeklerde 43 cm’yi kadınlarda ise 40 cm’yi geçmemesi öneriliyor. Enseleri bu ölçünün üzerinde olanlarda uyku aknesi gelişmesi de kolaylaşıyor. (Gerçi deyim olarak kullanılmasına dönersek, ensesi kalın, kibir abidesi kişilerin geceleri nasıl uyudukları da merak konusu)

  Bu nedenle siz siz olun, ‘’ensem kalın diye sevinmeyin’’

Yorumlar (6)

Mehmet Dursun 2 Yıl Önce

Tebrik ederim Buket Hanım eline emeğine, kalemine sağlık .

davut özmen 2 Yıl Önce

güzel bir yazı irdelenme ve hatırlatma şeklinde vurgular yerinde okudum ve olumlu duygular duydum insanın sorgulayan arayan anlamak ve bulmak gayretinde bir derin kafanın sade ama vurgulayan yazış şekli güzel kısacası sorgulayan ve anlamaya çalışan insanlara selam olsun

Buket Işikdoğan Köse 2 Yıl Önce

Teşekküŕ ederim..

Buķet Işıkdoğan Köse 2 Yıl Önce

Teşekkür ediyorum. Dikkatli ve farkındalığı yüksek okuyucuların olması çok güzel bizleri yazmaya teşvik ediyor. Tekrar teşekkürler..

Asun Vedat 2 Yıl Önce

Yine yeni bir bakış ve anlatış.Elinize sağlık Buket hanım.

Buket Işikdoğan Köse 2 Yıl Önce

Teşekkürler

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.