2021-02-14 08:16:25

Nedir bu Clubhouse?

Rüya Özkaya

ruya.ozkaya@hotmail.com 14 Şubat 2021, 08:16

2021 yılının Şubat ayında sıradan bir gün...

Kıbrıs’ta tam kapanma koşullarında eve tıkılmanın verdiği his ise sanki yıllara bedel…

Kulaklıklarım kulağımda, telefonumda bir şeyler dinleyerek ailemle kaldığım evimizin oturma odasına gidiyorum. Kendi kendime gülümsediğimi ve ara sıra telefona cevap verdiğimi gören annem bana soruyor: “Kiminle konuşuyorsun?”. Cevabımsa şu oluyor: Herkesle!”

Yıllar geçtikçe sosyal medyada tavan yapacak daha ne gibi trendler veya uygulamalar çıkabilir diye düşünürken neredeyse her gün birine yenisi eklenmeye devam ediyor. Hayatımızı kolaylaştırmak üzerine kurulmuş bu uygulamalar özellikle pandemi süreci içerisinde belki de artık en temel insani ihtiyaçlarımızdan birine evirilmeye giden sosyalleşme ihtiyacımız üzerine geliştikçe gelişiyor. Son zamanlarda ortaya çıkan ‘Clubhouse’ isimli uygulama da bu ihtiyacın giderilmesi açısından özellikle bu son birkaç haftadır epey bir ilgi çekmiş durumda. Peki henüz daha gelişim aşamasında olduğu söylenilen, girmek ise ancak davet alınarak ve Iphone telefona sahip olmakla mümkün kılınabilen bu uygulama tam olarak da ne acaba?

Clubhouse uygulaması şimdilik gözlemleyebildiğim kadarıyla hayatlarımızda bir nevi yeni bir tarz ‘çevrimiçi kafe’ gibi bir yer edinmiş durumda. Henüz daha resmi şekilde açılışı yapılmadığı iddia edilen bu uygulamaya sadece davet üzerinden katılmak gerekirken; katıldıktan sonra ise çeşitli ‘odalarda’ çeşitli başlıklar altında dönen sohbetlere konuk olunuyor. Sadece mikrofonla katılabildiğiniz bu uygulamada alıştığımız ‘chat’ tarzı sohbetler yazı üzerinden değil, adeta telefonda konuşurmuşçasına canlı olarak gerçekleştiriliyor. Fiziksel anlamda kafe, restoran, bar gibi sosyalleşmemize olanak sağlayan yerlerin bu dönemde kapalı olması sonucunda pek çok insan da birbirleriyle sohbet edebilme ihtiyacını bu uygulama üzerinden karşılamaya başlıyor.

Genellikle belli bir başlıkla açılan çeşitli odalarda siyasetten tutun sosyal sorunlara, sağlık gündeminden tut girişimciliğe, Kıbrıs’a özgü yemekleri tartışmaktan tutun magazin tadında haberlere kadar uçsuz bucaksız bir liste oluşturacak kadar konuda sohbet dönüyor. Arkadaşlarınızla bir nevi sanal ortamda buluştuğunuzu hissederken, bir yandan daha başka çeşitli insanlarla tanışıyor; ister aktif söz alarak sohbete dahil oluyor, isterseniz ise seyirci olarak kalıp odada gerçekleştirilmekte olan muhabbeti veya kimi zaman ise daha profesyonel bilgilendirici konuşmaları dinleyebiliyorsunuz. Hele ki böyle sosyal kısıtlamaların olduğu bir dönemde bu uygulamaya girip kimin ne yaptığına, nerede hangi sohbete dahil olduğuna bakmak ve konuşma ihtiyacını gidermek ise daha da cazip bir hal alıyor.

Bir yandan bu günlük sohbetler ile sosyalleşme ihtiyacımızın giderilmesi kadar, bir yandan da bu uygulamanın sağladığı belli başlı başka avantajlar da ortaya çıkıyor. Özellikle bizim Kıbrıslıların da son zamanlarda bu uygulamaya akın etmesi ve sık sık gündemi konuşuyor olmaları ile beraber kamuoyu görüş alışverişlerinin artması bence bu uygulamanın en güzel avantajlarından biri. Düşüncelerinizi ifade etmekten korkmadığınız ve kalabalık önünde de konuşabilme cesaretinizi arttıran bir platform burası. Konuştukça münazara yetenekleriniz de artıyor, kamuoyunda daha interaktif tartışmaların gerçekleşmesinde bir rol de siz oynuyor oluyorsunuz…

Ancak her platform gibi Clubhouse da hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olan siyasete maruz kalmaktan pek de kurtulamıyor. Özellikle son haftalarda Kıbrıs’taki siyasi arenada yer edinmiş isimlerin de bu platforma katılmasıyla beraber her geçen gün siyasi içerikli sohbetler artıyor; vatandaşlar tanıdıkları siyasilere doğrudan ulaşabilmenin verdiği rahatlıkla siyasilerle birebir sohbete girebilme, sorularını sorabilme, görüşlerini belirtme fırsatını yakalıyorlar.

İşte tam da bu aşamada bu uygulama bizlere doğrudan demokrasi açısından belirli imkanlar sağlarken, bir yandan da kimisi için siyasilerin bu yeni ve gözde olma yolunda giden platformu kendi siyasal ajandaları ve popülizm için kullanabilme potansiyelleri de ayrı bir endişe doğuruyor.

Clubhouse platformunun ilerleyen zamanlarda ne gibi bir hal alacağı ise merak konusu. Git gide artan popülaritesi ve dikkat çekişi üzerine bu uygulamada da yakın zamanda ürün yerleştirmeden tut, promosyon ve reklam fırsatlarına kadar pek çok eklemelerin de yapılabileceği tartışılıyor. Uygulamanın pek çok açıdan hayatımıza katabilecekleri uçsuz bucaksız görünüyorken, bir yandan da bunun sadece pandemi dönemine özel popülarite kazanmış bir şey olup olmadığı ve hayatımız ‘normale’ dönünce azalıp azalmayacağı da zamanla gözlemlenebilecek bir şey. Ancak o zamana kadar da bu yeni uygulama daha pek çok insanın, yatırımcının, siyasinin ve sosyal medya fenomenlerinin de ilgisini çekmeye devam edecek gibi görünüyor…

Peki ya siz henüz Clubhouse üyesi misiniz?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.