'Sermaye kontrolleri'

Economist'e göre, bununla ilişkili ancak daha uzak görünen bir risk ise hükümetin sermaye kontrollerine başvurması. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bu ihtimali devre dışı bıraktı. Bazı yorumcular ise bundan o kadar emin değil. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Economist'te yer alan görüşünde, faiz indirimi olması durumunda, döviz kurunun nasıl kontrol altına alınacağının belirsiz olduğunu belirtiyor ve lira üzerindeki baskının dayanılmaz bir hal alacağını kaydediyor.

Yazıda, Türkiye gibi sermaye akışına dayanan ekonomiye sahip bir ülkede, sermaye kontrolü gibi adımların ekonomiyi durma noktasına getirebileceği ifade ediliyor.

Bu tür adımların ortalama Türk vatandaşları ve Erdoğan'ı destekleyen iş insanları tarafından da benimsenmediği ifade edilen Economist yazısında, "Söz konusu adımlar düşük bir ihtimale sahip ancak artık 'düşünülemez' değiller" ifadeleri yer alıyor.

Dubai'deki East Capital şirketinden yatırım danışmanı Emre Akçakmak ise "Sermaye kontrollerinin korkusu bile zarar verebilir. Öte yandan kimse iyi bir iş çıkaran merkez bankası başkanının bir gecede görevden alınacağını beklemiyordu. Bu bize, 'beklenmeyeni de beklemek gerektiğini' söylüyor" yorumunu yapıyor.