2021-02-11 23:21:39

Açlık Krizlerini Yönetmek

Dr.Aylin Hasbay Büyükkaragöz

aylinhasbay@yahoo.com 11 Şubat 2021, 23:21

Çocuklarınızı uyuttunuz, televizyonda en sevdiğiniz program sizi bekliyor ve birden canınız bir şey yemek istedi. Çikolata. Hemen şimdi.

Bütün hafta sağlıklı bir şekilde beslenmiş olmanızın veya diyet yapmanızın bir önemi var mı? Hayır. Çikolata!

Ya da haftalardır çikolata yememiş olmanızın bir önemi var mı ? Hayır. Çikolata! Çikolata! Çikolata!.

Çikolata isteğiniz her saniye daha da kuvvetleniyor. Bu isteğe direnmek boşuna, gidip  çocuklarınızın  dolabından  çikolata buluyorsunuz. Yedikten hemen sonra birbirini takip eden rahatlama, suçluluk ve pişmanlık duygularını zaten tanıyorsunuz.

Bu  krizler hem kilo almanıza hem de sağlıksız beslenmenize yol açarken aslında psikolojik olarak da sizi yıpratıyor ve kendinize söz geçiremiyorsunuz.

Gelin benzer yeme ataklarınızı atlatmak için neler yapabilirsiniz bakalım.

  • Öncelikle krizinizin fizyolojik yani açlık kaynaklı olmadığından emin olun. Öğünler arasındaki süre açıldıkça kan şekerinizin düşmesi nedeniyle açlık krizleri yaşayabilirsiniz. Bu nedenle az az sık sık beslenerek kan şekerinizi normal sınırlarda tutmaya çalışın.
  • Yiyecek krizinizi erteleyin. Kendinize krizinle 20 dakika sonra ilgileneceğinizi söyleyin. Yiyecek krizleri genellikle kısa sürer ve o anda çikolata, cips veya pasta gibi istekleriniz çok kuvvetliyken bunların yerine sağlıklı alternatifler deneyerek isteklerinizi azaltabilirsiniz.
  • Krizleri her ertelediğinizde bir yere not alın ve kendinize belli sayılar için yiyeceklerle ilgili olmayan güzel ödüller belirleyin.
  • Krizleriniz için alternatifler yaratın. Canınız patates cipsi mi çekiyor veya gevrek, çıtır çıtır bir şeyler mi yemek istiyorsunuz? Benzer çıtırlıkta veya gevreklikte sağlıklı alternatifler tercih edin. Tatlı bir şeyler mi istiyorsunuz? Kuru meyveleri ve meyveli pudingleri deneyebilirsiniz.
  • Kriz anında bir şey yemek yerine bir şey için. Bitki çayları, sütlü bir kahve veya tarçın eklenmiş bir süt krizinizi yatıştıracaktır. Su içmek dahi krizinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Canınızın çektiği yiyecekleri tekli porsiyonlar halinde alın. Büyük bir kutu bisküvi almak yerine fırın veya pastaneden tek bir kurabiye alın.
  • Atıştırmalıklarınızı planlayın. Öğünler arası açlığı önlemek için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın. Masanızda, çantanızda ve arabanızda taşınabilir, pratik atıştırmalıklar bulundurun.
  • Yürüyüşe çıkın, bir hobinizle uğraşın veya bir arkadaşınızı arayın. Yiyecek kriziniz aslında sosyal destek ilişkilerine olan ihtiyacınızdan kaynaklanıyor olabilir. Sevdiğiniz bir arkadaşınızla kısa bir konuşma yapmak, yiyecek krizinizi atlatmanızı sağlayabilir.
  • Yiyecek krizleriniz için bir günlük tutun. Günün hangi saatinde başladığını, ne kadar sürdüğünü, canınızın çektiği yiyeceği ve geçirmek için ne yaptığınızı yazın. Bu şekilde krizlerinizin düzenini anlayarak önlemler alabilirsiniz.
  • Akşamları geç saatlere kadar televizyon izliyorsanız yiyecek krizleri yaşamanız normaldir. Gece uyanık kaldığınız süre boyunca biyolojik saatiniz sizi yemek yemeye teşvik eder. Aynı zamanda yetersiz uyku da açlık ile ilişkili hormonların yükselmesine neden olur. Çok geç yatmamaya ve uyku saatlerinizin düzenli olmasına gayret edin.
  • Özellikle aç karnına yediğiniz şekerli yiyecekler canınızın daha çok tatlı çekmesine yol açacaktır. Her ana ve ara öğününüzde protein ve posanın olmasına dikkat edin. Böylece kan şekerinizi kontrol ederek yiyecek krizlerinizi atlatabilirsiniz.

Açlık krizleri olmayan sağlıklı günler dilerim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.