2020-12-07 15:49:11

Gündemden Düşmeyen D Vitamini

Dr.Aylin Hasbay Büyükkaragöz

aylinhasbay@yahoo.com 07 Aralık 2020, 15:49

Koronovirüs pandemisi ile birlikte, bilim adamlarının en fazla konuştuğu konulardan biri de şüphesiz D vitamini oldu. İngiltere’de 2.5 milyon kişiye kış aylarında ücretsiz D vitamini desteğinin yapılmasına karar verilmesi, bu konunun tekrar gündeme taşınmasını sağladı.

Peki bugünlerde D vitamini neden çok popüler gelin bir göz atalim.

D vitamini; yiyeceklerin içerisinde çok az bulunan ve güneş ışınları ile deride sentezlenen bir vitamindir. Güneş alarak kendimizin üretebildiği bir vitamin olmasına rağmen, yaş ilerledikçe sentez yeteneği azalmakta bu nedenle yaşlı bireylerde D vitamini yetersizliği çok sık görülmektedir. Ayrıca deri rengi koyu olan kişilerin vücudunda, D vitamini üretimi yeterli olmamaktadır.

Genel olarak bakıldığında D vitamini kemik, diş ve kas sağlığı açısından önemlidir. Yetersizliği çocuklarda kemik deformitelerine, yetişkinlerde ise kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olan osteomalasia’ya neden olur. Son yıllarda D vitamininin kalp hastalığından depresyona, şeker hastalığından obeziteye kadar birçok hastalıkla ilişkisinin saptanması ve ayrıca D vitamininin savunma sistemini destekleyerek enfeksiyonlarla mücadelede de görev yapması bu vitamini daha da önemli kılmıştır. D vitaminin savunma sistemindeki görevi, koronavirüs ile D vitamini arasında bir ilişkinin olabileceği konusunu gündeme taşımış ve bu konuda yapılan araştırmaları yoğunlaştırmıştır.

Geldik D vitamini koronavirüs ilişkisinin boyutuna.

D vitamini alımının, koronavirüsü engellediği veya tedaviye yardımcı olduğu konusu kanıtlanamamıştır ancak D vitamini yetersizliğinin, koronavirüse yakalandıktan sonra durumun kötüleşmesine neden olduğu kesin olarak bilinmektedir. Yani vücudunda D vitamini az olan bireylerde, koronavirüse bağlı ölüm riski artmakta ve hastalık daha ağır seyretmektedir.

Bu yıl koronavirüs ile birlikte kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmemiz, bu konuyu gündeme taşıyarak, özel gruplara (yaşlılar ve bazı sağlık sorunları olanlar) güneş alımının çok yetersiz olduğu mart ayına kadar, günlük 10 mikrogram (400 IU) D vitamini desteğinin ücretsiz sağlanmasına karar verildi. D vitamini yetersizliği sık görülen bu özel gruplarda, bu desteğin sağlanması, koronavirüsün etkisinin azaltılmasında yararlı olacaktır.

İngiltere Halk Sağlığı Birimi de genel olarak bakım merkezlerinde yaşayanlar, sürekli kapalı alan içerisinde kalıp güneş ışığı alamayanlar ve dini nedenlerle vücutlarını örten bireylerin sürekli D vitamini almasını önermektedir. Ayrıca cilt rengi koyu olan bireylerin tüm yıl D vitamini kullanmaları tavsiye edilmektedir.

O zaman D vitamini desteğine biz de başlasak iyi olur mu sorusu hemen aklımıza geliyor.

Yetişkinler için günlük D vitamini ihtiyacı 10 mikrogram (400 IU) ‘dır ancak marka ve desteklerin içerisinde çok farklı düzeylerde D vitamini bulunmaktadır.

D vitamini kullanımı güvenli görünse de;.

  • 12 ay altı bebeklerin günde 25 mikrogramdan fazla,
  • 1-10 yaş arasındaki çocukların günlük 50 mikrogramdan fazla,
  • Yetişkinlerin günde 100 mikrogramdan fazla D vitamini alması önerilmemektedir.

Bu değerin üzerinde D vitamini içeren desteklerin, sadece doktor kontrolünde ve yetersizlik saptandığı durumlarda kullanılması gerekmektedir.

D Vitaminli Sağlıklı Günler Dilerim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.