2020-12-26 18:48:07

COVID Gerçeği ile Yeni Yıl Hedefleri

Dr.Aylin Hasbay Büyükkaragöz

aylinhasbay@yahoo.com 26 Aralık 2020, 18:48

2020 yılı ne kadar farklı geçti değil mi?

Bazen bir bilim kurgu filmi içerisinde yer aldığımızı düşünsem de, aslında tarihe tanıklık ediyoruz. Bir yandan endişelerimizle başbaşayız diğer yandan da COVID gerçeği bizlere koruyucu sağlığın ne kadar önemli olduğunu öğretti.

Koruyucu sağlığı en basit şekilde, hastalığa neden olabilecek etmenlerin ortadan kaldırılması olarak tanımlayabiliriz. Örneğin aşı olmak, sağlıklı beslenmek, sigarayı bırakmak, fiziksel aktivite yapmak ve kilo vermek, hepimizin bir çırpıda sayabileceği koruyucu sağlık önerilerinden sadece birkaçı. Tabi sağlığımızı korumak ve geliştirmek için daha birçok etken var; ama yukarıda belirtiklerimiz, kısa sürede başarabileceğimiz ve bizim kontrolümüz altında olanlar.

Dönelim COVID gerçeğine…

COVID’den en çok, kilolu, kronik hastalığı olan ve kötü beslenen bireylerin etkilendiği düşünülürse 2021 yılı için yeni yıl hedeflerimizi belirlerken kendimize sağlık yatırımı yapmanın ne kadar önemli olduğunu unutmamalıyız.

Sağlıklı olmak için neler yapmalıyız ve yeni yıl hedeflerimizi nasıl belirlemeliyiz konusuna geldiğimizde ise sizlerle küçük bir çalışma yapalım:

  • Şimdi elimize kağıt kalem alalım ve yeni yılda sağlığımıza olumsuz etki eden, değiştirmemiz gereken maddeleri tek tek yazalım.
  • Bu maddeleri önem sırasına göre dizelim. Eminim bir çoğumuzda kilolu olma, sağlıksız beslenme ve hareketsiz olmaz yapma üst sıralarda yerini aldı.
  • Değiştirmemiz gereken hedeflerimizi belirledikten sonra sonuca ulaşmak için nerelerden ve kimlerden yardım alabiliriz araştıralım. Örneğin bize destek olacak hangi kitapları okuyalım, hangi uzmana danışalım veya hangi profesyonel yardıma ihtiyacımız var bunlara karar verelim.
  • Bu faktörleri değiştirmek için zaman kaybetmeden bir an önce harekete geçelim.

Sağlığınızda değiştirmek istediğiniz bir konuda profesyonel yardım almak sizin için en doğru çözümü sağlar. Kulaktan duyma bilgiler, bazen internetteki bilgi kirliliği içerisinde rastladığımız yazılar veya videolar bize yarardan çok zarar sağlar.

Bir diyetisyen olarak, kilo verme ve sağlıklı beslenme ile ilgili hedeflere ulaşmak isteyen bireylerin, bu konuda 4 yıllık üniversite eğitimi almış bir diyetisyene başvurması, hedeflerinize ulaşırken sağlığınızı korumanızı sağlar.

2021 yılında istediğiniz tüm hedeflerinize ulaşmanız dileğiyle.

Yeni yılınız kutlu olsun.

Yorumlar (2)

Çiğdem İyiaksu 3 Yıl Önce

Önerileriniz her zaman dikkat çekici,uygulanması kolay ve hayâti önemde. Dikkate alıcam teşekkürler Aylin hanım..

Çiğdem İyiaksu 3 Yıl Önce

Önerileriniz her zaman dikkat çekici,uygulanması kolay ve hayâti önemde. Dikkate alıcam teşekkürler Aylin hanım..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.